Ο Πούτιν πιέζει για τους S-400 μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία

Ο Πούτιν πιέζει για τους S-400 μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
1

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα, διαμήνυσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέπτεται την γειτονική χώρα. 

Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται μία εβδομάδα μετά το φερόμενο «εξοπλιστικό τελεσίγραφο» που έθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ώστε να ακυρώσει την παραγγελία ρωσικών S-400.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επιτροπή εξοπλισμών που ταξίδεψε στις ΗΠΑ πληροφορήθηκε πως αν υλοποιηθεί η αγορά των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα διαθέσουν στην Τουρκία μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Ειδικοί αναλυτές πάντως θέλουν την Άγκυρα να υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν την συμφωνία ως «τελειωμένη».


«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως, υποστήριζε την προηγούμενη εβδομάδα πως τα συστήματα των S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργικός εκπρόσωπος.


Οι πρώτοι S-400 Triumph αναμένονταν να παραδοθούν στην Τουρκία στις αρχές του 2020 αλλά η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να επιταχύνει την παράδοση.



Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια