Δεν συμβαίνει συχνά μια φωτογραφία από μόνη της και μάλιστα από ανώνυμο φωτογράφο να προκαλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ωστόσο αυτό ακριβώς συνέβη με την εικόνα των δύο πιο επικίνδυνων φιδιών του κόσμου όπου απεικονίζεται ότι τα δύο ερπετά έχουν «κλειδώσει» σε μια θανάσιμη αγκαλιά.
Τα δύο φίδια, μια βασιλική κόμπρα και ένας «δικτυωτός πύθωνας» όπως ονομάζεται ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος είδη πύθωνα στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν «παγωμένα» στον χρόνο έχοντας σκοτώσει το ένα το άλλο.
Η εν λόγω φωτογραφία πάντως έχει γίνει viral στα social media αν και ούτε η προέλευσή της ούτε το όνομα του φωτογράφου έχουν γίνει γνωστά.
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα με την «θανάσιμη αγκαλιά» των δύο φιδιών μας δίνει πολλά στοιχεία για το πώς τα δύο ερπετά συμπεριφέρονται και κυρίως πώς σκοτώνουν τον εχθρό τους.
Το βασικό όπλο της βασιλικής κόμπρας είναι το δηλητηριώδες δάγκωμα της. Το συγκεκριμένο είδος φιδιού είναι ευρέως γνωστό ότι δαγκώνει το θήραμά του και μόλις το δηλητήριο μπει στον οργανισμό του «εχθρού» τότε επιχειρούν να το καταπιούν ολόκληρο. Στη φωτογραφία, η βασιλική κόμπρα είναι εκείνη που έχει αρπάξει από τον λαιμό τον πύθωνα και τον κρατά γερά πιασμένο με τα σαγόνια του.
Από την άλλη, ο δικτυωτός πύθωνας σε αντίθεση με την κόμπρα δεν είναι δηλητηριώδης. Ωστόσο, ο πύθωνας χρησιμοποιεί το σώμα του για να τυλίξει το θήραμά του λειτουργώντας σαν σφιγκτήρας και κόβοντας την κυκλοφορία του αίματος. Στην φωτογραφία είναι εμφανές ότι ο πύθωνας έχει τυλίξει ασφυκτικά το σώμα της κόμπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόμπρα ήταν αυτή που επιτέθηκε πρώτη στον πύθωνα και αφού τον δάγκωσε στην συνέχεια ο δικτυωτός πύθωνας «στραγγάλισε» τον εχθρό. Αυτό το σενάριο εκτιμάται ως το πιθανότερο, καθώς οι πύθωνες συνήθως συνηθίζουν να επιτίθενται σε μικρά τρωκτικά, ενώ η βασιλική κόμπρα δεν διστάζει να ρίξει το δηλητήριο της και σε άλλα φίδια.
Ο Coleman Sheehy υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα δήλωσε στο National Geographic ότι αν και δεν ξέρουμε που και ποιος τράβηξε την φωτογραφία, πιθανότατα η θανάσιμη αυτή μάχη έλαβε χώρα κάπου στη Νοτιοανατολική Ασία.
σχόλια