[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Ο Γιώργος Τατάκης είναι 32 ετών, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Μεγάλη του αγάπη, όμως, ήταν ανέκαθεν η φωτογραφία, στην οποία τελικά και ενέδωσε ξοδεύοντας πλέον σ' αυτή τον περισσότερο από τον ελεύθερο του χρόνο.
Μάλιστα, σε λίγες μέρες ο Γιώργος θα δει το πρώτο του λεύκωμα street φωτογραφιών, "GTATAKIS – INDIA", να κυκλοφορεί στο Amazon. Υπάρχει, όμως, και συνέχεια:
Ο νέος καλλιτέχνης είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση του ομαδικού αστικού φωτογραφικού περιπάτου (για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους) που θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, και τα αποτελέσματα του οποίου θα κυκλοφορήσουν επίσης σε μία εντυπωσιακή ειδική έκδοση.
Ο ίδιος μας εξηγεί καλύτερα.
-Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με την φωτογραφία;
-Η φωτογραφία με εντυπωσίαζε από πάντα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι μπορείς να δημιουργήσεις μια εικόνα μέσα μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, διατηρώντας στο πέρασμα του χρόνου μία στιγμή που δεν μπορεί να ξαναρθεί. Τελευταία, μετά από πολλά χρόνια αποκλειστικής ασχολίας με την ψηφιακή φωτογραφία, εμβάθυνα στην φωτογραφία με φιλμ. Σήμερα έχω φτιάξει σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι μου, όπου εμφανίζω ασπρόμαυρες φωτογραφίες, και μπορώ να πω ότι το ενδιαφέρον μου για την φωτογραφία αυτή την περίοδο είναι στο ζενίθ του.
-Τι ακριβώς είναι ο Φωτογραφικός Περίπατος τον οποίο διοργανώνεις; Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
-Έψαχνα να βρω ένα φωτογραφικό περίπατο κοντά μου για να συμμετέχω. Είναι κάτι που γίνεται συχνά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω κάτι εδώ. Σκέφτηκα ότι όπως κι εγώ, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι φωτογράφοι που θα ενδιαφερόντουσαν για κάτι τέτοιο. Σε ένα τέτοιο περίπατο δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους σχετικά με τεχνικές/εξοπλισμό κ.α.. Ο στόχος πιστεύω για τον κάθε συμμετέχοντα είναι να γίνει λίγο καλύτερος φωτογράφος από ό,τι ήταν πριν. Αν φυσικά έχουμε και καταπληκτικές φωτογραφίες της Αθήνας ως αποτέλεσμα, ακόμη καλύτερα!
- Ποια είναι όμως η διαδικασία; Πώς λειτουργεί αυτή η καλλιτεχνική δράση;
-Έχω δημιουργήσει ένα event στο Facebook για να παραμένουν όλοι ενημερωμένοι, και για να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας. Το θέμα της φωτογράφισης θα είναι ελεύθερο και θα ενεργεί ο καθένας μόνος του. Για να σχηματίσω την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε έχω ζητήσει από τους συμμετέχοντες τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Το event θα λάβει χώρα την Κυριακή 1η Ιουνίου στις 11 το πρωί, οπού θα συναντηθούμε όλοι στην πλατεία του Μοναστηρακίου. Κάθε φωτογράφος μπορεί να συμμετέχει για όση ώρα θέλει, φυσικά. Η συμμετοχή είναι σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που περίμενα και ίσως να φτάσουμε τους 100 φωτογράφους!
- Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, "όροι" συμμετοχής;
-Απολύτως κανένας κανόνας, τουλάχιστον για τον πρώτο περίπατο. Όσον αφορά στον εξοπλισμό, μπορεί ο καθένας να έρθει ακόμη και με το κινητό του ή με την καλύτερη επαγγελματική μηχανή. Η μηχανή δεν τραβάει φωτογραφίες. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο φωτογράφος τραβάει φωτογραφίες.
- Θα συνεχιστεί κι άλλες χρονιές η δράση;
-Φυσικά, θα ήθελα πολύ να μπορέσει να καθιερωθεί. Η μεγάλη εικόνα που έχω στο μυαλό μου θα ήταν να οργανωθεί μια 'φωτογραφική κολεκτίβα' που θα κάνει τέτοιες συγκεντρώσεις συχνά, ακόμη και ομαδικές εκθέσεις και άλλα φωτογραφικά δρώμενα. Στους επόμενους περιπάτους ίσως μπορέσουμε να ασχοληθούμε με πιο ειδικά θέματα, όπως φωτογράφιση κατά την ανατολή/το ηλιοβασίλεμα, νυχτερινή φωτογράφιση, μινιμαλισμός κλπ.
- Και μετά το πέρας το περιπάτου; Τι ακολουθεί; Ισχύει ότι οι πιο 'αγαπημένες' φωτογραφίες από την Αθήνα θα εκδοθούν σε ένα ξεχωριστό βιβλίο;
- Η ιδέα, καταρχάς, είναι να παραμείνουμε σε επαφή. Θα δημιουργηθεί ένα group στο flickr για να ανεβάσουν όλοι τις καλύτερες φωτογραφίες τους. Κατόπιν ψηφοφορίας και αλληλουχίας, θα ετοιμαστεί ένα λεύκωμα με τις καλύτερες απ' αυτές, το οποίο και θα εκδοθεί. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει όλους τους φωτογράφους να δείξουν περαιτέρω την δουλειά τους.
-Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί και το πρώτο, δικό σου, φωτογραφικό λεύκωμα από εικόνες που έχεις τραβήξει στην Ινδία. Πώς βρέθηκες εκεί, και τι ήταν αυτό που σου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση;
-Στην Ινδία έχω πάει καμιά δεκαριά φορές, όλες λόγω δουλειάς. Συνδύασα όμως το τερπνόν μετά του ωφέλιμου και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Είναι δύσκολο να περιγράψω με λίγα λόγια το τι μου έκανε εντύπωση. Σίγουρα η πρώτη επαφή είναι σοκαριστική, λόγω τεράστιας διαφοράς πολιτισμού.
Η υπερβολική φτώχεια, τα ζώα που κινούνται μαζί με τους ανθρώπους σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο, κ.α ήταν πράγματα που δεν είχα ξανασυναντήσει σε τέτοιο βαθμό. Αυτό που θυμάμαι ότι μου ήρθε πρώτο στο μυαλό είναι ότι εκεί, όπου και να στρέψεις την μηχανή σου υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον να φωτογραφήσεις.
- Γιώργο, θα μπορούσες να ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον να φωτογραφηθεί στην Αθήνα σήμερα;
- Ο Saul Leiter είχε πει: "Οτιδήποτε είναι άξιο φωτογράφησης". Αυτή η πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Πιστεύω ότι ακόμη κι αν σε κλείσουν σε ένα λευκό δωμάτιο υπάρχει κάτι που μπορείς να φωτογραφήσεις. Πόσο μάλλον λοιπόν όταν μιλάμε για ολόκληρη την Αθήνα. Μία πόλη που έχει αντέξει στους αιώνες, με τόση κουλτούρα, φιλοσοφία, πολέμους κ.α. αποτυπωμένα στους δρόμους και τους ανθρώπους της. Είναι η πόλη που μεγαλώσαμε και πίσω από κάθε γωνιά της υπάρχει μια ανάμνηση για τον καθένα μας. Αυτός είναι ο ορισμός της ποιότητας μιας φωτογραφίας. Μια εικόνα πρέπει να διεγείρει συναισθήματα για να έχει δύναμη. Ο φωτογράφος, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζει καλά το θέμα που φωτογραφίζει. Η ίδια του η πόλη είναι μια καλή αρχή.
**Αναμείνατε στο LIFO.gr για τα φωτογραφικά αποτελέσματα του Αθηναϊκού περιπάτου...
σχόλια