Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή

Ο οίκος Gucci επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Ο οίκος μόδας Gucci επιβεβαίωσε ότι έγιναν έφοδοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του σε Μιλάνο και Φλωρεντία, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ελεγχθεί για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Η εταιρία, που πλέον ανήκει στον γαλλικό όμιλο Kering, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε κάνει γνωστό το Σάββατο πως η αστυνομία έψαχνε επί τρεις ημέρες τα γραφεία του οίκου μόδας, μεταξύ αυτών και την έδρα του στο Μιλάνο.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί αναζητούσαν στοιχεία εν μέσω υποψιών πως η Gucci ευθύνεται για φοροαποφυγή και ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, καθώς κέρδη από πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία φέρεται να είχαν δηλωθεί στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς της Ελβετίας. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται πως με αυτόν τον τρόπο ο οίκος μόδας κατάφερε να εξοικονομήσει 1,3 δισ. ευρώ από εγχώρια φορολογία, σε διάστημα αρκετών ετών.


Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία αναφέρει πως «συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και είναι σίγουρη για την ορθότητα και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της».

«Η εταιρία έχει μια σύνθετη δομή, στο πλαίσιο της οποίας το εμπορικό σήμα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, καθώς και πολλά άλλα κόστη καταβάλλονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο Angelo Cremonese, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Έχει μια ελβετική νομική οντότητα, την οποία οι φορολογικές αρχές υποψιάζονται ότι είναι ιταλική εταιρία για φορολογικούς σκοπούς», πρόσθεσε.


Ο Gucci, οι πωλήσεις του οποίου αυξήθηκαν κατά 49,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι ο τελευταίος οίκος μόδας που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Μια σειρά από έρευνες ξεκίνησαν το 2014, με την πιο πολύκροτη να φορά την φοροαποφυγή της Prada, συνολικού ύψους 470 εκατομμυρίων ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Miuccia Prada και ο σύζυγός της Patrizio Bertelli πλήρωσαν αργότερα 420 εκατομμύρια ευρώ σε έναν συμβιβασμό.

Επίσης, ο Giorgio Armani αναγκάστηκε να πληρώσει 270 εκατ. ευρώ το 2014 για μια υπόθεση που αφορούσε θυγατρικές στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, την ίδια χρονιά ακυρώθηκαν οι καταδίκες για απάτη των Domenico Dolce και Stefano Gabbana, ιδρυτών της Dolce & Gabbana, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης για φερόμενη αποφυγή πληρωμής 1 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM