Η Αθήνα διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η Αθήνα διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Facebook Twitter
1

Στη διεκδίκηση από την Ελλάδα της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναφέρονται ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.


Ειδικότερα, σε δημοσίευμα του, ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUobserver προβάλει την ελληνική πρόταση προς έξι χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) να ψηφίσουν η μία υπέρ της υποψηφιότητας της άλλης. Οι εν λόγω χώρες, πλην της Κύπρου, είναι όλες υποψήφιες για να φιλοξενήσουν την έδρα του ΕΜΑ.


«Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συντονισμός, ακριβώς επειδή είμαστε ανταγωνιστές» εξηγεί ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στον EUobserver και σε τρία ακόμη μέσα ενημέρωσης. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στον πρώτο γύρο είναι τουλάχιστον να μην χαθούν ψήφοι προς άλλες περιοχές της Ευρώπης».


Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ψηφοφορία για τη νέα έδρα του ΕΜΑ (European Medicines Agency), καθώς και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, επίσης εδραζόμενης στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Προβλέπονται μέχρι και τρεις γύροι ψηφοφορίας μέχρις ότου μία υποψήφια χώρα έχει λάβει τη στήριξη τουλάχιστον 14 καρτών-μελών.


Η προτεινόμενη συμμαχία του Νότου αφορά μόνο τον πρώτο γύρο, διευκρινίζει ο Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι εάν δύο υποψήφιες χώρες της Μεσογείου περάσουν στον επόμενο γύρο «θα πρόκειται για ένα καλό σημάδι».


Ο Έλληνας υπουργός απέκρουσε κάθε κριτική για την προτεινόμενη στρατηγική του, λέγοντας ότι «το κάνουν κι άλλες χώρες χωρίς να το λένε δημοσίως». Κατέστησε πάντως σαφές ότι «δεν θα στηρίξουμε καμία χώρα, η οποία δεν πληροί τα αντικειμενικά κριτήρια της Επιτροπής».


Κατά την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού, οι υπάλληλοι του διεκδικούμενου από την Αθήνα οργανισμού δεν θα ενοχληθούν, εάν εγκαταλείψουν το Λονδίνο για την ελληνική πρωτεύουσα. «Θα διασφαλίσουμε υψηλής ποιότητας ζωή στο προσωπικό του ΕΜΑ» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο καλό κλίμα, αλλά και στο εξαιρετικό επίπεδο υποδομών σε σχολεία.

«Πιστεύουμε ότι η φιλοξενία του ΕΜΑ στην Αθήνα θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην Ελλάδα και θα μας βοηθούσε να ενισχύσουμε την οικονομία μας, η οποία παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από όλα αυτά τα μαύρα χρόνια της κρίσης», καταλήγει ο Γ. Κατρούγκαλος.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κύριε Κατρούγκαλε, επειδή τα κριτήρια έναντι των οποίων θα συναγωνιστείτε τις άλλες πόλεις είναι, μεταξύ άλλων, οι εγγυήσεις για business continuity, το accessibility of the location και το Appropriate access to the labour market, social security and medical care κλπ (αντιγράφω από την προκήρυξη στο ίντερνετ), ως αντιπολίτευση φροντίσατε η χώρα μας να γίνει διάσημη ανά την υφήλιο για το μπάχαλο που επικρατεί, με τις απεργίες, τους αποκλεισμούς της πόλης, τις καταστροφές, το αντάρτικο δρόμου κλπ που κάνατε ως κόμμα και παράταξη, ενώ ως κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για την βελτίωση της κατάστασης. Απλά, η κατάσταση κάπως βελτιώθηκε γιατί εσείς οι καταστροφείς γίνατε κυβέρνηση. Όπου και θα έχετε επιστρέψει μέχρι να γίνει το Brexit και η μεταφορά της έδρας του εν λόγω Οργανισμού. Επειδή λοιπόν η Αθήνα, αν διαβάσατε χτες, κρίθηκε η χειρότερη στην Ευρώπη για τους expats ενώ η ανταγωνίστρια για τον Οργανισμό Λισσαβώνα κρίθηκε ως η καλύτερη, και επειδή οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες πόλεις είναι επίσης πολύ πιο οργανωμένες και ασφαλείς χάρη (και) σε εσάς, ούτε το αξίζουμε, αντικειμενικά, ούτε το αξίζετε. Όταν μια μέρα γίνουμε άνθρωποι και η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, μακάρι. Κι εγώ μαζί σας.