Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σε μία από τις μεγαλύτερες παλαιστινιακές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.
Ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών και τα περισσότερα θύματα πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, που εκτιμούσαν τον αριθμό των τραυματιών στα 500 άτομα μέχρι το απόγευμα.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη ανάμεσα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ με την ευκαιρία ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλέστηκε «η μεγάλη πορεία της επιστροφής».
Το κίνημα αυτό αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, για να απαιτήσει το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους τις οποίες εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε στους 17.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που συμμετείχαν σήμερα σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.
Η πρώτη ημέρα του κινήματος συμπίπτει με την «Ημέρα της Γης», φόρο τιμής που αποδίδεται κάθε χρόνο σε έξι Άραβες Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης παλαιστινιακής γης στο βόρειο Ισραήλ. Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Η διαμαρτυρία αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «Καταστροφή», και κατά την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι η Χαμάς, το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα καθώς και εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μίλησε σήμερα σε έναν από τους καταυλισμούς με αντίσκηνα λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας απαιτούν «την επιστροφή στην Παλαιστίνη, όλη την Παλαιστίνη. Καμία παραχώρηση και καμία αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας (του Ισραήλ) σε καμία σπιθαμή γης».
Με την ένταση να είναι αυξημένη και στις δύο πλευρές, ωστόσο, η Χαμάς κάλεσε τους διαδηλωτές να εμμείνουν στον «ειρηνικό χαρακτήρα» της πορείας.
Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η διαμαρτυρία «ενορχηστρώθηκε στη Γάζα από τη Χαμάς σε μια προμελετημένη προσπάθεια να προκαλέσει μια βίαιη αντιπαράθεση».
σχόλια