Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν το περασμένο Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, μεταξύ αντιρατσιστικών οργανώσεων και ακροδεξιών ομάδων, ενόψει μιας συγκέντρωσης υποστηρικτών της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», οδήγησαν σε έντονη δημόσια συζήτηση, ειδικά αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε ρητά τους ακροδεξιούς που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε viral και μία φωτογραφία, που όσοι την ανάρτησαν στο διαδίκτυο υποστήριζαν ότι δείχνει έναν διαδηλωτή του αντιφασιστικού κινήματος να ξυλοκοπεί έναν αστυνομικό. Ο διαδηλωτής φέρεται να φοράει ένα τζάκετ με το λογότυπο της «Αντιφασιστικής Δράσης» (Antifascist Action).
Οι χρήστες «μοίραζαν» τη συγκεκριμένη φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο πως «πολλές πλευρές» ευθύνονται για τη βία που ξέσπασε στη Βιρτζίνια - όπως είχε αναφέρει αρχικά και ο Τραμπ.
Ωστόσο, η φωτογραφία δεν είναι από τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ αλλά από μία διαδήλωση στην Αθήνα το 2009, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στην πρωτότυπη φωτογραφία δεν υπάρχει το σχετικό λογότυπο στο μπουφάν του διαδηλωτή.
Today's @NYTimes front-page portrays the violent Antifa thugs as noble, & willing to "defend" themselves. THAT is #Fakenews. And despicable. pic.twitter.com/XAPcMTqTBV
— Eric Metaxas (@ericmetaxas) August 18, 2017
Οι χρήστες που κατηγόρησαν μάλιστα και διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ για «ψεύτικες ειδήσεις» σε ό,τι αφορά την κάλυψή τους για τις συγκρούσεις στη Βιρτζίνια, αποδείχθηκε πως χρησιμοποιούσαν ως αποδεικτικό στοιχείο μία ψεύτικη φωτογραφία.
Fact Check: Antifa Member Photographed Beating Police Officer?
— snopes.com (@snopes) August 15, 2017
Full Report: https://t.co/doP9v8DgxD pic.twitter.com/R5u9J4RJIj
Σημειώνεται πως μία αντιφασίστρια διαδηλώτρια έχασε τη ζωή της στο Σάρλοτσβιλ, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος. Ο οδηγός φέρεται να είναι υπέρμαχος της «ανωτερότητας της λευκής φυλής» και φιλοναζιστής.