ADVERTORIAL
Εκ πρώτης όψεως, η τέχνη δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει πολλά κοινά με τον αθλητισμό. Οι δύο χώροι και οι εκπρόσωποί τους δεν διασταυρώνονται συχνά και μία πιθανή σύνδεσή ανάμεσά τους θα είχε, αν μη τι άλλο, μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτή την τομή κατάφερε να πετύχει η Nike με ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Η μουσική είχε ξεκινήσει από νωρίς να δίνει τον τόνο, με τον Σάκη Τσιτομενέα να μεταδίδει ζωντανά από το κατάστημα την απογευματινή του εκπομπή στον EnLefko. Όταν έφτασα έπαιζε το κλασικό Sinnerman της Nina Simone, στο αγαπημένο remix του Felix Da Housecat και επικρατούσε γιορτινή ατμόσφαιρα.
Ο κόσμος δεν είχε ακόμα μαζευτεί, καθώς εκείνη την ώρα, οι δρομείς της Nike, αψηφώντας την υψηλή θερμοκρασία, έτρεχαν σ' ένα celebration run, οπότε κι εγώ βρήκα την ευκαιρία να χαζέψω λίγο τις τελευταίες συλλογές της Nike, αφού χρειάζομαι επειγόντως μια ανανέωση στα αθλητικά μου, η οποία θα γίνει σύντομα με το ολοκαίνουριο Nike Air Zoom Pegasus.
Δεν ήρθαμε όμως για ψώνια εδώ. Ο λόγος του καλέσματος ήταν κάτι πιο big. Στο flagship κατάστημα της Nike δημιουργήθηκαν για τα εγκαίνια πέντε έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από Έλληνες καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες, τις προσωπικότητες και τα επιτεύγματα πέντε αγαπημένων Ελλήνων αθλητών που έχουν κάνει περήφανη τη χώρα μας.
Ο πρώτος όροφος φιλοξένησε το έργο του new media artist Γιάννη Κρανιδιώτη, ο οποίος άντλησε έμπνευση από τον μακρύ και δύσβατο δρόμο του Θανάση Αντετοκούνμπο προς την κορυφή. Έναν ακρυλικός σωλήνας ύψους 2,01 μέτρων, όσο και το ύψος του Θανάση, μοιάζει να έχει φυλακίσει το φως που από αμυδρό στο χαμηλότερο σημείο γίνεται εντονότερο στην κορυφή, όπως ακριβώς και ο αγαπημένος καλαθοσφαιριστής που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να απογειωθεί.
Κάπου παραδίπλα, στο ίδιο επίπεδο, τιμήθηκε και ένας άλλος εκπρόσωπος του ίδιου αθλήματος. Ο «Kill Bill» Βασίλης Σπανούλης σημαδεύτηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών, όταν έχασε τον πατέρα του, όμως αυτή η απώλεια δεν κατάφερε να κάμψει τη θέληση και τη στοχοπροσήλωσή του. Αυτά τα χαρακτηριστικά της πορείας του απεικονίζονται στο έργο του motion designer Τόνυ Ζαγοραίου με τις συμβολικές σκάλες, τις υφές του καθρέφτη και τα αντικείμενα στην κορυφή, που έχει κατακτήσει ο αγαπημένος σταρ του μπάσκετ.
Στον χώρο του ισογείου αλλάξαμε αθλήματα και συναντήσαμε το αφιερωματικό καλλιτέχνημα της εικαστικού Άννας Φαφαλιού στη χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη. Ένας πίνακας με neon φως όπου αναγράφονται αριθμοί διόλου τυχαίοι: οι επιδόσεις της κορυφαίας αθλήτριας του επί κοντώ από την ηλικία των 11 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που άρχισε να απογειώνεται μέχρι τα μετάλλια και τα παγκόσμια ρεκόρ.
Η γνωριμία του graphic designer Γιώργου Μακράκη aka Alpha2graphic με τον Παραολυμπιονίκη Μιχάλη Σεΐτη ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός έργου με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Κυρίαρχη θέση κατέχουν τα φτερά και η κατασκευή που θυμίζει το τεχνητό μέλος του δρομέα, για τον οποίο το ατύχημα που είχε το 2013 και ο επακόλουθος ακρωτηριασμός του ποδιού του ήταν απλά η στιγμή για την έναρξη μιας νέας ζωής, η στιγμή για να πετάξει.
Η πεντάδα των καλλιτεχνικών δημιουργών συμπληρώθηκε στο επίπεδο -1 του καταστήματος, με το έργο που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες μεταξοτυπίας Tind για την επικοντίστρια Νικόλ Κυριακοπούλου. Οι Tind απέδωσαν τα στάδια δημιουργίας μιας μεταξοτυπίας με τον εξής παραλληλισμό: όπως η απόσταση του τελάρου από το τελικό έργο είναι κάτι που δεν βλέπουμε, έτσι υπάρχει μια αόρατη απόσταση από την προπόνηση ως στην επιτυχία.
Η παρουσίαση όλων των έργων έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες (και από την εκπρόσωπο της Άννας Φαφαλιού, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό), που περιέγραψαν συγκινημένοι την εμπειρία της συμμετοχής τους στο κάλεσμα της Nike.
Ο Μιχάλης Σεΐτης ήταν παρών στη διοργάνωση και αποθεώθηκε από το κοινό, ενώ στη συνέχεια μίλησε στους Laternative που συνόδευαν τον Σάκη Τσιτομενέα στο μικρόφωνο του EnLefko, αποτελώντας για ακόμη μια φορά έμπνευση για όλους μας.
Τον συντονισμό του event και τον ρυθμό έδωσε με το γνωστό χιουμοριστικό του ύφος ο stand-up comedian Διονύσης Ατζαράκης.
Το πάρτι συνεχίστηκε με δυνατό DJ set και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει για την έναρξη ενός συναρπαστικού καλοκαιριού στην πόλη.
Τελικά, λοιπόν, ένας καλλιτέχνης κι ένας αθλητής μπορούν να μοιράζονται πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε, με την υπερνίκηση των εμποδίων και την ανάγκη τους για συνεχή βελτίωση να μας εμπνέουν, όπως μας ενέπνευσαν αυτές οι πέντε συναντήσεις και οι ισάριθμες συγκινητικές ιστορίες των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν στο WE FLY. ATHENS και έγιναν αφορμή για αυτά τα πέντε υπέροχα έργα τέχνης.
σχόλια