Ανήσυχοι είναι χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις καθώς μετά τις γιορτές παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στις αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.
Η μείωση αυτή προκάλεσε την αναβολή στις μεταγγίσεις ακόμη και για δεκαπέντε μέρες, κάτι που για ένα άτομο με μεσογειακή αναιμία είναι αρκετά επώδυνο, ενώ σε μερικούς ασθενείς έγινε αναγκαστική υπομετάγγιση, δηλαδή μεταγγίστηκε μικρότερη από την προβλεπόμενη ποσότητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι στο νοσοκομείο Αγία Σοφία όπου μεταγγίζονται περίπου 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, δηλώνει στο Lifo.gr, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κυρία Χάρις Ματσούκα.
Η Πρόεδρος του ΕΚΕΑ, υποστηρίζει ότι μειωμένες αιμοδοσίες καταγράφηκαν και πέρυσι την ίδια εποχή και αυτό ίσως οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των εορτών και στις ιώσεις που «χτυπούν» περισσότερο αυτή την περίοδο. «Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αιμοδοσία ανά πληθυσμό διεθνώς αλλά ταυτόχρονα είναι πρώτη και στην κατανάλωση φιαλών αίματος» παρατηρεί η κυρία Ματσούκα επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται σωστή διάθεση του αίματος που συγκεντρώνεται.
Αν δεν υπάρξει κεντρική διαχείριση της αιμοδοσίας όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις θα υπάρχουν πάντα προβλήματα, τονίζει.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
«Υπήρξε μεγάλη κάθοδος στις αιμοδοσίες από τον Γενάρη και μετά και δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων κυρίως στην επαρχία. Οι αναβολές των μεταγγίσεων που έφτασαν και τις δύο εβδομάδες ομαλοποιούνται στις επαρχιακές πόλεις, ωστόσο η κατάσταση στην Αθήνα παραμένει δραματική. Ιδίως αυτή την περίοδο που τα άτομα που κάνουν μεταγγίσεις χρειάζονται υψηλά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια προβλήματα» εξηγεί στο Lifo.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κ. Βασίλης Δήμος.
Όπως προσθέτει, η εξήγηση που έλαβε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την έλλειψη αίματος ήταν ότι λόγω των ιώσεων που κυκλοφορούν αυτή την εποχή πολλοί αιμοδότες δεν προσήλθαν. Ωστόσο, ο κ. Δήμος κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου στους αρμόδιους φορείς ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εθελοντές αιμοδότες γιατί, όπως λέει, είναι άθλος το ότι κάποιοι συμπολίτες μας δίνουν αίμα με τόσες πολλές δυσκολίες.
«Τα ωράρια λειτουργίας των κέντρων αιμοδοσίας πρέπει να διευρυνθούν, οι εθελοντές πρέπει να εξυπηρετούνται άμεσα ακόμα και με ειδικό ραντεβού, ενώ ακόμα και το να βρουν μια θέση πάρκινγκ στα σημεία της αιμοδοσίας είναι άθλος. Οι ανάγκες της χώρας είναι 600.000 φιάλες αίματος τον χρόνο αλλά ο στόχος αυτός κάθε χρόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά τον προσεγγίζουμε περισσότερο χάρη στις αναγκαστικές αιμοδοσίες εντός των νοσοκομείων», σημειώνει.
Έκκληση για αίμα άμεσα
Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνουν έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα, «μιας και διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο». Η έκκληση αφορά στον μήνα που διανύουμε και θα συνεχιστεί από τους φορείς μέχρι και τον Απρίλιο.
«Οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία υπομεταγγίζονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας, αφού τα ψυγεία των Αιμοδοσιών έχουν αδειάσει. Ελάχιστο ή και καθόλου αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση. Αβέβαιο το μέλλον, ανασφάλεια για το αύριο, φόβος για τη ζωή των πασχόντων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.