Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους Facebook Twitter
Φωτ.: Martin Roemers
0

Αυτή είναι μια φωτογραφία των γονιών μου αμέσως μετά το θάνατό τους, στο Assen των Κάτω Χωρών, την Πρωτομαγιά του 2024. Ο πατέρας μου Klaas Roemers ήταν 90 ετών, η μητέρα μου Fenny Roemers-Visser ήταν 86 ετών.

Είχαν μια καλή ζωή και έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα. Ήταν και οι δύο άρρωστοι και εξαντλημένοι. Και οι δύο είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, η μητέρα μου πονούσε πολύ. Και οι δύο ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζούσαν ακόμα στο δικό τους σπίτι, αλλά η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη, παρότι υπήρχε φροντίδα. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον - ήθελαν να φύγουν από τη ζωή μαζί. Φοβόντουσαν ότι ο ένας θα πέθαινε από φυσικό θάνατο και ο άλλος θα έμενε πίσω. Ήταν πολύ δεμένοι και έκαναν τα πάντα μαζί, πραγματικά τα πάντα - οπότε ήταν λογικό να φύγουν από αυτή τη ζωή μαζί.

Ο πατέρας μου απολάμβανε εμφανώς το τελευταίο του δείπνο - αυτό ήταν κάτι καλό.

Στις Κάτω Χώρες, όπου η υποβοηθούμενη ευθανασία είναι νόμιμη, αυτό είναι δυνατό αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Η μητέρα μου πάντα έλεγε: «Θα μείνουμε μαζί σου όσο μπορούμε, μέχρι να μην μπορούμε να βρούμε άλλη διέξοδο». Οι γιατροί πρέπει να πειστούν ότι ο ασθενής πονά αφόρητα και δεν έχει καμία πιθανότητα ανάρρωσης. Οι γονείς μου αξιολογήθηκαν ξεχωριστά από διαφορετικούς γιατρούς και χορηγήθηκε και στους δύο η άδεια να πεθάνουν.

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά μόλις πάρθηκε η απόφαση, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Διάλεξαν μια ημερομηνία και ήταν μια εβδομάδα αργότερα - πολύ πιο σύντομα από ό,τι είχα υπολογίσει. Ο πατέρας μου ήθελε να βγούμε κάπου για φαγητό, και το τελευταίο βράδυ πριν πεθάνουν, είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ αισιόδοξος και ξέγνοιαστος άνθρωπος που πάντα γελούσε με τα αστεία μας, μέχρι το τέλος. Εκείνο το βράδυ απολάμβανε εμφανώς το δείπνο του - αυτό ήταν καλό.

Οι γονείς μου ενδιαφέρονταν πολύ για τη δουλειά μου και έρχονταν στα εγκαίνια μου. Αυτό είναι ένα άτυπο πορτρέτο για μένα- εργάζομαι στα όρια του ντοκιμαντέρ και της τέχνης, φωτογραφίζοντας τις αλλαγές στην κοινωνία. Το τρέχον πρόγραμμά μου Homo Mobilis αφορά την περίπλοκη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των οχημάτων τους - εξετάζω πώς η κινητικότητα διαμορφώνει τις ταυτότητες και τις κοινωνίες μας. Οι γονείς μου ανυπομονούσαν πολύ για την έκθεση και το βιβλίο αυτού του έργου. Δυστυχώς δεν θα το δουν ποτέ. Η παρουσίαση θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τους είχα πει λίγες μέρες πριν ότι σκεφτόμουν να τους κάνω ένα πορτρέτο μετά το θάνατό τους και ότι ενδεχομένως να το έδειχνα και στο κοινό και τους ρώτησα τι γνώμη είχαν γι' αυτό. Αμέσως μου είπαν, ναι, πρέπει να το κάνεις. Στην αρχή δεν ήξερα τι να το κάνω, καθώς πρόκειται για μια πολύ προσωπική και ιδιωτική εικόνα. Είναι η πρώτη φορά που τη δημοσιεύω.

Όλες οι οικογενειακές μας φωτογραφίες βρίσκονταν γύρω τους στο κρεβάτι, σύμφωνα με την επιθυμία της μητέρας μου.

Στις Κάτω Χώρες είμαστε πολύ φιλελεύθεροι όσον αφορά την υποβοήθηση του θανάτου, αλλά σε χώρες όπου δεν λειτουργεί έτσι, σκέφτηκα ότι μια φωτογραφία σαν αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, για να απεικονίσει τι σημαίνει και να συμβάλει στη συζήτηση. Όταν τη δείχνω σε φίλους, συνήθως μου απαντούν ότι είναι όμορφη. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά δεν βλέπω καθόλου ομορφιά σε αυτήν. Για μένα σημαίνει απώλεια. Αλλά καταλαβαίνω αυτή την αντίδραση - αν δεν ήταν οι γονείς μου ίσως να το έβλεπα κι εγώ έτσι.

Αυτό ήταν ένα πολύ οδυνηρό γεγονός, αλλά όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζήσουν πια, πιστεύω ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Ο αδελφός μου και εγώ είχαμε την ίδια γνώμη - κατανοήσαμε την απόφασή τους, τη σεβαστήκαμε και την αποδεχτήκαμε. Δεν προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε ή να το καθυστερήσουμε. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα όσο πιο άνετα μπορούσαμε γι' αυτούς. Ήμουν μαζί τους όσο πιο συχνά μπορούσα και, το σημαντικότερο, μπόρεσα να τους πω όλα όσα ήθελα να τους πω.

Η «διπλή ευθανασία» είναι πολύ σπάνια. Ο αδελφός μου, η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν παρόντες στο δωμάτιο όταν συνέβη - οι γονείς μου ήθελαν να είμαστε εκεί. Όλες οι οικογενειακές μας φωτογραφίες ήταν γύρω τους στο κρεβάτι, σύμφωνα με την επιθυμία της μητέρας μου. Ήταν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, πιασμένοι χέρι-χέρι. Οι γιατροί τους έκαναν μια ένεση για να κοιμηθούν και μετά τη θανατηφόρο ένεση. Είναι πολύ παράξενο και θλιβερό να βλέπεις τους γονείς σου να κείτονται έτσι.

Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες. Παραδόξως, εκείνη τη στιγμή, ενήργησα ως ο επαγγελματίας που είμαι, κάνοντας μια σύνθεση, ελέγχοντας το φως και ούτω καθεξής. Όταν τελείωσα τους κοίταξα για αρκετή ώρα, φίλησα τον καθένα στο μέτωπο και έφυγα από το δωμάτιο.

Πέθαναν όπως ζούσαν, πιασμένοι απ' το χέρι.

Δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Guardian τη Μεγάλη Εβδομάδα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ