Bloomberg: Oχτώ ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, oχτώ χρόνια μετά το μνημόνιο

Bloomberg: Oχτώ ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, oχτώ χρόνια μετά το μνημόνιο Facebook Twitter
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Οχτώ χρόνια μετά την ένταξη στο πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από το πρόγραμμα. Όμως καθώς έρχεται η 20η Αυγούστου, η ημέρα εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην «ομαλότητα».

Σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, θέτει οχτώ ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα καθορίσει την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.

Θα αποσπάσει η Ελλάδα ελάφρυνση χρέους;

Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να χαλαρώσει τους όρους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο χρέος ύψους 320 δισ. ευρώ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των πιστωτών. Ανάμεσα σε αυτά, είναι το ποια ακριβώς δάνεια θα αναδιαρθρωθούν, ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και εάν η ελάφρυνση θα δοθεί όλη μαζί χωρίς όρους ή σε δόσεις και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Πόσο στενή θα είναι η εποπτεία;

Αν και η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει καθαρή έξοδο όταν τελειώσει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, το βάρος του χρέους επιβάλλει τη στενή εποπτεία για ένα χρονικό διάστημα. Αυτή θα είναι πιο αυστηρή από εκείνη σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και θα περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους, αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα συνδεθεί με τη συμμόρφωση της Ελλάδας.

Ποια θα είναι η ανάμειξη του ΔΝΤ;

Αν και είναι περίεργο να γίνεται ακόμη συζήτηση για το εάν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ένα πρόγραμμα, το οποίο λήγει σε 3,5 μήνες, η σφραγίδα του παραμένει σημαντική για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι βουλευτές σε χώρες όπως η Γερμανία δεν θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για περισσότερη χρηματοδότηση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που πιστεύουν ότι προσδίδει αξιοπιστία. Ο δεύτερος είναι ότι θα γίνει σαφές στους επενδυτές ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο

Θα είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές;

Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μπορούν να καλυφθούν από πωλήσεις ομολόγων και μετρητά από το πρόγραμμα έως το 2020. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια και θα εξαρτηθεί από το πώς βλέπουν οι επενδυτές τη βιωσιμότητα χρέους και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Τι γίνεται με τους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της χώρας στο 1,9% φέτος και το 2,3% το 2019 (από 2,5% προηγουμένως και για τα δύο έτη). Η οικονομία της χώρας παραμένει ευάλωτη σε αδυναμίες της Ευρωζώνης όπως και στο ρίσκο, που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων και η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Και τι γίνεται με τις τράπεζες;

Οι μεγαλύτερες τράπεζες πέρασαν χωρίς προβλήματα τα stress test της ΕΚΤ και αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί να κατευθυνθούν προς τον κλάδο είναι ελεύθερα για να αξιοποιηθούν σε άλλους σκοπούς. Ωστόσο, παρά τα αποτελέσματα, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι σχεδόν στο 50% του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Θα σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις;

Την τελευταία δεκαετία η Αθήνα ενεπλάκη σε πικρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τους όρους των δανείων. Έπρεπε να βάλει τα οικονομικά της σε τάξη, να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις και να λάβει σκληρές αποφάσεις για να πάρει τα χρήματα. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι χωρίς το «καρότο» θα βγει εκτός πορείας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσο δεσμευμένη θα είναι η κυβέρνηση σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή σε δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κίνητρα.

Θα περιπλέξει τα πράγματα η πολιτική;

Οι εκλογές κάποιες φορές δελεάζουν τους πολιτικούς να κάνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να κρατήσουν. Mε κάποιους αναλυτές να αναμένουν εκλογές ακόμη και το ερχόμενο φθινόπωρο, το ρίσκο δαπανηρών πολιτικά υποσχέσεων είναι μεγάλο. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από το Μάιο του 2010 που θα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την οικονομική πολιτική και έτσι θα χρεωθεί το καλό και το κακό στις δημοσκοπήσεις και από τις αγορές.

Πηγή: Bloomberg

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ