ADVERTORIAL
Αν υπάρχουν κάποιες εικόνες που ταυτίστηκαν με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το πώς αποτυπώθηκε στην αγορά, μεταξύ αυτών είναι σίγουρα τα εκατοντάδες κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Λουκέτα που σφράγισαν άλλοτε ιστορικά μαγαζιά κι άλλα μικρομάγαζα που κατέβασαν ρολά εν μια νυκτί, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό σε αρκετά εμπορικά σημεία της πόλης, για να μην αναφερθούμε στο πόσοι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους.
Η πλατεία Θεάτρου, που γνώρισε ένδοξο παρελθόν όχι μόνο τις εποχές του θεάτρου Μπούκουρα αλλά και αργότερα στα πρώτα χρόνια της Διπλαρείου Σχολής, είναι ένα απ' τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μια ιστορική γειτονιά που σήμερα η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική, παρότι βρίσκεται μόλις μια ανάσα απ' το δημαρχείο της Αθήνας.
Κι όμως κάτι πάει να αλλάξει τελευταία, και την αρχή την κάνει ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνοντας μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία με διττό στόχο. Αφενός να δώσει ξανά ζωή σε γειτονιές που σήμερα δείχνουν εγκαταλειμμένες και υποβαθμισμένες και αφετέρου ευκαιρίες προβολής, απασχόλησης και διασύνδεσης σε νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες και ομάδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ο λόγος για την δράση «Κατάστημα στο Κέντρο» που προβλέπει το πιλοτικό «άνοιγμα» κλειστών καταστημάτων, σε δρόμους και πλατείες στο «εμπορικό τρίγωνο» μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου, ώστε να στεγάσουν επιχειρηματικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
Έτσι, ο δήμος Αθηναίων απευθύνει πρόσκληση σε νέες και υφιστάμενες δημιουργικές ομάδες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και αναλαμβάνει να τους παραχωρήσει τον απαραίτητο χώρο ώστε να υλοποιήσουν το όνειρό τους, καλύπτοντας για έξι μήνες (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2018) το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο των καταστημάτων.
Πρώτος «σταθμός» η πλατεία Θεάτρου. Η ζωντάνια μπορεί να έχει πλέον εκλείψει, αλλά τα ίχνη της παλιάς χρήσης της πλατείας, τα νεοκλασικά κτίρια, οι παραδοσιακές ταβέρνες, η Διπλάρειος καθώς και δημοφιλείς χώροι διασκέδασης, είναι ακόμα εκεί, έτοιμα να επανενεργοποιηθούν.
Η δράση «Κατάστημα στο Κέντρο» σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συμβολική σημασία της πλατείας Θεάτρου ως χώρου συνάντησης, εργασίας και ανταλλαγής, ώστε η πλατεία να αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς στην πολιτισμική ζωή της πόλης.
Η αρχή θα γίνει με 7 καταστήματα, τα οποία προορίζονται να στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, στο χώρο της χειροτεχνίας και του βιομηχανικού προϊόντος, καταστήματα που θα φιλοξενούν αποκλειστικά εναλλασσόμενα πολιτιστικά προγράμματα, όπως εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, γλυπτικής εγκατάστασης κ.α., καθώς και καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως χώροι εκδηλώσεων, δράσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων πειραματικής μουσικής, θεατρικών δρώμενων κ.ά.
Κάθε κατάστημα θα μπορεί να στεγάζει μια ή και περισσότερες επιχειρήσεις, αφού στην ουσία δημιουργείται ένα μεγάλο, ανοιχτό εργαστήριο, όπου καλλιτέχνες και δημιουργοί θα μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται.
Στόχος της δράσης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΠΟΛΗ², είναι εξάλλου να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται να ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση.
Αν είστε, λοιπόν, φυσικό νομικό πρόσωπο ή ομάδα, και έχετε σχέδια για δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, τις τέχνες και τη δημιουργική παραγωγή, δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στη δράση «Κατάστημα στο Κέντρο» μέσω του polis2.thisisathens.org, όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, και να διεκδικήσετε ένα δημιουργικό χώρο στο κέντρο της πόλης.
Η αξιολόγηση και η επιλογή θα γίνει από πενταμελή Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (Ε.Α.Τ.Α.) και από δυο ειδικούς στον τομέα του πολιτισμού, ενώ η επιλογή θα γίνεται ώστε να ευνοεί μελλοντικές συνεργασίες/συμπράξεις.
Η μόνη ανταποδοτική υποχρέωση που θα έχουν όσοι προκριθούν θα είναι να οργανώνουν τακτικά εργαστήρια που θα ενεργοποιούν τη γειτονιά.
Επόμενος σταθμός θα είναι η Στοά Εμπόρων με 10 καταστήματα, για τα οποία θα υπάρξει τις επόμενες μέρες αναλυτική ενημέρωση και πρόσκληση ενδιαφέροντος. Μείνετε συντονισμένοι.