ΓΚΑΛΟΠ: Ποια είναι η λύση για την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ; Συμφωνείτε με αστυνομικές παρεμβάσεις;

ΓΚΑΛΟΠ: Ποια είναι η λύση για την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ; Συμφωνείτε με αστυνομικές παρεμβάσεις; Facebook Twitter
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
9

Η κουβέντα ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με την επιστολή 471 φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («Εκτός ελέγχου διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία και βία στο ΑΠΘ»). 

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση και ότι όντως «έχουν διαπιστωθεί τέτοιου είδους φαινόμενα», αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται στην επιστολή. Ακόμα, τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους και υποστήριξε ότι μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα - «στα πανεπιστήμια, για πάρα πολλά χρόνια, τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα» είπε, «αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο, να προστατεύσει τους χώρους».

Από την άλλη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε λέγοντας: «Το ΑΠΘ δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο της πόλης μας. Είναι ακόμη ένας εμβληματικός δημόσιος χώρος στην πιο κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι η καρδιά και ο νους της πόλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα από την ανεύρεση νεκρού εντός του πανεπιστημίου έως τις ανατριχιαστικές καταγγελίες των φοιτητών, επιβεβαιώνουν μια σταδιακή υποβάθμιση του πανεπιστημιακού campus. Πράττει λάθος ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όταν υποβαθμίζει την άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών για ασυδοσία και κατά σύστημα διακίνηση ναρκωτικών. Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. Υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους. Ή για να το πω διαφορετικά, ένα κράτος δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας αλλά σίγουρα της παρανομίας.

Σήμερα μαθαίνουμε πως υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για ναρκωτικά και εγκληματικότητα στο ΑΠΘ, που ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, θα σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό. Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για τη διαφαινόμενη είσοδο της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο. 

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια, και αν θέλετε απαντήστε στις τέσσερις ερωτήσεις μας:

.

.

Mικροπράγματα
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ