Επιστολή του Μαχάτμα Γκάντι που αναφέρεται στον Ιησού Χριστό βγαίνει προς πώληση στις ΗΠΑ.
Η επιστολή, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1926 και υπογεγραμμένη από τον Γκάντι, απευθυνόταν στον Μίλτον Νιούμπερι Φράντζ, έναν θρησκευόμενο ηλικιωμένο στις ΗΠΑ, την περίοδο εκείνη.
Ο Γκάντι αναφέρει στο γράμμα του ότι ο Χριστός ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ανθρωπότητας».
Η επιστολή βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή για δεκαετίες και βγαίνει προς πώληση από το ίδρυμα Raab Collection στην Πενσυλβάνια, έναντι 50.000 δολαρίων.
Ο Γκάντι, ένας εικονικός ηγέτης, υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα.
Ως ινδουιστής, έγραψε εκτενώς για τη φιλοσοφία και τις διδασκαλίες της θρησκείας.
Ο Γκάντι έγραψε στον Φραντζ από το ινδουιστικό μοναστήρι, Σαμπαρμάτι Άσραμ, στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ όπου διέμενε, σε απάντηση προς ένα γράμμα που του είχε στείλει, ζητώντας του να διαβάσει για το Χριστιανισμό.
Ο Γκάντι έγραψε: «Αγαπητέ φίλε, έλαβα το γράμμα σου. Φοβάμαι ότι δεν μου είναι δυνατό να ασπαστώ τα πιστεύω του θρησκεύματος που μου στείλατε να διαβάσω. Στο θρήσκευμα πιστεύεται ότι η υψηλότερη εκδήλωση της αθέατης πραγματικότητας ήταν ο Ιησούς Χριστός. Παρ' όλες τις προσπάθειές μου, δεν κατάφερα να νιώσω την αλήθεια σε αυτή τη δήλωση».
«Δεν ήμουν σε θέση να προχωρήσω πέρα από την πεποίθηση ότι ο Ιησούς ήταν ένας από τους σπουδαίους δασκάλους της ανθρωπότητας. Δεν νομίζετε ότι η θρησκευτική ενότητα δεν πρέπει να έχει να κάνει με μηχανική πίστη σε ένα κοινό δόγμα, αλλά με το σεβασμό όλων στο δόγμα του καθενός;».
Το ίδρυμα Raab Collection ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έρευνά τους αποκαλύπτει ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη επιστολή του Γκάντι στην οποία αναφέρεται ο Χριστός, που να έχει βγει στη δημοσιότητα».
Με πληροφoρίες από BBC
σχόλια