Προσφυγόπουλα μεταμορφώνονται σε μικρούς γεωπόνους στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Προσφυγόπουλα μεταμορφώνονται σε μικρούς γεωπόνους στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» Facebook Twitter
0

Τρεις φορές την εβδομάδα περίπου 50 έφηβοι πρόσφυγες ηλικίας 15 έως 18 ετών ξεκινούν από τα κέντρα φιλοξενίας του Σχιστού και Σκαραμαγκά για να φυτέψουν λαχανικά και λουλούδια και ζήσουν την δύναμη και την μαγεία της φύσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης για πρόσφυγες ηλικίας 15-18 ετών στην Αττική, που υλοποιείται από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Μαρία Παπαφωτίου «τα παιδιά μαθαίνουν τα είδη των φυτών, βασικές αρχές φυτοπροστασίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν με τα χέρια τους είτε μαρούλια, κρεμμύδια, ζαρζαβατικά, είτε λουλούδια σε μικρά παρτέρια. Είναι ενθουσιασμένα με το μάθημα».


Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι θεωρητική και κυρίως πρακτική και γίνεται τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται σε αίθουσα που έχει παραχωρηθεί από την διεύθυνση του Πάρκου, ενώ το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης πραγματοποιείται στον εξωτερικό χώρο.

Προσφυγόπουλα μεταμορφώνονται σε μικρούς γεωπόνους στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» Facebook Twitter

«Εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πρακτική άσκηση τις περισσότερες φορές γιατί ανταποκρίνονται περισσότερο. Θέλουν να μάθουν, περνάνε καλά», λέει η κ. Παπαφωτίου.


Και προσθέτει: «Εμείς προχωράμε το πρόγραμμα και περαιτέρω, καθώς έχουμε οργανώσει και παράλληλες δράσεις όπως εκδρομές εντός Αττικής, όπως για παράδειγμα στον Βοτανικό Κήπο Δαφνίου ή ξενάγηση στην παρατήρηση πτηνών στο Πάρκο Τρίτση με την καθοδήγηση της Ορνιθολογικής Εταιρείας».

Το πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης είναι μέρος ευρύτερης δράσης που περιλαμβάνει ως συνδικαιούχους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Στόχο έχει να ενεργοποιηθούν οι ωφελούμενοι έφηβοι και να βοηθηθούν στην ένταξή τους γενικότερα, αποκτώντας βασικές γνώσεις στην καλλιέργεια καλλωπιστικών, αρωματικών φυτών, δένδρων και θάμνων, μεταξύ αυτών και ειδών με εδώδιμη χρήση.

Παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κήπου και με βασικά ξηροφυτικά είδη, γνωρίσουν τις μεθόδους πολλαπλασιασμού και να γνωρίσουν βασικούς εχθρούς και ασθένειες των φυτών και μεθόδους αντιμετώπισής τους».


Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο


«Το πάρκο μας είναι πάντοτε ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, ώστε να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, με ένα ιδιαίτερο δημιουργικό και βιωματικό τρόπο», λέει η γενική διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Παρασκευή Γλένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ