Ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα θαλάσσιων ίππων ξαφνιάζει επιστήμονες και κατοίκους στην Αλάσκα

Ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα θαλάσσιων ίππων ξαφνιάζει επιστήμονες και κατοίκους στην Αλάσκα Facebook Twitter
0

Ασυνήθιστα μεγάλη ομάδα θαλάσσιων ίππων συγκεντρώθηκε στη χερσόνησο της Αλάσκας και οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Οι κάτοικοι ενός χωριού στη χερσόνησο έβλεπαν περιστασιακά κάποιους θαλάσσιους ίππους στα ύδατα της Βερίγγειου Θάλασσας, αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν πάνω από διακόσια ζώα σε μια παραλία λίγο έξω από την κοινότητα.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία καθώς ο πρόεδρος του συμβουλίου του Port Heiden, John Christensen Jr, έκανε βόλτα στην παραλία και η άσχημη οσμή τον οδήγησε στο σημείο όπου υπήρχαν τα ζώα.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος είδε πάνω από χίλιους θαλάσσιους ίππους συγκεντρωμένους περίπου 32 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Ο Joel Garlich-Miller, βιολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας άγριας φύσης που μελετά τα ζώα αυτά, δεν είναι σίγουρος για ποιο λόγο συγκεντρώνονται στη χερσόνησο της Αλάσκας, αλλά εκτιμά ότι μπορεί να σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα τροφής.

Οι θηλυκοί και αρσενικοί θαλάσσιοι ίπποι περνούν τους χειμώνες τους στη Βερίγγειο Θάλασσα, αλλά όταν ο πάγος υποχωρεί οι ομάδες διαχωρίζονται.

Τα θηλυκά μαζί με τα μικρά τους πηγαίνουν βόρεια προς τη Θάλασσα Τσούκτσι, ενώ τα αρσενικά περνούν τα καλοκαίρια τους στη Βερίγγειο, συχνά σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές στον κόλπο Μπρίστολ, σύμφωνα με τον Joel Garlich-Miller.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου 10.000 θαλάσσιοι ίπποι συγκεντρώνονταν στο νησί Round, μέρος ενός καταφυγίου άγριας ζωής της πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μόνο 2.000 - 3.000 εμφανίζονται στο νησί, πρόσθεσε ο Garlich-Miller.

Όπως είπε, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο πάγος της θάλασσας δεν σχηματίζεται τόσο προς τα νότια όσο τα προηγούμενα χρόνια, και οι αρσενικοί θαλάσσιοι ίπποι περνούν περισσότερο χρόνο στη βόρεια Βερίγγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θαλάσσιοι ίπποι πηγαίνουν συχνά σε ταξίδια αναζήτησης τροφής διάρκειας πέντε έως εφτά ημερών, πριν βγουν στη στεριά για να ξεκουραστούν, και μπορεί να εξαπλώνονται προκειμένου να βρουν καλύτερα μέρη για καταδύσεις. «Προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν την αναζήτηση τροφής», σημείωσε.

Κύριο μέλημα είναι να διατηρηθεί η ασφάλεια των θαλάσσιων ίππων στις περιοχές ανάπαυσης, καθώς οι θορυβώδεις προσεγγίσεις των ανθρώπων μπορούν να τρομοκρατήσουν τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ορμήσουν στο νερό, συντρίβοντας τα πιο ευπαθή.


Τέλος, ο Garlich-Miller τονίζει πως η συχνή ενόχληση μπορεί να διώξει τους θαλάσσιους ίππους από προτιμώμενες περιοχές ανάπαυσης, γεγονός που θα τους αναγκάζει να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια ψάχνοντας για τροφή και θα επηρεάσει τις συνολικές τους συνθήκες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ