Την ανησυχία του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης επανέλαβε ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας, μηχανικός και εφευρέτης, Έλον Μασκ.
Η ανάπτυξη μιας ανώτερης, τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν «αθάνατο δικτάτορα» για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί ο CEO της Tesla και της Space X.
Όπως εξηγεί στο νέο ντοκιμαντέρ «Εμπιστεύεσαι αυτόν τον υπολογιστή;», οι μηχανές δεν χρειάζεται να είναι «σατανικές» για να καταστρέψουν την ανθρωπότητα.
Ο Μασκ φοβάται πως η ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα ξεπερνά σε όλα τα επίπεδα αυτή των ανθρώπων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα σύστημα παγκόσμιας, απρόσωπης διακυβέρνησης από αλγορίθμους και μηχανές.
«Στο λιγότερο τρομακτικό μέλλον που μπορώ να φανταστώ, έχουμε καταφέρει να "εκδημοκρατίσουμε" την τεχνητή νοημοσύνη γιατί αν μια επιχείρηση ή μία μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρει να αναπτύξει μία σχεδόν "θεϊκή" υπερ-νοημοσύνη, θα έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Μασκ φοβάται για τον βαθμό ελέγχου που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σύστημα κυριολεκτικά σε κάθε τομέα και «γωνιά» της ανθρώπινης τεχνολογίας και υποδομών.
«Τουλάχιστον ένας σατανικός άνθρωπος-δικτάτορας κάποια στιγμή πεθαίνει. Αλλά για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν υπάρχει θάνατος. Θα μπορούσε να ζήσει για πάντα. Έτσι θα είχαμε έναν αθάνατο δικτάτορα από τον οποίο δεν θα ξεφεύγαμε ποτέ», εξηγεί ο Μασκ στο ντοκιμαντέρ του φιλμογράφου Κρις Πέιν.
Το πρότζεκτ της Google "DeepMind" είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δυνητικά επικίνδυνης προσπάθειας, εκτιμά ο Μασκ.
«Το "DeepMind" μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε παιχνίδι. Είναι υπερ-άνθρωπο σε αυτό τον τομέα. Αναλύει και παίζει όλες τις παρτίδες ταχύτατα, σε λιγότερο από ένα λεπτό».
Δεν χρειάζεται για ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να είναι «προγραμματισμένα σατανικό» για να μας αφανίσει, εξηγεί ο Μασκ.
«Αν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει έναν στόχο και η ανθρωπότητα μπει εμπόδιο σε αυτο, το Σύστημα θα καταστρέψει την ανθρωπότητα χωρίς καν να το σκεφτεί», προσθέτει.
«Είναι σα να θέλουμε να στρώσουμε έναν δρόμο και να πέφτουμε σε μία μυρμηγκοφωλιά. Δεν μισούμε τα μυρμήγκια, απλώς στρώνουμε έναν δρόμο οπότε "αντίο" μυρμηγκοφωλιά».
Δεν είναι η πρώτη φορά που Μασκ προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.
Πέρυσι, ο άνθρωπος που θέλει να στείλει την ανθρωπότητα στον πλανήτη Άρη εξέφραζε την ανησυχία του πως ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
Ο ίδιος πιστεύει πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι απλοί θνητοί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι η άμεση διασύνδεσή τους με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Για τον λόγο αυτό έχει συν-ιδρύσει την Neuralink που εξερευνά και αναπτύσσει μεθόδους φυσικής σύνδεσης των ανθρώπινων εγκεφάλων με τα συστήματα των υπολογιστών.
Με πληροφορίες από CNBC
σχόλια