Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ κατευθύνονται στη Σιγκαπούρη - Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνάντηση

Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ κατευθύνονται στη Σιγκαπούρη - Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική συνάντηση Facebook Twitter
EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL / MICHAEL REYNOLDS
0

Στη Σιγκαπούρη αναμένονται σήμερα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της ιστορικής συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. 

Το ιδιωτικό αεριωθούμενο του Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε σήμερα από την Πιονγιάνγκ και κατευθύνεται προς τη Σιγκαπούρη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap News Agency χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο Κιμ αναμένεται να φθάσει το απόγευμα. Πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρη Λι Σιέν Λουνγκ, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αυτής της πόλης - κράτους.

Στο μεταξύ, μια απευθείας πτήση από την Πιονγιάνγκ προσγειώθηκε το Σάββατο στη Σιγκαπούρη, προκαλώντας εικασίες ότι μια αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών αξιωματούχων ενώθηκε με μια πρώτη ομάδα με επικεφαλής έναν στενό συνεργάτη του Κιμ, τον Κιμ Τσανγκ Σον, που βρισκόταν στη Σιγκαπούρη για να προετοιμάσει τις συνομιλίες.

Ένα φορτηγό αεροπλάνο Il-76, που είχε συνοδεύσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, αναχώρησε επίσης σήμερα το πρωί από την Πιονγιάνγκ με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Σήμερα θα γίνει και η άφιξη του Τραμπ. Πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που διαπραγματεύεται απ' ευθείας με έναν κληρονόμο της δυναστείας των Κιμ, ο Τραμπ αναμένεται να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One γύρω στις 20:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Τραμπ θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Shangri-La, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ενώ αύριο Δευτέρα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πόλης κράτους, Λι Σιέν Λουνγκ.

Στους αξιωματούχους που επιβαίνουν στο Air Force One περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ιστορική σύνοδο κορυφής με αβέβαιη έκβαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, έπειτα από δεκαετίες καχυποψίας και εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο στη διάρκεια των ετών στοίχισε στην Πιονγιάνγκ μια εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων από τον ΟΗΕ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συνομιλιών.

Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, όπου προς γενική κατάπληξη τορπίλισε την τελική συμφωνία μ' ένα οργισμένο μήνυμα στο Twitter, ενισχύει τα ερωτηματικά για τη διπλωματική στρατηγική του και την ικανότητά του να διεξάγει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις.

«Μια μοναδική ευκαιρία»
 

Η Ουάσινγκτον ζητάει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.

Για τον Μάικλ Ο'Χάνλον του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια διαδικασία «βήμα με βήμα» που θα διαρκέσει απαραίτητα μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνδρα, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει ανάγκη το πυρηνικό όπλο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του, να εγκαταλείπει μεμιάς το όπλο αυτό, ακόμη και με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα πιθανό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να είναι μια κατ' αρχήν συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο πόλεμος του 1950-1953 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, έτσι ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.

Πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε χθες άλλη μια φορά την αισιοδοξία του γι' αυτή τη συνάντηση, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα ορόσημο της προεδρίας του. «Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι' αυτό», είπε, βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση «μια μοναδική ευκαιρία (...) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».

Την Πέμπτη είχε μάλιστα αναφέρει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, αν η πρώτη επαφή πάει καλά.

Ο Πομπέο στην πρώτη γραμμή
 

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντήσει τον Κιμ δύο φορές στην Πιονγιάνγκ, ωστόσο και αυτός εξέφρασε την ελπίδα του. «Επί του Air Force One καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης. Ένα καλύτερο μέλλον είναι δυναρό για τη Βόρεια Κορέα», έγραψε στο Twitter.

Αυτή η σύνοδος κορυφής πήρε μορφή ένα βράδυ του Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, όταν ένας νοτιοκορεάτης απεσταλμένος διαβίβασε μια πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε αμέσως προς γενική έκπληξη.

Αν και ο δισεκατομμυριούχος καυχάται ότι είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής, πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν πως υπήρξε πολύ λιγότερο απαιτητικός από τους προκατόχους του για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο κόσμος μιλάει για μια ιστορική σύνοδο κορυφής (...) Όμως είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν δυνατή για όλους τους Αμερικανούς προέδρους που θα επιθυμούσαν να την κάνουν και πως κανένας δεν το θέλησε, για καλούς λόγους», υπογραμμίζει ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ