Ο οίκος μόδας Gucci επιβεβαίωσε ότι έγιναν έφοδοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του σε Μιλάνο και Φλωρεντία, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ελεγχθεί για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.
Η εταιρία, που πλέον ανήκει στον γαλλικό όμιλο Kering, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε κάνει γνωστό το Σάββατο πως η αστυνομία έψαχνε επί τρεις ημέρες τα γραφεία του οίκου μόδας, μεταξύ αυτών και την έδρα του στο Μιλάνο.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί αναζητούσαν στοιχεία εν μέσω υποψιών πως η Gucci ευθύνεται για φοροαποφυγή και ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, καθώς κέρδη από πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία φέρεται να είχαν δηλωθεί στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς της Ελβετίας. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται πως με αυτόν τον τρόπο ο οίκος μόδας κατάφερε να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ από εγχώρια φορολογία, σε διάστημα αρκετών ετών.
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει πως «συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και είναι σίγουρη για την ορθότητα και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της».
«Η εταιρία έχει μια σύνθετη δομή, στο πλαίσιο της οποίας το εμπορικό σήμα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, καθώς και πολλά άλλα κόστη καταβάλλονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο Angelo Cremonese, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Έχει μια ελβετική νομική οντότητα, την οποία οι φορολογικές αρχές υποψιάζονται ότι είναι ιταλική εταιρία για φορολογικούς σκοπούς», πρόσθεσε.
Ο Gucci, οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 49,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι ο τελευταίος οίκος μόδας που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Μια σειρά από έρευνες ξεκίνησαν το 2014, με την πιο πολύκροτη να φορά την φοροαποφυγή της Prada, συνολικού ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Miuccia Prada και ο σύζυγός της Patrizio Bertelli πλήρωσαν αργότερα 420 εκατομμύρια ευρώ σε έναν συμβιβασμό.
Επίσης, ο Giorgio Armani αναγκάστηκε να πληρώσει 270 εκατ. ευρώ το 2014 για μια υπόθεση που αφορούσε θυγατρικές στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, την ίδια χρονιά ακυρώθηκαν οι καταδίκες για απάτη των Domenico Dolce και Stefano Gabbana, ιδρυτών της Dolce & Gabbana, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης για φερόμενη αποφυγή πληρωμής 1 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από Guardian