H Sheryl Sandberg μίλησε για τα λάθη της ηγεσίας του Facebook

H Sheryl Sandberg μίλησε για τα λάθη της ηγεσίας του Facebook Facebook Twitter
0

Η Sheryl Sandberg, μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της τεχνολογίας, ακτιβίστρια, συγγραφέας και Chief Operating Officer του Facebook μίλησε χθες στο CNBC.

Οι ημέρες σιωπής από τα κορυφαία στελέχη του Facebook, από την στιγμή που η εταιρεία απαγόρευσε την πολιτική συμβουλευτική υπηρεσία Cambridge Analytica από την πλατφόρμα της, ήταν ένα τραγικό λάθος, σύμφωνα με την Sheryl Sandberg.

Σε μια σύντομη συνέντευξη της στο CNBC, η Sandberg δήλωσε ότι η δική της απόφαση και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, να περιμένουν πριν μιλήσουν δημοσίως για την εξελισσόμενη κρίση ήταν ένα λάθος το οποίο θα στοιχίσει στο Facebook.

«Μερικές φορές αργούμε να μιλήσουμε», είπε η Sandberg. «Αλλά, εάν κοιτάξω πίσω σε όλα αυτά που έχουν συμβεί, θα έλεγα στον εαυτό μου και στον Mark να απαντήσουμε νωρίτερα». Αυτή είναι η μοναδική σημαντική νέα είδηση από το κορυφαίο στέλεχος, μετά τη δημόσια εξομολόγηση του ιδρυτή της εταιρείας.

Η καταιγίδα που ξέσπασε μετά από την απόφαση του Facebook να απαγορεύσει την Cambridge Analytica το περασμένο Σάββατο - και τις επακόλουθες αποκαλύψεις ότι τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν πρόσβαση από την πολιτική συμβουλευτική και την εταιρεία μάρκετινγκ, χωρίς την άδεια των χρηστών – έχει πλέον κομματιάσει την μετοχή του κοινωνικού δικτύου, έχει μειώσει το απόθεμά του και έχει ξεσηκώσει ένα αρνητικό κλίμα σε όλο τον κόσμο, που ζητά νέα ρυθμιστικά μέτρα για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η άλλη πληροφορία, από τη συνέντευξη της Sandberg στο CNBC, ήταν η παραδοχή της ότι η εταιρεία είναι «ανοιχτή» σε κυβερνητικούς κανονισμούς. Αλλά, αυτή η φράση της υποδεικνύει μια βασική παρανόηση (στην καλύτερη περίπτωση) και την κυνική περιφρόνηση (στη χειρότερη) για το ποιος παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία προστασίας των χρηστών του Facebook. Γιατί, τελικά αυτό που είπε, σημαίνει ότι δεν έχει σημασία εάν το Facebook είναι ανοιχτό σε νέους κανονισμούς – εάν η κυβέρνηση και οι αμερικανοί πολίτες επιθυμούν περισσότερο έλεγχο, οι κανονισμοί θα έρθουν.

Και απ' ότι φαίνεται η προτεινόμενη λύση του Facebook θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στην εταιρεία, καθώς θα πρέπει να φέρει εγκληματολογικούς ελεγκτές για να εντοπίσουν ποιος άλλος μπορεί να έχει καταχραστεί τις άδειες συλλογής δεδομένων που η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το 2007.

Πριν την αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας εκείνη τη χρονιά, οι εταιρείες που ήθελαν να ψαρέψουν δεδομένα από το Facebook έπρεπε να έρθουν σε συναντήσεις με την εταιρεία και να συζητήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα. Αυτό άλλαξε το 2007 και η συλλογή δεδομένων χρηστών ήταν στην πραγματικότητα κάτι που το ενθάρρυνε το ίδιο το Facebook, μέχρι το τέλος του 2015.

Και ναι, πράγματι, η εκστρατεία του Ομπάμα χρησιμοποίησε τα δεδομένα χρηστών (και των φίλων τους) από το Facebook, αλλά το έκανε με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και σαφήνεια. Οπότε, το ζήτημα που έχει προκύψει τώρα είναι γιατί οι χρήστες δεν γνωρίζουν πώς διέρρευσαν τα δεδομένα τους όταν το Facebook αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στη συλλογή πληροφοριών, το 2015.

Αυτό είναι που τώρα προσπαθεί το Facebook και η κυβέρνηση να ανακαλύψουν.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM