Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε

Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε Facebook Twitter
Tην μουσική που αγοράζετε μπορείτε να την κρατήσετε για πάντα. Αντίθετα, η συνδρομή σε μια υπηρεσία streaming σημαίνει μια καλή πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της, αλλά εάν σταματήσετε να πληρώνετε, η πρόσβαση χάνεται.
0

Το μουσικό streaming είναι προφανώς το μέλλον, που σημαίνει ότι τα ψηφιακά downloads κατάφεραν και έζησαν μια φωτεινή, αλλά σύντομη ζωή, η οποία κράτησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως το τέλος της δεκαετίας του 2010. Σήμερα το Spotify, το Tidal και το Apple Music λειτουργούν ως υπηρεσίες μουσικής ροής (με συνδρομή), και η κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες διαθέτει μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 40 εκατομμύρια τραγούδια, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεχής αναπαραγωγή αυτής της λίστας θα ήταν αρκετή για μερικές δεκαετίες.

Φυσικά, δεν θα μας αρέσουν όλα όσα έχει στη βιβλιοθήκη της η κάθε υπηρεσία, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος κάθε βιβλιοθήκης μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της μουσικής, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί μπορεί να βρει τα πάντα. Έτσι, ενώ πριν μια δεκαετία περίπου τα ψηφιακά downloads της μουσικής φάνηκαν ότι κερδίζουν μια αναγνώριση μέσα από το iTunes της Apple, η εμφάνιση του Spotify έδειξε μια ταχεία πτώση της αγοράς ψηφιακών τραγουδιών καθώς οι άνθρωποι μετακινήθηκαν προς τις υπηρεσίες ροής.

Ένα download που έχετε αγοράσει θα διαρκέσει για πάντα – απλά θα είναι το μόνο πράγμα που θα μπορείτε να ακούσετε. Όμως, παρά τη συμπίεσή του, ένα ψηφιακό download εξακολουθεί να έχει πολύ ανώτερη ηχητική ποιότητα από ένα streaming.

To 2006, το «Crazy» των Gnarls Barkley ήταν το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του βρετανικών τσαρτς που κατάφερε να αγγίξει την κορυφή μόνο από τα downloads. Kατά τη διάρκεια των εννέα εβδομάδων που καμάρωνε ως νούμερο 1 στο UK Top 10, είχε πάνω από 661.000 αγορές (και λήψεις), ενώ συνέχισε να πουλάει και αφού έπεσε, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο downloads. Αυτό το τραγούδι ήταν το πρώτο σημάδι στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας που έδειξε ότι το ψηφιακό φορμάτ θα επισκίαζε για πάντα τις πωλήσεις των CD.

Όμως αυτή η χαρά των ηλεκτρονικών δισκάδικων που άνθισαν από την ψηφιοποίηση και τα remastering ακόμη και των πιο δυσεύρετων άλμπουμ της ανεξάρτητης ροκ σκηνής δεν κράτησε πολύ. Σήμερα τα πλεονεκτήματα μιας streaming μουσικής υπηρεσίας (όπως το Spotify ή το Apple Music) φανερώνουν ότι ο καθένας μπορεί να ακούσει οποιαδήποτε από τα εκατομμύρια των κομματιών τους όποτε θέλει και να δημιουργήσει όσα playlists αντέχει η όρεξή του. Οι συνδρομητές που πληρώνουν μπορούν να κάνουν λήψη μεμονωμένων κομματιών για να τα ακούσουν και εκτός σύνδεσης. Τι μειονέκτημα έχει όλο αυτό; Εάν σταματήσετε να πληρώνετε τη μηνιαία συνδρομη των 10 ευρώ. τότε η πρόσβαση, οι λίστες αναπαραγωγής και τα downloads εξατμίζονται.

Αντίθετα, ένα download που έχετε αγοράσει θα διαρκέσει για πάντα – απλά θα είναι το μόνο πράγμα που θα μπορείτε να ακούσετε. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα: παρά τη συμπίεσή του ένα ψηφιακό download εξακολουθεί να έχει πολύ ανώτερη ηχητική ποιότητα από ένα streaming.

Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε Facebook Twitter
Οι υπηρεσίες streaming μουσικής σας επιτρέπουν να συγχρονίζετε μουσική για ακρόαση εκτός σύνδεσης – πάντα με μηνιαία συνδρομή - αλλά υπάρχουν και οι περιορισμοί σχετικά με τους τύπους συσκευών που μπορείτε τις αναπαράγετε και πόσες συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Η μουσική σάς ανήκει

Προφανώς, την μουσική που αγοράζετε μπορείτε να την κρατήσετε για πάντα. Έστω και εάν από τεχνικής απόψης, απλώς έχετε την άδεια να την περάσετε σε υπολογιστές, players, κινητά ή ακόμη και να την «κάψετε» σε CD, εάν βέβαια, θυμάστε πώς γίνεται. Είναι δική σας και υπάρχει σε ψηφιακή μορφή σε κάποια συσκευή σας. Τα 10 ευρώ το μήνα για το Spotify ή το Apple Music, σημαίνουν μια καλή πρόσβαση στη βιβλιοθήκη τους, αλλά εάν σταματήσετε να πληρώνετε, η πρόσβαση περιορίζεται και εμπλουτίζεται με τις απαίσιες τσιριχτές διαφημιστικές τους εκρήξεις.

Φυσικά μια μηνιαία συνδρομή μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, για να έχετε πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που ηχογραφήθηκε ποτέ στην ιστορία, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε, και να πληρώνετε, και να πληρώνετε για όσο διάστημα θέλετε να ακούσετε. Δεν υπάρχει στρατηγική εξοικονόμησης κόστους εδώ, ενώ εάν αγοράζετε μουσική για να κρατήσετε, μπορείτε να έχετε περιόδους καλής εξοικονόμησης.

Ναι, το music streaming έχει μια εκπληκτική αξία για την ανακάλυψη νέας μουσικής και πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν μια συνδρομή αντί να αγοράζουν downloads (ή να καίνε CD), αλλά αν δεν ψάχνετε πραγματικά νέα κομμάτια τότε το streaming δεν σας βγάζει κερδισμένους. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να ανακαλύψετε νέα μουσική στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα το YouTube.

Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε Facebook Twitter
To Apple Music διαθέτει μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 40 εκατομμύρια τραγούδια, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεχής αναπαραγωγή αυτής της λίστας θα ήταν αρκετή για μερικές δεκαετίες.

Μπορείτε να έχετε την μουσική μαζί σας οπουδήποτε

Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες streaming σας επιτρέπουν να συγχρονίζετε μουσική για ακρόαση εκτός σύνδεσης – πάντα με μηνιαία συνδρομή - αλλά υπάρχουν και οι περιορισμοί σχετικά με τους τύπους συσκευών που μπορείτε τις αναπαράγετε και πόσες συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πόσες λίστες αναπαραγωγής τραγουδιών μπορείτε να αποθηκεύσετε, πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε εκτός σύνδεσης και ούτω καθεξής.

Συγκρίνετε τώρα αυτό με την αγορά downloads, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κομμάτια σας στο δίσκο και να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε σας αρέσει με αυτά. Να τα βάλετε σε ένα USB στικάκι και να τα παίξετε σε ένα κλαμπ. Να τα μεταφέρετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Να βάλετε τις αγαπημένες σας λίστες στον τοπικό αποθηκευτικό χώρο ενός λάπτοπ όταν πρόκειται να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι χωρίς Wi-Fi πολυτέλειες.

Όλα αυτά, πριν φτάσουμε στο θέμα των έξυπνων playlist, κάτι που έχει μείνει πίσω στην εποχή του streaming. Γιατί, δυστυχώς το Spotify δεν μπορεί να πάρει όλα τα τραγούδια (τα οποία έχετε μαρκάρει με πέντε αστέρια από τη δεκαετία του '80) τα οποία δεν έχετε ακούσει εδώ και ένα μήνα και να τα συγχρονίσει στο iPhone, αλλά όσο αγοράζετε τραγούδια, το iTunes μπορεί.

Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε Facebook Twitter
Αγοράζοντας μια συλλεκτική ψηφιακή έκδοση ενός άλμπουμ έχετε όλα τα σπάνια b-sides και ζωντανές εκτελέσεις του στη δική σας τοπική βιβλιοθήκη.

Έχετε τη δική σας μουσική βιβλιοθήκη

Οι μεγάλες υπηρεσίες streaming έχουν όλες τους τεράστιους μουσικούς καταλόγους που είναι σχετικά σταθεροί, αλλά υπάρχουν ακόμα στιγμές που δεν θα βρείτε ό,τι ψάχνετε. Δεν θα αναφερθώ σε άλμπουμ και τίτλους που άργησαν αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστούν στο Spotify, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα μεγάλα συστήματα ρίχνουν όλο το φως τους στα μεγάλα ονόματα των μεγάλων δισκογραφικών. Αλλά οι προσφορές έρχονται και φεύγουν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι περισσότεροι (και ειδικά οι ανεξάρτητοι) καλλιτέχνες έχουν όλη τη δισκογραφία τους διαθέσιμη για streaming. Έτσι, εάν αγοράσετε μια συλλεκτική ψηφιακή έκδοση ενός άλμπουμ έχετε όλα τα σπάνια b-sides και ζωντανές εκτελέσεις του στη δική σας τοπική βιβλιοθήκη.

Επίσης, διατηρώντας τον δικό σας κατάλογο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εκ νέου κρυμμένα διαμάντια, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί εάν ακούτε μουσική στο Deezer ή στο Google Play Music. Οπότε αντί να βασίζεστε στους αλγόριθμους των streaming υπηρεσιών, μπορείτε να βασιστείτε στη δική σας κρίση και στο δικό σας μουσικό ένστικτο.

Γιατί είναι καλύτερο να αγοράζουμε ψηφιακή μουσική και όχι να τη νοικιάζουμε Facebook Twitter
H μουσική βιομηχανία, η οποία κάποτε ανησυχούσε για την μετατόπιση της μουσικής σε άυλη ψηφιακή μορφή, σήμερα ανησυχεί ακόμη περισσότερο για τα μικρά έσοδα από το μουσικό streaming.

Το μέλλον της μουσικής;

Σε αυτήν την ερώτηση παίζουν ρόλο όλα τα είδη των επιχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ποιότητα του ήχου, εάν δηλαδή αξίζει ακόμα να αγοράζουμε δίσκους βινυλίου ή CD - γιατί, ναι, ποιος ξέρει κάποια στιγμή μπορεί να επανέλθουν κι αυτά πάλι στην μόδα. Όμως, η αλήθεια εδώ δείχνει ότι μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα με την μουσική που έχετε πληρώσει για να κρατήσετε αντί με την μουσική που νοικιάζετε.

Τώρα, τι σκέφτονται οι σύγχρονοι λάτρεις της μουσικής είναι κι αυτό ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Οι πωλήσεις των ψηφιακών downloads μειώθηκαν κατά 23,4% στα 554,8 εκατομμύρια πέρσι, σύμφωνα με την Nielsen, ενώ η συνολική κατανάλωση μουσικής συνεχίζει να αυξάνεται, ειδικά στις πλατφόρμες streaming. Υπάρχουν επίσης και οι φρικτές φήμες που επιμένουν ότι η Apple θα τερματήσει το τμήμα downloads του iTunes και θα συνεχίσει μόνο με το Apple Music.

Μετά από ένα δύσκολο 2017, το 2018 η ευκολία και η άνεση είναι λέξεις κλειδιά της ψηφιακής εποχής – αλλά, ας μην κοροϊδεύομαστε, πάντα ήταν! Απλά, τώρα αυτό ισχύει και για τις συνήθειες ακρόασης μουσικής, για τις online παραγγελίες, για την τηλεόραση που θέλουμε να βλέπουμε, για όλα. Η αγορά των τραγουδιών μπορεί να κοστίζει λίγο περισσότερο και να απαιτεί λίγη (μόνο) περισσότερη προσπάθεια για να οργανωθεί, αλλά είναι μια παράδοση που αξίζει να κρατηθεί ζωντανή - γι 'αυτό αγοράστε ένα download άλμπουμ σήμερα και βοηθήστε έναν αληθινό καλλιτέχνη να κερδίσει μια δεκάρα παραπάνω.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM