Πνιγμένοι στα σκουπίδια: Οι Aριθμοί

Πνιγμένοι στα σκουπίδια: Οι Aριθμοί Facebook Twitter
1
Πνιγμένοι στα σκουπίδια: Οι Aριθμοί Facebook Twitter
Η μέση ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου σε 0,6-0,8 κιλά ανά άτομο και ημέρα, και σε πόλεις όπως η Αθήνα οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ποσότητες σκουπιδιών είναι μεγαλύτερες του ενός κιλού ανά άτομο και ημέρα.

Tα σκουπίδια στους δρόμους, οι φωνές και η αγανάκτηση των πολιτών, καθώς και η ικανοποίηση των αιτημάτων στον τομέα της καθαριότητας, δεν είναι ένα καινούργιο θέμα, το συναντάμε από τη δεκαετία του '70. Ήταν το 1978 που οι εργατοτεχνίτες του Δήμου Αθηναίων είχαν προχωρήσει σε απεργία με βασικό αίτημα τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης. Από τότε, η αποκομιδή των απορριμμάτων παραμένει ένα θέμα που απασχολεί κάθε κυβέρνηση και το αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξακολουθεί να διατηρείται, αφού κάθε φορά κλείνει με πρόχειρες πολιτικές λύσεις.

¤

Το πρόσφατο πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε παράνομη την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει 15.000 άτομα. Τα στοιχεία του υπουργείου καταδεικνύουν ότι συνολικά 6.157 άτομα που εργάζονται στην Καθαριότητα θα απολυθούν.

¤

Η οικονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά στη φυσιογνωμία της πόλης, ειδικά στο ακανθώδες θέμα της καθαριότητας. Ελάχιστα απορριμματοφόρα και σημαντική έλλειψη κάδων, ακινητοποιημένα μηχανήματα, προβληματική διαχείριση εκ μέρους του δήμου, περιορισμένοι πόροι στον τομέα της καθαριότητας, μηδαμινοί έλεγχοι ή πρόστιμα και μειωμένη περιβαλλοντική συνείδηση εκ μέρους των πολιτών.

Πνιγμένοι στα σκουπίδια: Οι Aριθμοί Facebook Twitter

Στη χώρα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κύρια μέθοδος διαχείρισης η τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. φτάνει κατά μέσο όρο στο 28%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κομποστοποίησης αγγίζει το 16%.

Η μέση ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου σε 0,6-0,8 κιλά ανά άτομο και ημέρα, και σε πόλεις όπως η Αθήνα οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ποσότητες σκουπιδιών είναι μεγαλύτερες του ενός κιλού ανά άτομο και ημέρα. Γι' αυτό, μικρές κινήσεις, όπως η μείωση των σκουπιδιών, η διατήρηση των σκουπιδιών στα μπαλκόνια, οι κλειστές σακούλες και, βέβαια, η εναπόθεση των σκουπιδιών στους κάδους με τη μικρότερη φόρτιση, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη.

¤

 

Στην Ελλάδα, αρκετά χαμηλά βρίσκεται η ανάκτηση και ανακύκλωση στο σύνολο των απορριμμάτων, με ποσοστό μόλις 16%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και στο 70%. Στη χώρα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κύρια μέθοδος διαχείρισης η τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. φτάνει κατά μέσο όρο στο 28%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κομποστοποίησης αγγίζει το 16%. Παράλληλα, το 27% αποτεφρώνεται, ενώ στις χωματερές οδηγείται μόλις το 28% των αποβλήτων. 

Ταυτόχρονα, στις υποχρεώσεις δημοτών και επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται ότι «οι δημότες θα πρέπει να ενημερώνονται για την ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου από την περιοχή τους και να έχουν αποθηκεύσει τα απορρίμματα μέχρι την ώρα της αποκομιδής. Επίσης, δεν θα πρέπει να βγάζουν τα απορρίμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά μεταξύ 19:00 και 22:00. Τα απορρίμματα τοποθετούνται μέσα στους κάδους ή σε συμπιεστές, όπου αυτοί υπάρχουν, σε σακούλες δεμένες καλά, χωρίς να παραλείπουν οι δημότες να κλείνουν τα καπάκια των κάδων. Οι κάδοι σε καμία περίπτωση δεν μετακινούνται από τη θέση τους, παρά μόνο από προσωπικό του δήμου και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο».

¤

Επίσης, «για τα ογκώδη ή τα κηπευτικά απορρίμματα οι δημότες θα πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη στο 1595 ή με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του κάθε δημοτικού διαμερίσματος πριν κατεβάσουν τα εν λόγω αντικείμενα στον δρόμο».

¤

 

Τέλος, τα καταστήματα πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μετά το πέρας του ωραρίου. Όσον αφορά τα κιβώτια και κάθε είδους συσκευασία, θα πρέπει να διπλώνονται και να συμπιέζονται, ώστε να μειώνεται ο όγκος τους, πριν τοποθετηθούν στους κάδους.

 

¤

Έως τις αρχές του 2017 στην Ελλάδα τα στοιχεία κατέγραφαν 20 ενεργούς ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και 46 ανενεργούς. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, κάθε Έλληνας επιβαρύνει κατά μέσο όρο το περιβάλλον ανά έτος με 500 κιλά σκουπιδιών, ενώ ο ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική επιβαρύνεται καθημερινά περίπου με 6.500-7.000 τόνους σκουπιδιών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν ξερω εσεις τι λετε αλλα τα σκουπιδια στους καδους κοντα στο σπιτι πρωην δημαρχου μαζευτηκαν. Βαζω στοιχημα το ιδιο και για το σπιτι διαφορα σημαινοντων παραγοντων συμπεριλαμβανομενης πρωην δασκαλας νυν υπαλληλου ΕΜΠ.