Έκκληση να περιοριστούν τα σκουπίδια στην Αττική απευθύνει ο αρμόδιος φορέας προς τους δήμους και τους πολίτες καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα.
Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Συνδέσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έκανε έκκληση προς τους πολίτες και τους δήμους ενώ για το ζήτημα της αύξησης των εισφορών τους, επισημαίνει ότι είναι σε συνάρτηση με το κόστος διαχείρισης του Συνδέσμου, το οποίο αυξήθηκε το 2017 εξαιτίας αναγκαστικών υψηλών δαπανών για την διευθέτηση και εξόφληση παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Σχετικά με την έκκληση για περιορισμό των απορριμμάτων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, θα ισχύει «έως την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες σταθεροποίησης του εδάφους στον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων» από τα οχήματα μεταφοράς τους.
Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Το πρόβλημα, διευκρινίζει, παρουσιάστηκε μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή χθες το απόγευμα, καθιστώντας απαγορευτική την προσέλευση των απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ, «για λόγους ασφαλείας». Κατά τη διάρκεια των εργασιών (σήμερα και αύριο) τα απορρίμματα θα εναποτίθενται στο ΕΜΑΚ το οποίο όμως διαθέτει περιορισμένη χωρητικότητα.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών των δήμων προς τον Σύνδεσμο η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι το ποσό αυτό καθορίζεται από το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ (υπολογίζεται με την ΚΥΑ 2527/2009), σε συνδυασμό με το σύνολο των προς χρέωση απορριμμάτων των δήμων που έχουν εισέλθει στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ κατά το έτος 2017.
Υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση ο Σύνδεσμος δεν θα επέβαλε «χαράτσι σε βάρος των πολιτών, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός», γιατί «δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και την αρμοδιότητα αυτή».
Η κ. Μπιζά τονίζει επίσης, ότι το κόστος διαχείρισης το 2017 ανήλθε στα 84.907.305 ευρώ, ενώ το σύνολο των απορριμμάτων που χρεώθηκαν, σε 1.734.511 τόνους - τιμές από τις οποίες προέκυψε και η οριστική τιμή των εισφορών σε 48,95 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, έναντι των 43,78 ευρώ ανά τόνο που είχε οριστεί το 2016.
Η διαφορά αυτή «οφείλεται στην αύξηση του κόστους διαχείρισης του Συνδέσμου λόγω των υψηλών δαπανών που αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε για να διευθετήσουμε συσσωρευμένες οικονομικές εκκρεμότητες και άλλα προβλήματα παλαιότερων ετών».
σχόλια