Σύγκρουση γιατρών και υπουργείου για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας- Μικρή η συμμετοχή των ενδιαφερομένων

Σύγκρουση γιατρών και υπουργείου για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας- Μικρή η συμμετοχή των ενδιαφερομένων Facebook Twitter
1

Σύγκρουση μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει η στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι «ακατανόητη η αντίδραση των γιατρών που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην προσπάθεια που καταβάλλει να προσελκύσει γιατρούς και ειδικότερα νέους επιστήμονες, για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «πρόκειται για θέσεις εργασίας που προσφέρουν καθαρές απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ, με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος».

Το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει, πως η παρότρυνση, κυρίως σε νέους γιατρούς, για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά «κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής στους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό».

Όσον αφορά στις διαρροές που γίνονται στον Τύπο για «δήθεν μηδαμινό ενδιαφέρον των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ», η απάντηση λέει το υπουργείο, θα έρθει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή δεν είναι αυτή που αναμενόταν.

«Κατανοούμε τους ευσεβείς πόθους κάποιων για Βατερλώ της μεταρρύθμισης, τους διαβεβαιώνουμε όμως, ότι θα διαψευστούν τον επόμενο μήνα με το άνοιγμα των πρώτων νέων δομών ΠΦΥ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τι υποστηρίζουν οι γιατροί

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί κάνουν λόγο για εκφοβισμούς και απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, προς το σύνολο των ιατρών της χώρας.

Μάλιστα, κατηγορούν στελέχη του υπουργείου ότι προχώρησαν σε «απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων ότι όποιος δεν δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».

Οι γιατροί, υποστηρίζουν, ότι αυτές οι απειλές και οι εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ