Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών Facebook Twitter
Έπειτα από χρόνια κακοδιαχείρισης, μακριά από οποιονδήποτε έλεγχο (κρατικό ή άλλο), οι διοικήσεις του ιδρύματος κατάφεραν να κλείσουν τις 9 από τις 12 πτέρυγες που διαθέτει το ίδρυμα και να φιλοξενούν μόλις 105 ηλικιωμένους.
0

Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά σωστό: κάθε κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Οι ηλικιωμένοι είναι μία από αυτές τις ομάδες που χρειάζονται ιδιαιτέρως την κρατική μέριμνα, καθώς είναι αδύναμοι, χωρίς τη δυνατότητα για εργασία, πολύ συχνά με προβλήματα υγείας. Στη LiFO έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα του Γηροκομείου Αθηνών και θα το κάνουμε ακόμα μία φορά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο πολύπαθο ίδρυμα.

Έπειτα από χρόνια κακοδιαχείρισης, μακριά από οποιονδήποτε έλεγχο (κρατικό ή άλλο), οι διοικήσεις του ιδρύματος κατάφεραν να κλείσουν τις 9 από τις 12 πτέρυγες που διαθέτει το ίδρυμα και να φιλοξενούν μόλις 105 ηλικιωμένους. Ο Δήμος Αθηναίων το έθεσε υπό την εποπτεία του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθαιρώντας την προηγούμενη διοίκηση και τοποθετώντας στη θέση της μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα χάος και χρέη δεκάδων εκατομμυρίων στους εργαζομένους, στο ΙΚΑ, στην εφορία κ.α. Σύμφωνα με έκθεση των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας, η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης πετρελαίου, δεν υπήρχε ζεστό νερό, υπήρχε πρόβλημα με την καθαριότητα πολλών δωματίων, η πλειονότητα των κλιματιστικών δεν λειτουργούσε, όπως ούτε το ασανσέρ, τα τηλέφωνα και το σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ το φαγητό, που μέχρι πρότινος ετοιμαζόταν από εταιρεία τροφοδοσίας, έμενε με τις ώρες εκτός ψυγείου. Από τα 500 περίπου ακίνητα του Γηροκομείου, τα 199 ήταν μισθωμένα και μόνο το 1/3 πλήρωνε το ενοίκιο, όμως κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ιδρύματος, άρα και το ύψος της περιουσίας του.

Ο Δήμος Αθηναίων το έθεσε υπό την εποπτεία του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθαιρώντας την προηγούμενη διοίκηση και τοποθετώντας στη θέση της μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα χάος και χρέη δεκάδων εκατομμυρίων στους εργαζομένους, στο ΙΚΑ, στην εφορία κ.α.

Προσφάτως, την εικόνα της «κανονικότητας» που είχε καταφέρει να δημιουργήσει η νέα διοίκηση ήρθε να ταράξει δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» που έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της εφημερίδας: «Μια κυρία παρακολουθεί τηλεόραση δεμένη σε ένα κάγκελο, δίπλα στο παράθυρο. Θα μετακινηθεί μόνο όταν (και αν...) το αποφασίσει το προσωπικό! Γάτες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες πάνω στα τραπέζια όπου γευματίζουν οι τρόφιμοι και μάλιστα τρώνε από το πιάτο τους! Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Δίπλα στα κρεβάτια είναι σωριασμένα σκουπίδια και αποφάγια πολλών ημερών που κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να καθαρίσει. Οι τουαλέτες είναι μέσα στη βρόμα και η δυσωδία χτυπάει κατάμουτρα όποιον τολμάει να μπει! [...] Δίπλα σε άλλον έναν υπερήλικο υπάρχουν άδεια πλαστικά από φαγητό, τα οποία βρίσκονται στο ίδιο σημείο επί πολλές μέρες. Στο πάτωμα είναι πεταμένα βρόμικα χαρτιά υγείας, χρησιμοποιημένες κάλτσες και πετσέτες. Δίπλα στο κρεβάτι, ένα μισάνοιχτο συρτάρι φαίνεται γεμάτο σκουπίδια!».

Η Έλενα Μαντζαβίνου, μέλος της διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών, απάντησε στο ρεπορτάζ της «Espresso» με άρθρο της στην ιστοσελίδα tvxs.gr, στο οποίο συνόψισε τα πεπραγμένα της νέας διοίκησης του ιδρύματος σχεδόν έναν χρόνο μετά τον διορισμό της από τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. «Ξεκινήσαμε βέβαια από την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων μας. Τη διατροφή τους ανέλαβε για δύο μήνες το ΥΠΕΚΑΑ (Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης) και από τον Γενάρη του 2017 το Βρεφοκομείο Αθηνών τις καθημερινές και το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) τις αργίες. Οι άνθρωποί μας τρώνε το ίδιο, εξαιρετικής ποιότητας γεύμα με τα παιδιά μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Λειτουργήσανε τα μαγειρεία μετά από 3 χρόνια για την ετοιμασία του βραδινού φαγητού και βελτιώθηκε η βραδινή σίτιση ως προς την ποιότητα και τη θρεπτικότητα. Η "Αλληλεγγύη για Όλους" μας παρείχε και συνεχίζει να μας εφοδιάζει με εξαίρετες πρώτες ύλες για την παρασκευή αυτών των γευμάτων. Φέτος καταφέραμε να έχουμε πετρέλαιο, με χορηγίες στην αρχή, γιατί άξιοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν, και με δικούς μας πόρους στη συνέχεια, γιατί πετύχαμε θεαματική αύξηση των εισπράξεων από ενοίκια και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα περίπτερα της φιλοξενίας των ηλικιωμένων δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία 3 χρόνια και δεν υπήρχε ζεστό νερό για την υγιεινή τους. Οι εργαζόμενοί μας, που πράγματι είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ από χρόνια απλήρωτης εργασίας, έλαβαν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και λαμβάνουν συγκεκριμένο ποσοστό της αμοιβής τους κάθε μήνα». Στη συνέχεια, παρέθεσε αναλυτικά τα 11 βήματα που έχουν γίνει με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα του ιδρύματος.


Αντί επιλόγου να υπενθυμίσουμε ότι το Γηροκομείο Αθηνών, κατά πολλούς, είναι το δεύτερο πιο πλούσιο ίδρυμα της χώρας, μετά την Εκκλησία της Ελλάδος.

 




Tο άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ