Όριο επισκεψιμότητας στο Ελαφονήσι και μέτρα για την προστασία του

Όριο επισκεψιμότητας στο Ελαφονήσι και μέτρα για την προστασία του Facebook Twitter
1

Να δοθεί τέλος στο καθεστώς της αναρχίας και των καταπατήσεων που παρατηρούνται στην παραλία Ελαφονήσι στην Κρήτη επιδιώκει το Προεδρικό Διάταγμα που θα εγκριθεί τις επόμενες μέρες και μεταξύ άλλων προβλέπει και όριο επισκεψιμότητας.

Η προστασία του Ελαφονησίου, μέσω του προεδρικού διατάγματος που αναμένεται το επόμενο διάστημα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους Δημάρχους Κισάμου Θοδωρή Σταθάκη και Κανδάνου Σελίνου Αντώνη Περράκη, στο Δημαρχείο Κισάμου.

«Το προεδρικό διάταγμα θέτει σαφή όρια και περιορισμούς στον τρόπο που γίνονται οι δραστηριότητες εκεί, έχει κανόνες ασφαλείας, διαμορφώνει ένα πλαίσιο ορίων επισκεψιμότητας, συμβατών δραστηριοτήτων και μη.» σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ενώ στόχος είναι η θωράκιση της μοναδικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας περιοχής.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) έχει επικαιροποιηθεί και το μόνο που μένει είναι να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να βγει το προεδρικό διάταγμα. Η ΕΜΠ προβλέπει πως τον πλήρη έλεγχο του Ελαφονησίου και γενικά των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών Δυτικής Κρήτης θα έχει ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘνικού Δρυμού Σαμαριάς. Θα τους δίνει τα εργαλεία για να έχουν έσοδα είτε από χερσαία είτε από θαλάσσια πρόσβαση. Ο κ. Σταθάκης είπε πως οι φορείς διαχείρισης δεν έχουν την οικονομική διαχείριση των παραλιών ωστόσο έχουν καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr, δήλωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελαφονήσι αποτελεί την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης που θα καθορίζει αποκλειστικά και αμετάκλητα τους όρους κάτω από τους οποίους θα λειτουργούν οι δραστηριότητες στο Ελαφονήσι, διατηρώντας τον ύψιστο βαθμό περιβαλλοντικής προστασίας

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είπε: «Είμαστε έτοιμοι για το προεδρικό διάταγμα για το Φαράγγι της Σαμαριάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης και επίκειται και η ειδική μέριμνα που έχουμε για τη Γαύδο για να αποκτήσει ένα τοπικό χωρικό σχέδιο, προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα πρώτα νησιά που θα αποκτήσουν τοπικό χωρικό σχέδιο ολοκληρωμένο και βιώσιμο.»

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, αντιδήμαρχοι των Δήμων Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης.Ο κ. Λυμπεράκης δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές φέρνει αλλαγές. » Στο φορέα διαχείρισης θα συζητιούνται όλα τα θέματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τοπικά θέματα. Ο καινούριος φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης έχει αρμοδιότητα σε όλες τις περιοχές natura του νομού, όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, η λίμνη Κουρνά, η Γαύδος, οι βόρειες παραλίες, τα Λευκά Όρη, Ασφένδου Καλλικράτης. Συζητάμε για τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος και πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.»

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, μετά το Πάσχα οι Δήμαρχοι θα συγκαλέσουν σύσκεψη με το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς, επειδή ξεκινά η τουριστική σεζόν αλλά και προκειμένου να καταλήξουν στις δραστηριότητες που θα έχει ο καθένας, όπως ορίζει η σχετική μελέτη κι ας μην έχει εγκριθεί ακόμα από το ΣΤΕ.Εκτός από τη μελέτη για το Ελαφονήσι, συζητήθηκαν η αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας και η δημιουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου Κισάμου.

Ο Δήμαρχος Κισάμου, Θοδωρής Σταθάκης ζήτησε από τον υπουργό να χρηματοδοτηθεί η Κίσαμος με 6 εκατομμύρια ευρώ, όπως και ο Δήμος Κανδάνου Σελίνου, προκειμένου να ολοκληρώσει σειρά έργων. Ο Δήμαρχος Κισάμου δήλωσε: » Ο Δήμος Κισάμου δε μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν διεκδικεί. Απαιτεί αυτά που του ανήκουν.Ο κ. Σταθάκης από τη θέση του υπουργού, πρέπει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο μας και δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής της Χρυσοσκαλίτισσας, ώστε να υπάρχει νερό για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, καθώς επίσης και να παρθούν πίσω οι υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης για τα λατομεία γύψου. Επίσης, διεκδικούμε τη χρηματοδότηση να γίνει ένα μεγάλο έργο στην Κίσαμο που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Πρέπει επιτέλους να γίνει το Κλειστό Γυμναστήριο Κισάμου.»

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Δημάρχους, ο Υπουργός δέχθηκε μια ομάδα παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φαλάσαρνα, οι οποίοι του ζήτησαν τη συμβολή του στο πρόβλημα της καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν και προκαλούνται στην παραγωγή τους, από τους ανεμοστρόβιλους. Ο κ. Σταθάκης τόνισε πως ο κανονισμός των αποζημιώσεων είναι ευρωπαϊκός και δεν μπορεί να αλλάξει. Επίσης, οι αγρότες του ανέφεραν και για το πρόβλημα υφαλμύρωσης στην περιοχή και την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο του Δήμου Κισάμου με τη δημιουργία σωλήνα από το Σφηνάρι μέχρι τον Πλάτανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό για 2,3 μήνες ακόμα.

zarpanews.gr

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπα, το Ελαφονήσι δεν είναι , ακόμη, φιλέτο προς αξιοποίηση; Πώς τη γλίτωσε από τα 50 δις εκποίησης δημόσιας περιουσίας του 3ου μνημονίου;Είμαι σίγουρος πως αν αύριο υπογραφόταν μια συμφωνία για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας που θα φέρει οικονομική τόνωση και δουλειές στην περιοχή, σίγουρα θα υπήρχαν φωνές υπέρ της τσιμεντοποίησης από αυτούς που λιγουρεύοντσι ανάπτυξη.Οι σκουριές, με το υπέροχο δάσος δεν είναι άραγε περιοχή φυσικού κάλλους; Γιατί οι Σκουριές ναι, και το Ελαφονήσι όχι;