Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα συνηθισμένο πάρτι γενεθλίων με μουσική δώρα και τούρτα, αλλά τελικά ήταν μια πολύ πιο ξεχωριστή και συγκινητική συγκέντρωση. Η τούρτα είχε 105 κεριά και οι περισσότεροι από τους 100 καλεσμένους που γιόρταζαν τον Sir Nicholas Winton του χρωστούσαν τη ζωή τους.
Το πάρτι γενεθλίων του Winton έγινε στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο και οι καλεσμένοι ήταν απόγονοι των 669 παιδιών με εβραϊκή καταγωγή που χάρη στον αιωνόβιο εορταζόμενο γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο όταν το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος. Οι οικογένειές αυτών των παιδιών δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα τα παιδιά αυτά αποκαλούν τους εαυτούς τους « τα παιδιά του Nicky ".
Κανείς δεν γνώριζε τον ήρωα που για σχεδόν 50 χρόνια δεν είχε αποκαλύψει ποτέ τη δράση του. Τυχαία η σύζυγός του ανακάλυψε το ημερολόγιο σε ένα συρτάρι. Ο ίδιος δεν είχε ιδέα πως το μυστικό του είχε αποκαλυφθεί όταν το 1988 βρέθηκε στο κοινό μιας εκπομπής του BBC.
Είναι πολύ πιθανόν να θυμάστε ένα από τα πιο συγκινητικά viral βιντεάκια με τίτλο :
"Αυτός ο άντρας δεν ήξερε δίπλα σε ποιους καθόταν"
Σχεδόν 6.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρωστούν σήμερα στον Winton την ύπαρξή τους. Ήταν Δεκέμβριος του 1938, όταν ο χρηματιστής από το Hampstead ακύρωσε τις διακοπές του για να πάει στην Πράγα και να δει τι συνέβαινε στους πρόσφυγες εκεί. Ο Winton πέρασε τρεις εβδομάδες στην πόλη αλλά αυτές ήταν αρκετές για να αναγνωρίσει την επικείμενη απειλή που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες που είχαν φθάσει εκεί μετά τη ναζιστική εισβολή τον Οκτώβρη του 1938.
Το πρώτο πράγμα που ρύθμισε ήταν οκτώ εκκενώσεις παιδιών με τρένο σε μια επιχείρηση που έγινε γνωστή ως Kindertransport. Ο Nicholas Winton χρησιμοποίησε τις αγγελίες στις εφημερίδες για να βρει ανάδοχες οικογένειες, πήρε τις απαραίτητες άδειες από το γραφείο μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έπεισε τους Γερμανούς να επιτρέψουν στα παιδιά να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όταν ο Winton επέστρεψε στην εργασία του στο Λονδίνο, στις 21 Ιανουαρίου 1939 συνέχισε την αποστολή διάσωσης. Κάθε βράδυ μετά τη δουλειά οργάνωνε εκκενώσεις μέχρι που το τελευταίο τρένο ακυρώθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Σεπτέμβριο του 1939.
Η Ruth Hálová είναι 88 ετών και πέταξε από την Τσεχία για να γιορτάσει τον σωτήρα της. Η Hálová ήταν ένα από τα παιδιά του Kindertransport και έμεινε με μια βρετανική οικογένεια όσο η μητέρα της ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Τσεχοσλοβακία. Ήταν μόλις μια από τους πολλούς καλεσμένους που για ακόμη μια φορά θέλησαν να δουν τον ήρωα τους από κοντά. Η κόρη του είχε ετοιμάσει ακόμη μια έκπληξη για εκείνη την ημέρα και παρουσίασε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον πατέρα της και τη δράση του. Τίτλος του βιβλίου: " Αν κάτι δεν είναι αδύνατον, τότε μπορεί να γίνει "
Σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Τσεχίας πρόκειται να τιμήσει τον Sir Nicholas Winton για την προσφορά και το έργο της ζωής του. Ο Nicholas Winton δεν αισθάνεται ήρωας όπως λέει. Εξοκολουθεί να τον ξαφνιάζει και να τον συγκινεί κάθε φορά που άνθρωποι από άλλες χώρες έρχονται να βρεθούν δίπλα του. Το μόνο που ισχυρίζεται πως πια έχει να αντιμετωπίσει είναι ο αιώνας που κουβαλάει.
σχόλια