DW: Βίκτορ Όρμπαν, ο επικεφαλής της ανυπάκουης Ευρώπης

DW: Βίκτορ Όρμπαν, ο επικεφαλής της ανυπάκουης Ευρώπης Facebook Twitter
EPA
1

Οι Ούγγροι χάρισαν στον Βίκτορ Όρμπαν μια ακόμη θητεία, δημιουργώντας ένα αγκάθι στην καρδιά της ΕΕ, όπως εκτιμούν ορισμένοι.

 O δημοκρατικά νομιμοποιημένος αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης θα βρει όμως κι άλλους μιμητές, αναφέρει η Deutsche Welle φιλοξενώντας την κριτική του δημοσιογράφου Φ. Βάγκενερ.

Τι κοινό έχουν η Άγκελα Μέρκελ και ο Βίκτορ Όρμπαν; Και οι δύο ξεκινούν μια τέταρτη θητεία. Τίποτα άλλο δεν τους ενώνει.

Αλλά ο Όρμπαν έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της Μέρκελ. Μπορεί να κυβερνήσει μόνος του χωρίς να χρειάζεται διαρκώς να λαμβάνει υπόψη τους κυβερνητικούς εταίρους. Η Μέρκελ θα τον ζηλεύει κατά βάθος. Αν και θα έπρεπε να τον φοβάται.

Η Ουγγαρία του Όρμπαν αποτελεί πρότυπο απόρριψης της φιλελεύθερης συναίνεσης που επιτεύχθηκε στην Ευρώπη μετά το 1945. Αποτελεί ένα δημοκρατικά νομιμοποιημένο μονοκομματικό κράτος, κάτι μεταξύ μιας ελαττωματικής δημοκρατίας και μιας αυταρχικής διακυβέρνησης τύπου Πούτιν και Ερντογάν.

Πολιτικός σταρ της ανατολικής Ευρώπης

Ο «ορμπανισμός» φαίνεται στο μεταξύ να έχει επιρροή και πέραν των συνόρων της Ουγγαρίας, μιας χώρας μόλις δέκα εκατομμυρίων κατοίκων. Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) αντιγράφει το αδελφό ιδεολογικά και πολιτικά κόμμα του Όρμπαν όσο καλύτερα μπορεί.

Και η Τσεχία όσο και η Σλοβακία βλέπουν επίσης με συμπάθεια μια αναδιάρθρωση των κρατικών δομών με δημαγωγικά πρότυπα. Αυτές οι τέσσερις χώρες συναποτελούν την Ομάδα Βίζεγκραντ, μια ομάδα αντίστασης έναντι των Βρυξελλών, τις οποίες κατηγορούν ότι τους πατρονάρει. Ήδη από το 2016 ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι του πολωνικού PiS έλεγε με θέρμη ότι «Μαθαίνουμε από τον Όρμπαν».

Καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση σε μικρή ευρωπαϊκή χώρα στην πρόσφατη ιστορία δεν φαίνεται να είχε τόση μεγάλη σημασία για τις σχέσεις ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Το 2018 θα είναι μια «χρονιά μεγάλων μαχών» είχε προβλέψει ο ίδιος ο Όρμπαν. Ο 54χρονος πολιτικός είναι έτοιμος για νέες επιθέσεις κατά των Βρυξελλών.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο Όρμπαν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικογένεια από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα εποχή διεύρυνσης προς την ανατολική Ευρώπη. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται ο πρωτεργάτης του μονοκομματικού κράτους. Υπό διεθνές πρίσμα, συντάσσεται στην ίδια τάξη με τους εκφραστές του μοντέλου της «δημοκρατικής δικτατορίας» πλάι στον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Τραμπ.

Όλοι αυτοί είναι πολέμιοι των ιδεών που επί δεκαετίες όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν αλλά χαρακτήριζαν την έννοια της ευρωπαϊκής συνοχής: δημοκρατία, ελευθερία του λόγου και του τύπου, κράτος δικαίου.

Πηγή: Deustsche Welle

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν η ουκρανική επικράτεια που ελέγχει μπορούσε να ληφθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Διεθνή / Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, αλλά η παραγωγική της ικανότητα έχει ξεπεράσει τις εγχώριες ανάγκες. Σήμερα, η χώρα μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν 40 εκατομμύρια οχήματα ετησίως — διπλάσια από τη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών
LIFO NEWSROOM
«Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασ

Διεθνή / «Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασκ

Η Tesla κάποτε ήταν η αγαπημένη μάρκα των προοδευτικών στις ΗΠΑ, αλλά η στροφή του ιδιοκτήτη της στον Τραμπισμο έχει εξοργίσει πολλούς από τους πελάτες της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Δημοκρατία, αρέσει δεν αρέσει, είναι πολίτευμα μεταξύ ομοίων ανθρώπων.Οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες κατ'ανάγκην επιβιώνουν μόνο μέσω ολιγαρχικής εξουσίας.Παράδειγμα: ως κοινωνία επιθυμούμε την ενίσχυση οικονομικώς, των ανύπαντρων μητέρων, προκειμένω αυτές να μορφωθούν και να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες και να γίνουν έτσι πιο ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας.Φτιάχνουμε και νόμο τον οποίο τον στέλνουμε για έγκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επειδή όμως είμαστε συγχρόνως και πολύ προοδευτικοί, ο Πρόεδρός μας είναι μουσουλμάνος από το Ιράκ.Αυτός λοιπόν, αρνείται να υπογράψει, επειδή αυτό έρχεται σε αντίθεση με το δικό του ισλαμικό αξιακό σύστημα.Μπορεί συνεπώς να υπάρξει δημοκρατία σε μια κοινωνία μόνιμης σύγκρουσης αξιακών συστημάτων; σαφώς και όχι.Για να μπορέσουν όμως να συνυπάρξουν αναγκαστικώς, χρειάζεται ένα αυταρχικό σύστημα επιβολής το οποίο θα τρομοκρατεί και θα αστυνομεύει τις φυλετικές ομάδες που συνθέτουν την πολιτισμική κοινωνία.Ο Ορμπάν άρα, είναι υπερασπιστής της Δημοκρατίας και οι Ευρωπαιστές σπρώχνουν τις κοινωνίες στον εφιάλτη της γκετοποίησης και τους αυταρχισμού.