«Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο για την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια.
«Μία μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από ανθρώπους που δεν μπορούν να κατανοήσουν το νόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως υπάρχει και μία κατηγορία που αναπαραγάγει φοβικά σύνδρομα.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι ότι δημιουργήσαμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού ώστε να γνωρίζουμε πόσα είναι που αναζητούν οικογένειες.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία της καταγραφής θα διευκολυνθεί η διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας και θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε παιδί. Το δεύτερο ζήτημα που επιλύουμε είναι για τους υποψήφιους γονείς», επεσήμανε.
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, υποχρεώνονταν τα ζευγάρια σε μία πολυετή αναμονή που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα 6 χρόνια. «Ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αγάπη». Η αναδοχή σημείωσε, θα έχει μέγιστο διάστημα αναμονής τους 8 με 12 μήνες.
Μετατρέπουμε μία υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων, σε υπόθεση που ολοκληρώνεται σε ένα έτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να «σταματήσει αυτό το βασανιστήριο και για τους υποψηφίους γονείς αλλά και για τα παιδιά».
Αναφερόμενος στη σύγχυση που προκάλεσε στη δημόσια συζήτηση, «είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων» η διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μία διαδικασία η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή.
«Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή ως πράξη αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό. Και συνάπτεται μέσα από μία συμβολαιογραφική πράξη, αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες».
σχόλια