ΥΛΙΚΑ

  • 1 γαλοπούλα 5 κιλά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θες/νίκης
  • 2 λεμόνια
  • 2 πορτοκάλια
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 γρ. κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 100 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 60 γρ. λαρδί σε κυβάκια
  • Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Το άσπρο τμήμα από ένα πράσο
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
  • 30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγο λεμονοθύμαρο
  • Λίγο άσπρο κρασί και λίγο κονιάκ
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα δύο είδη κιμά και το λαρδί να τσιγαριστούν καλά και να μη σβολιάσουν.
  2. Κατόπιν προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με κονιάκ και σβήνουμε με κρασί.
  3. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Τα τσιγαρίζουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φάρσα μας να σιγομαγειρευτεί για 15'.
  5. Κατόπιν, μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, την αλατοπιπερώνουμε και τη γεμίζουμε με τη φάρσα που έχει κρυώσει.
  6. Ράβουμε την κοιλιά και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
  7. Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου.
  8. Ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει.
  9. Τη σερβίρουμε με μεγάλη ποικιλία από χειμωνιάτικα λαχανικά, κυδώνια, γλυκοπατάτες, αυθεντικό γκρέιβι και σάλτσα κράνμπερι.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα