Η δερματίτιδα, ή αλλιώς το πολύ γνωστό σε όλους μας έκζεμα, είναι μια πάθηση του δέρματος και δεν είναι τίποτα άλλο από μια φλεγμονώδη αντίδρασή του σε διάφορους παράγοντες. Δύο από τις πιο συνηθισμένες είναι η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, τις οποίες παρουσιάζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Εμείς ψάξαμε και μάθαμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Ατοπική δερματίτιδα
Το ατοπικό έκζεμα, που αλλιώς ονομάζεται και ατοπική δερματίτιδα, είναι μια πάθηση της επιδερμίδας που τον τελευταίο καιρό τη βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Κατά την περίοδο της έξαρσης, η επιδερμίδα εμφανίζει κνησμό και αρχίζει να βγάζει υγρά πριν το σχηματισμό φυσαλίδων. Για να μειωθούν αυτές οι εξάρσεις, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την επαφή με αλλεργιογόνα, αλλά και να χρησιμοποιούμε τακτικά μαλακτικές κρέμες.
Συμπτώματα
Μια συχνή δερματική διαταραχή
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που δέρματος, η οποία εμφανίζεται κοντά στην ηλικία των τριών μηνών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί και πιο πριν. Κάποια νεογέννητα παρουσιάζουν εκζέματα στο πρόσωπο, και πιο συγκεκριμένα στα μάγουλα και στο σαγόνι. Όσο το παιδί μεγαλώνει, οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στο λαιμό, στις πτυχές του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τον καρπό και πίσω από τα γόνατα. Κάθε έξαρση ακολουθείται από μια φάση ύφεσης. Τις πιο πολλές φορές, αυτές οι εξάρσεις αρχίζουν με μια απλή κόκκινη πλάκα στην επιδερμίδα που δημιουργεί φαγούρα. Τότε το δέρμα γίνεται ξηρό και άγριο σε κάποια σημεία, ενώ στη συνέχεια αρχίζει να βγάζει υγρό και μετά σχηματίζονται οι φυσαλίδες.
Αιτία
Η αιτία: η εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα
Πολλά είναι τα άτομα που παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση στην ατοπική δερματίτιδα. Αυτοί οι οποίοι επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχουν ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζει επίσης πολύ σοβαρή ιδιοσυστατική ξηρότητα. Τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον μας μπορούν να εισδύσουν βαθιά στις πιο χαμηλές στιβάδες της επιδερμίδας, πράγμα που συμβαίνει γιατί η προστασία της επιδερμίδας έχει τροποποιηθεί. Στη συνέχεια ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του υπεραντιδρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κλινικές ενδείξεις ατοπικού εκζέματος: κνησμός, φλεγμονή και υγρό. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τη σημαντική αύξηση εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας είναι η ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, κ.ά.
Aντιμετώπιση
Αντιμετώπιση: δερμοκορτικοειδή και μαλακτικές κρέμες
Κατά την περίοδο των εξάρσεων, οι δερματολόγοι προτείνουν κρέμες ή αλοιφές με κορτικοειδή, οι οποίες ονομάζονται δερμοκορτικοειδή και βοηθούν στην αντιμετώπιση βλαβών αμέσως μόλις εμφανιστούν. Από τη στιγμή που οι βλάβες θα εξαφανιστούν, οι μαλακτικές κρέμες αποκαθιστούν την υγρασία στην εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα. Αυτό βοηθάει και στην πρόληψη των εξάρσεων. Οι κρέμες για την ατοπική δερματίτιδα καλό είναι να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα μία ή και δύο φορές την ημέρα. Για να μειωθούν οι εξάρσεις προτείνουμε τα εξής:
- Ντους και όχι μπάνιο
- Χρήση πολύ απαλών gel καθαρισμού που δεν περιέχουν σαπούνι ή άρωμα
- Ρούχα βαμβακερά και όχι μάλλινα ή συνθετικά
- Διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο
Τα σημάδια της ατοπικής δερματίτιδας κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους πριν από την περίοδο της εφηβείας.
Για περισσότερες πληροφορίες καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι επίσης μια συνηθισμένη πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε σημεία πλούσια σε σμηγματογόνους αδένες, όπως για παράδειγμα το κέντρο του προσώπου, οι άκρες του τριχωτού της κεφαλής και το στέρνο. Ο μύκητας pityrosporum ovale διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της φλεγμονής. Εμείς ρωτήσαμε έναν ειδικό για το πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και παρακάτω θα δείτε τι μας απάντησε.
—Πως επηρεάζει τους ασθενείς σας η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;
Εμφανίζεται σε ενήλικες ασθενείς, κυρίως άνδρες.
Εμφανίζεται σε μορφή κόκκινων πλακών απολέπισης στο πρόσωπο, στις πλευρές της μύτης, αλλά και πάνω στα φρύδια. Μετά από εξέταση στο τριχωτό, συχνά αποκαλύπτονται κολλώδεις φολίδες στο περίγραμμα των μαλλιών. Μάλιστα, ορισμένες φορές υπάρχει μια στρογγυλεμένη πλάκα στο μέσο του στέρνου. Η επιδερμίδα στο πρόσωπο ερεθίζεται εύκολα. Στο τριχωτό εμφανίζεται κνησμός. Το πρόβλημα εξελίσσεται σε εξάρσεις, πιο συχνά κατά την περίοδο κούρασης και άγχους.
—Προτείνετε κάποια δερμο-καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της σμηγματρροϊκής δερματίτιδας;
Το δέρμα των ασθενών που πάσχουν από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ερεθίζεται ακόμα και όταν πλένουν το πρόσωπό τους.
Για την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας προτείνω απαλά προϊόντα καθαρισμού, όπως λοσιόν με μικύλλια ή και άλλα είδη λοσιόν, αλλά ποτέ σαπούνι. Το σαπούνι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεινώνει τον ερεθισμό. Οι κρέμες ενυδάτωσης δεν είναι πάντα ανεκτές. Ωστόσο, σε περίπτωση που το δέρμα «τραβάει», η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Προτιμώ δερμο-καλλυντικά προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για να γίνονται ανεκτά, τα οποία περιέχουν ενεργά συστατικά που καταπραΰνουν τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
—Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;
Πρέπει να αποφεύγονται τα τοπικά κορτικοστεροϊδή, αν είναι εφικτό.
Αν και είναι αποτελεσματικά, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μικρές βλάβες που μοιάζουν με ακμή, στις περιοχές που έχουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ροδόχρου ακμή, όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Αυτό που προτείνω, είναι αντιμυκητιασικές κρέμες με κετοκοναζόλη ή κυκλοπιροξολαμίνη, που επιδρούν στον μύκητα pityrosporon ovale. Η τοπική αγωγή με βάση το λίθιο είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Αυτό που προτείνω επίσης είναι η παρατεταμένη αγωγή συντήρησης για τη σταθεροποίηση των εξάρσεων.
σχόλια