ADVERTORIAL
Όλοι μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι το λευκό κρασί μπαίνει σε μικρότερο ποτήρι και το κόκκινο σε μεγαλύτερο. Ασφαλώς με ποδαράκι, άσχετα αν όλοι έχουμε ζήσει κρασοκατανύξεις σε ταβέρνες με τα μικρά ποτηράκια άνευ ποδαρακίου.
Στην προσπάθειά μου να καταλήξω και γιατί όχι να κάνω ένα update στις οινολογικές μου γνώσεις, είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω και να δω τι έχουν να μου πουν οι ειδικοί. Σε αυτό βοήθησαν και οι Δούρειοι της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων που εμφανίστηκαν στο σπίτι και είπα να τους τιμήσω σωστά.
Μιλάμε για τον λευκό «Δούρειο», το νέο όνομα του φημισμένου κρασιού «Μαλαγουζιά» του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, μια ποικιλία μεγαλωμένη στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, υγιής και πληθωρική. Ξεχωρίζει για τον δυνατό φρουτώδη χαρακτήρα της ενώ πίνεται φρέσκο, με κάθε γουλιά να χαρίζει μια δυνατή και ιδιαίτερη οινική εμπειρία.
... Και για τον ερυθρό «Δούρειο», νεότερο μέλος της οικογένειας του Μπαμπατζιμόπουλου. Πρόκειται για ένα πάντρεμα Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Μια γεύση γεμάτη, στρογγυλή και βελούδινη, σε αντιπαράθεση και ισορροπία με χρώμα και αρώματα, ποικίλα και επίγευση διαρκείας.
Αλλά όλα αυτά δεν θα τα γευτούμε, φίλοι μου, αν δεν πιούμε το κρασί μας στο σωστό ποτήρι.
Αν και οι απόψεις δεν ταυτίζονται μεταξύ των ειδικών, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που οφείλουμε να ακολουθούμε όλους εμείς που πίνουμε συχνά πυκνά το κρασάκι μας.
Μία αρχή στην οποία συμφωνούν για παράδειγμα είναι ότι ένα λάθος ποτήρι μπορεί να αφανίσει όλη τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο οινοποιός.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οινολόγος Γιάννης Καρακάσης, «η επιλογή ενός κακού ποτηριού είναι σαν να έχεις αγοράσει ένα top στερεοφωνικό σύστημα και να προσπαθείς να το παίξεις μέσα από φτηνά ηχεία ή σαν να έχεις ένα κορυφαίο αυτοκίνητο και ο οδηγός να το πηγαίνει γκάζι - φρένο».
Ο Γιάννης Καρακάσης (https://www.karakasis.mw) θεωρεί ακατάλληλα τα ποτήρια τύπου κούπα (Paris Goblet) που το χείλος δεν κλίνει προς τα μέσα ή ένα ποτήρι ISO.
Υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε μόλις δύο τύπους ποτηριών, όχι ένα για τα λευκά και ένα για τα κόκκινα, αλλά δύο μεγάλα ποτήρια για όλους τους τύπους κρασιών (και για τα αφρώδη και για τα ενισχυμένα): Ένα κλασικό τύπου Bordeaux που θα χρησιμοποιείται για την πλειοψηφία των λευκών κρασιών, για κόκκινα Cabernet/Syrah/Merlot, για ενισχυμένα και αφρώδη και ένα κόκκινο Βουργουνδίας με πιο φαρδύ χείλος για κόκκινα Pinot Noir, Nebbiolo, Ξινόμαυρο και λευκά βαρελάτα.
Οπότε τους Δούρειους θα τους πιω, βάσει του κου Καρακάση, σε ένα ποτήρι τύπου Bordeaux εν αντιθέσει με τους άλλους δύο ειδικούς που με βάζουν να αλλάξω ποτήρι.
Συνεχίζοντας λοιπόν με την οινολόγο Ιωάννα Μαυροκεφάλου (https://blog.botilia.gr), βλέπουμε και πάλι την επιμονή στο σωστό ποτήρι καθότι όπως υποστηρίζει είναι ένα είδος ερμηνευτή της προσωπικότητας του κρασιού, με αποστολή να προβάλει την φιλοσοφία του αλλά και να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις μας.
Η διαφορά σε αυτήν την τοποθέτηση είναι ότι δεν μιλάει για δύο αλλά για τέσσερις τύπους ποτηριού ανάλογα με το κρασί.
Οι αφρώδεις οίνοι πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια τύπου flute. Το στενόμακρο σχήμα του ποτηριού «υποχρεώνει» τις φυσαλίδες να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να βγουν στον αέρα με αποτέλεσμα το κρασί να διατηρεί για περισσότερη ώρα τον κρεμώδη και ζωηρό του χαρακτήρα.
Το κόκκινο κρασί θα πρέπει να πίνεται σε ποτήρια μεγάλου μεγέθους, έτσι ώστε να έρχεται το περιεχόμενο του ποτηριού σε επαφή με τον αέρα ώστε να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του. Το οξυγόνο του αέρα έχει επίδραση και στις τανίνες μετριάζοντας την έντασή τους και συμβάλλοντας στην πιο ευχάριστη κατανάλωση του κρασιού.
Το λευκό κρασί χρειάζεται στενότερα ποτήρια ώστε να διατηρείται περισσότερο η θερμοκρασία τους ενώ το στόμιό τους είναι στενότερο για να λειτουργεί συγκεντρωτικά στα ελαφριά αρώματά τους, πολλαπλασιάζοντας έτσι την έντασή τους.
Το γλυκό κρασί θέλει μικρά σε χωρητικότητα και μεσαία σε άνοιγμα, έτσι ώστε η ποσότητα που σερβίρεται να είναι μικρότερη από αυτή του κόκκινου και του λευκού και να δίνεται έμφαση στα φρουτώδη χαρακτηριστικά και όχι στο αλκοόλ.
Και ερχόμαστε στον «οινογράφο» και σύμβουλο οίνου Σίμο Γεωργόπουλο (http://www.andro.gr/geusi/potiria-krasiou/) που μας μιλάει ούτε για δύο, ούτε για τέσσερα αλλά για έξι διαφορετικά ποτήρια βάσει του κρασιού που θα απολαύσουμε.
Για τον κο Γεωργόπουλο το ποτήρι είναι το «εργαλείο που θα μας μεταδώσει την πολυπλοκότητα, την αρμονία, τη διάρκεια και την επίγευσή του, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ένα αντικείμενο θαυμασμού πάνω στο τραπέζι».
Βέβαια στο τέλος μας προτείνει, καθότι λίγοι οι βιρτουάζοι του οίνου, να έχουμε τουλάχιστον τα δύο βασικά του λευκού και του κόκκινου και αν γίνεται και μια τουλίπα μεγάλης χωρητικότητας που ταιριάζει με τα πλούσια ελληνικά κόκκινα. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι μας προτείνει αυτός ο ειδικός:
Ψιλόλιγνα flute (γεμισμένα κατ' εξαίρεση μέχρι τα ¾) για τις σαμπάνιες, αλλά και όλα τα άλλα ημιαφρώδη και αφρώδη κρασιά, ξηρά ή γλυκά.
Βασικό ποτήρι λευκού με μέση χωρητικότητα και κλειστά χείλη που το καθιστούν κατάλληλο για όλα τα φρέσκα, ελαφριά κρασιά που έχουν οινοποιηθεί σε δεξαμενή. Ποικιλίες όπως οι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα, Μαλαγουζιές, Ασύρτικα, Ξινόμαυρα Blanc de Noir, Sauvignon Blanc, Riesling αλλά και ροζέ, γλυκά, ακόμα και για τα ελαφριά κόκκινα.
Balloon μεσαίας χωρητικότητας. Ένα ποτήρι, σχετικά κοντό αλλά πολύ φαρδύ, που ταιριάζει λουκούμι με πολύ πυκνά, βαρελάτα λευκά όπως Chardonnay και Ασύρτικα, Βιδιανά, Νυχτέρια, Roussanne και Semillon.
Βασικό ποτήρι ερυθρού που είναι λίγο μεγαλύτερο από το ποτήρι του λευκού αλλά με το ίδιο σχήμα, υποδέχεται φιλόξενα όλα τα χαμηλής και μεσαίας τιμής νεαρά ερυθρά, όπως και σχεδόν κάθε πραγματικά παλαιωμένη (άνω της 15ετίας) φιάλη.
Τουλίπα μεγάλης χωρητικότητας που θα αναδείξει τα συμπυκνωμένα, ώριμα, τανικά ερυθρά ηρεμώντας τη σκληράδα και αναδεικνύοντας το πολυεπίπεδο φρούτο. Σε αυτό το ποτήρι θα χαρείτε λοιπόν πρωτοκλασάτα Αγιωργίτικα, ξηρές Μαυροδάφνες, κορυφαία Cabernet Sauvignon ή/ και Merlot, σαρκώδη Syrah και όλα τα βαριά και ασήκωτα ερυθρά όπως και κρασιά μέτριας συμπύκνωσης.
Balloon μεγάλης χωρητικότητας που κερδίζει στο μάτι αλλά τελικά περιορισμένης χρήσης, αφού το σχήμα του κολακεύει τα κρασιά με έντονο, λεπτό άρωμα, ελαφρύ έως μέτριο σώμα και σχετικά μαλακές τανίνες. Ιδανικά σερβίρετε σε αυτό Pinot Noir, Λιάτικα, Μεσενικόλα, αλλά και πιο μαλακές εκδοχές του Nebbiolo ή του Ξινόμαυρου.
Ο κόσμος του κρασιού όπως βλέπουμε είναι τόσο πλούσιος και σύνθετος που δεν τον βαριέσαι ποτέ. Μαθαίνοντας από τους ειδικούς και σεβόμενοι το κρασί αλλά και τον κόπο του οινοποιού, φρόνιμο είναι να έχουμε το λιγότερο δύο ποτήρια και να θυμόμαστε τις βασικές αρχές.
Το ποτήρι να είναι διάφανο (αποφύγετε σχέδια και σκαλίσματα), από: λεπτό γυαλί/κρύσταλλο, με σχήμα κλειστής τουλίπας ώστε να συγκρατεί τα αρώματα, κολονάτο ώστε να το κρατάμε χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του και γεμάτο έως το 1/3 του ποτηριού εκτός αν πρόκειται για σαμπάνια.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων θα βρείτε στο website https://www.gwc-microsite.gr/.
*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.
σχόλια