Για την 5η Δεκεμβρίου ανέβαλε σήμερα το απόγευμα το Μισθοδικείο, τη συζήτηση της προσφυγής του πρώην αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ευάγγελου Νταή, κατά των νέων περικοπών των συντάξεων των συνταξιούχων δικαστών.
Η συζήτηση στο Μισθοδικείο (πρόεδρος η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ), αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του Δημοσίου, Νικολάου Καραγιώργη, προκειμένου η εν λόγω προσφυγή να συζητηθεί μαζί με τις αντίστοιχες προσφυγές, του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα και της γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αγγελικής Σμυρνιού, οι οποίες κατατέθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτή του κ. Νταή.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχη προσφυγή του πρώην πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεωργίου Παναγιωτόπουλου και στο Μισθοδικείο αναμένεται να κατατεθεί προσφυγή του προέδρου της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Σταμάτιου Γιακουμέλου.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο Μισθοδικείο για τις νέες περικοπές των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πρώην δικαστών, η συνολική περικοπή των συντάξεών τους, από την εφαρμογή των μνημονίων έως και την εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 4387/2016, ανήλθε περίπου σε ποσοστό 74%. Οι νέες περικοπές των συντάξεων σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, ανέρχονται σε ποσοστό 40%, περίπου.
Όπως αναφέρουν, η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) από τα 1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.
Στις προσφυγές τους, οι πρώην δικαστικοί λειτουργοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4387/2016 ως αντίθετος στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές:
1) της ισότητας ενώπιον του νόμου και της ισότητας στα δημόσια βάρη,
2) της αναλογικότητας
3) της ανταποδοτικότητας
4) της ασφάλειας δικαίου και
5) της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2, 17, 25, 28, 87 και 88, παραβιάστηκαν κατάφωρα κατά τη θέσπιση των διατάξεων του νόμου 4387/2016, ενώ είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές, αλλά και την νομολογία, τόσο του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, που προβλέπουν ότι οι συντάξεις πρέπει να είναι στο ύψος του 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, ανάλογα με τον βαθμό που κατείχαν κατά την ημέρα αποχώρησής τους από το δικαστικό σώμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ