Ο Μάρτιν Σκρέλι, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «πιο μισητός CEO στον πλανήτη», πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο στη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενος για απάτη. Οι διαδικασίες της δίκης του ωστόσο ξεκίνησαν με απρόοπτα, καθώς αρκετοί υποψήφιοι ένορκοι απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα επειδή δεν μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι απέναντι στο προκλητικό, πρώην στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας.
Ο Σκρέλι εξόργισε πάρα πολύ κόσμο το 2015, όταν αύξησε κατά 5.000% την τιμή ενός φαρμάκου, από 13,50 δολάρια το χάπι σε 750. Η φαρμακευτική εταιρία που κατείχε είχε αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του φαρμάκου Daraprim, το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σκευάσματα για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης, και χρησιμοποιείται από καρκινοπαθείς και άτομα που πάσχουν από AIDS.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν ωστόσο δεν σχετίζονται με την παραπάνω υπόθεση. Ο Σκρέλι θα δικαστεί κατηγορούμενος ότι όταν έχασε εκατομμύρια δολάρια από κακές συναλλαγές σε ένα hedge fund που διηύθυνε, χρησιμοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία μιας δεύτερης φαρμακευτικής εταιρίας για να αποπληρώσει τα χρέη, «κλέβοντας» από τους επενδυτές 11 εκατ. δολάρια.
Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι είχε καλές προθέσεις. «Όλοι πήραν χρήματα πίσω σε αυτή την περίπτωση», είπε ο δικηγόρος του.
Παρόλα αυτά, το κύμα οργής απέναντι στο πρόσωπό του διατηρείται, στον απόηχο των ενεργειών του σχετικά με το φάρμακο Daraprim. Έτσι, όταν ο δικαστής έθεσε ερωτήσεις στους δυνητικούς ενόρκους, κατά τη διαδικασία επιλογής τους, πολλοί έδειξαν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν αντικειμενικοί.
Ένας υποψήφιος ένορκος αποκάλεσε τον Σκρέλι «το πρόσωπο της εταιρικής απληστίας», ένας δεύτερος ως «τον πιο μισητό άνθρωπο στην Αμερική», ενώ άλλος έκανε μία χειρονομία σαν να τον στραγγαλίζει. Κάποια άλλη απαλλάχθηκε όταν είπε πως μόλις είδε τον Σκρέλι να κάθεται στο δικαστήριο, σκέφτηκε ότι «είναι φίδι».
Οι εναρκτήριες δηλώσεις στη δίκη πιθανότητα θα γίνουν την Τετάρτη.
Η σύλληψη του Σκρέλι σημειώθηκε στα τέλη του 2015, ενώ στη συνέχεια ο 34χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ωστόσο, αρκετές αναρτήσεις του στα social media από τότε ενδέχεται να περιπλέξουν την υπεράσπισή του στη δίκη.
Στο Twitter είχε χαρακτηρίσει μέλη του Κογκρέσου ως «ηλίθιους», επειδή απαίτησαν να μάθουν γιατί είχε αυξήσει την τιμή του Daraprim. Χρησιμοποίησε το YouTube για μια σειρά από μαθήματα χημείας και ανάλυσης της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε άλλες αναρτήσεις στο Twitter χλεύαζε μία ανεξάρτητη δημοσιογράφο, ποστάροντας ακόμα και ψεύτικες φωτογραφίες που τον έδειχναν να ερωτοτροπεί μαζί της, και τελικά ο λογαριασμός του στο κοινωνικό δίκτυο απενεργοποιήθηκε. Ενώ στο Facebook μιλούσε για την πιθανότητα να «φυλακιστεί αδίκως».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια