Καλοκαίρι στην πόλη σημαίνει και θαλάσσια σπορ. Πολλοί ξεχνούν ότι η Αθήνα είναι μια πόλη με άμεση πρόσβαση σε δεκάδες αξιοπρεπείς παραλίες με κατάλληλες υποδομές για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σπορ που έχουν ως πεδίο δράσης τους το υδάτινο στοιχείο και τα απέραντα χιλιόμετρα των ακτογραμμών μας.
Η νέα μόδα των τελευταίων ετών στις παραλίες της Αττικής ακούει στο όνομα Kite Surf, με το χαρακτηριστικό αλεξίπτωτο και τη μικρή σανίδα. Το "Kite" έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία τα μεγάλα κύματα είναι δυστυχώς σπάνια, όμως είναι αρκετά ευνοημένη από τους αέρηδες, μια απαραίτητη προϋπόθεση για να σηκωθεί το αλεξίπτωτο.
Εκ πρώτης όψεως το άθλημα φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκο. Περίτεχνα κόλπα αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αρκετά χιλιόμετρα ταχύτητας και αρκετά ακόμη στοιχεία του αθλήματος το κάνουν να φαντάζει τουλάχιστον "απαιτητικό". Aκολουθήσαμε μια μέρα την Φανή και τον Άγγελο του kiteclub.gr στη Λούτσα, παρακολουθήσαμε ένα μάθημα από κοντά και καταλάβαμε γιατί πολλοί κάνουν λόγο για μια άκρως εθιστική δραστηριότητα.
Τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το kite;
Δεν χρειάζεται κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες για να ξεκινήσει κάποιος Kite. Το αντίθετο μάλιστα, επειδή δεν απαιτεί μυϊκή δύναμη αλλά ούτε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση είναι προσιτό προς όλους. Απαιτεί όρεξη, διάθεση, κ υπομονή.
Τι πρέπει να προσέξει κάποιος στα πρώτα του βήματα;
Η δύναμη που παράγει ένας αετός είναι μεγάλη όποτε κάθε απόπειρα να πετάξει κάποιος έναν αετό Kite χωρίς πρότερη εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Για τους εμπειρότερους αθλητές σίγουρα προσοχή θέλουν τα καιρικά φαινόμενα κ η σωστή επιλογή ασφαλούς παράλιας.
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον πρωτάρη να σηκωθεί;
Το σήκωμα στην σανίδα είναι από τα δυσκολότερα κομμάτια στο Kite αλλά κ αυτό που το κάνει τόσο εθιστικό. Η προσπάθεια που καταβάλει κάποιος για να πετύχει τον σκοπό του είναι κ αυτή που δίνει τελικά αξία στο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν συγκεκριμένες φιγούρες;
Οι φιγούρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις OldSchool και τις NewSchool. Οι πρώτες είναι όταν οι φιγούρες γίνονται με τον αετό περασμένο στην ζώνη κ οι δεύτερες όταν ο αναβάτης τον βγάζει κ πλέον έχει όλο το τράβηγμα στα χέρια. Φυσικά πιο εντυπωσιακά παραμένουν πάντα τα ψηλά άλματα.
Πόσο κοστίζει περίπου ο βασικός εξοπλισμός;
Το κόστος ξεκινάει από 700€ για μεταχειρισμένο εξοπλισμό κ περίπου τα διπλά για καινούργιο. Ίσως φαίνονται πολλά για αρχή αλλά το καλό είναι ότι τα δίνεις μια φορά κ μετά το μόνο που χρειάζεσαι είναι αέρας πράγμα σχεδόν καθημερινό στις ελληνικές παραλίες.
Πόσες παραλίες προσφέρονται για kite στην Αττική;
Το καλό με την Αττική είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάνεις Kite σχεδόν κάθε μέρα. Οι βασικές παραλίες είναι δύο: ο Ωρωπός που είναι ο παράδεισος του αρχάριου μιας κ οι συνθήκες είναι ιδανικές και η Λούτσα που ενδείκνυται για πιο προχωρημένους αναβάτες.
Ποιες είναι οι καλύτερες θάλασσες για το σπορ σε όλη την Ελλάδα;
Οι γνωστότερες, οι οποίες είναι και παγκόσμιοι προορισμοί είναι η Πούντα στην Πάρο και το Πρασονήσι στην Ρόδο.
Μπορείς να το κάνεις και το χειμώνα; Αλλάζει κάτι;
Kite στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις 12μήνες τον χρόνο το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια χειμερινή στολή και πλέον θα έχεις την διάθεση σου όλη την παραλία χωρίς κανέναν λουόμενο.
Θα λέγαμε ότι είναι ένα νέο σπορ; Πότε και που εφευρέθηκε και πότε ήρθε στη χώρα μας;
Τα πρώτα ολοκληρωμένα βήματα έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '90 ενώ στην χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε τις αρχές του 21ου αιώνα. Η μεγάλη επανάσταση και τόσο ευρεία διάδοσή του έγινε μετά το 2006, με την ανακάλυψη νέων φιλικότερων αετών.
Εσύ από πότε ξεκίνησες;
Το 2004, όταν ο εξοπλισμός ήταν ακόμα στα πρώιμα στάδια και οι παραλίες με λιγοστά ακόμα άτομα. Ήταν τόση η δίψα να μάθουμε που ακόμα και με πρόβλεψη για βροχή κατεβαίναμε στην παραλία και όμως μας πήρε σχεδόν ένα χρόνο να μάθουμε. Πλέον κάποιος που ξεκινάει τώρα κ κάνει με την ίδια συχνότητα θα μάθει σε λιγότερο από μήνα.
Τι σου άρεσε, γιατί το προτιμάς από άλλα σπορ;
Η αίσθηση της ελευθερίας που σου προσφέρει το Kite είναι κάτι το απερίγραπτο, μπορείς να τσουλάς πάνω στο νερό ώρες ατέλειωτες μέχρι την δύση του ήλιου αφήνοντας πίσω έννοιες, άγχη και προβλήματα και σε συνδυασμό με την συνεχή εξέλιξη που μπορείς να έχεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στο νερό το καθιστούν επικίνδυνα "εθιστικό".
Έχει τύχει κάποιο δύσκολο περιστατικό;
Από το κολυμπήσω αρκετές ώρες για να βγω αλλά και να βγάλω και το εξοπλισμό μου όχι δεν μου έχει τύχει κάποιο επικίνδυνο περιστατικό.
σχόλια