Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
0
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Eίναι χωμένο στο πρώτο στενάκι μετά την Καπνικαρέα. Ερμού 57 και Χριστοπούλου 2. Δε βγάζει μάτι, αλλά ακούγεται. Αν κατεβαίνοντας στην ούτως ή άλλως θορυβώδη Ερμού, κοντά στο σημείο εκείνο σου φάνηκε πως άκουσες μπουζούκι ή βιολί τότε είσαι κοντά και αυτό που έπιασε το αυτί σου δεν ήταν στέρεο αυτοκινήτου. Στο "Καπνικαρέα" γλεντάνε, χορεύουν, τρώνε και πίνουν σε ώρες άναρχες. Στις πέντε το απόγευμα, στις δέκα τη νύχτα και έως τις έξι το πρωί. Ανάλογα τα κέφια και το πόσοι μουσικοί περάσαν σήμερα. Ένα μαγαζί παλιό, μυστήριο, αυθεντικό και ατίθασο...

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
" Άλλες εποχές. Ωραίες! Και τώρα είναι όμορφα μωρέ, αλλά εμείς τότε δουλεύαμε και όταν τελειώναμε η υπόλοιπη μέρα ήταν δική μας. Δεν ήταν αυτό το πράγμα το σημερινό, από το πρωί ως το βράδυ. Και εγώ δεν ξέρω πώς μου ήρθε να το κάνω το μαγαζί. Ήθελα κάτι διαφορετικό. Ήθελα να το δοκιμάσω και δεν έκατσα και να το πολυσκεφτώ. Σάντουιτς! Ουρές τα μεσημέρια. Είχε εμπορικά τότε, αλλά όχι τόσα όσα σήμερα. Πιο πολλά γραφεία, όλοι το μεσημέρι κατέβαιναν για φαγητό." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρώτη του χρονιά το 1977. Ο κύριος Σωτήρης Σοφός ήταν ράφτης ξακουστός και στην πολυκατοικία είχε εκλεκτή πελατεία να ανεβοκατεβαίνει. Ήταν ακριβώς πάνω από το μαγαζί. Εκεί μένει και σήμερα. Ρίζωσε στο σημείο και αγάπησε την Ερμού. Εκτός από την Ερμού αγάπησε και την κυρία Ευαγγελία. Ικαριώτισσα, ξανθιά, γαλανομάτα μπήκε στο ραφείο, γυρνάει ο Σωτήρης, τη βλέπει και την προσλαμβάνει αμέσως.

Στο θέμα μας: To 1977 o Σωτήρης βάζει για λίγο στην άκρη το ραφείο και αποφασίζει να ανοίξει σαντουιτσάδικο. Άλλο δεν υπήρχε τότε στην Αθήνα. Το στήνει με όρεξη και αμέσως γίνεται σουξέ. Όλη η Αθήνα κατέβαινε για σάντουιτς στου Σωτήρη, στο Καπνικαρέα. Σπεσιαλιτέ τότε τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια της Ευαγγελίας στο ψωμάκι. Σπεσιαλιτέ σήμερα, τα ίδια ακριβώς, η ίδια συνταγή από τα χεράκια της.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Σωτήρης κρατάει σφιχτά την Ευαγγελία. Όση ώρα μιλάει όλο και κάποιο κοπλιμέντο θα της κάνει, όλο και κάποιο πείραγμα. "Τα μόνα σάντουιτς που υπήρχαν το '77 ήταν το λεγόμενο βρώμικο στην Ομόνοια για τους ξενύχτηδες και το Έβερεστ στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά.Έφτιαχνε ό,τι ήθελε και η γυναίκα μου, σουτζουκάκια, γιουβαρλάκια, είχαμε μια βιτρινίτσα πάνω στον φούρνο και τα βάζαμε όπως έβγαιναν από το φούρνο στο σπίτι. Ήταν και καλή μαγείρισσα, ανάρπαστα γίνονταν όλα"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον Αύγουστο του '96 το πρώτο κομμάτι της Ερμού γίνεται πεζόδρομος και το "Καπνικαρέα" αλλάζει χέρια, παρμένει όμως οικογενειακή υπόθεση.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
O Δημήτρης, γιος του Σωτήρη, ανέλαβε τα ηνία το 1996. Άλλαξε διακόσμηση, μεγάλωσε την κουζίνα, πήρε και το διπλανό χώρο και το "Καπνικαρέα" μεγάλωσε... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Πώς δημιουργείς αυτή την κατάσταση εδώ πέρα; Είναι ένα μαγαζί λίγο ανακατεμένο, έχει δικό του χαρακτήρα...

Η δουλειά μου ήταν ηχολήπτης. Το '96 δούλευα σε στούντιο, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ήταν και η εποχή που είχαν ανοίξει όλα τα κανάλια. Παράλληλα, δούλευα κι εδώ. Μετά από έναν χρόνο αποφάσισα ότι καλύτερα να δουλεύω μόνο εδώ από το να παιδεύομαι στα στούντιο, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τότε ήμουν 24-25. Πήρα τους πρώτους μουσικούς, που δουλεύαμε μαζί στο στούντιο. Τους είπα να έρθουν από το μαγαζί να κεράσω μια μπύρα να κάνουμε την πρόβα εκεί. Τότε ήταν ακόμη σαντουιτσάδικο. Τους φώναξα εδώ να κάνουμε την πρόβα μας, να κάνουμε την πλάκα μας. Και ξανακάναμε πρόβα και έτσι συνεχίζει το πράγμα. Αν μπεις εδώ πέρα μπορείς τώρα να δεις δυο μουσικούς, σε μια ώρα να δεις πέντε. Είναι οι φίλοι των φίλων. Λειτουργεί τελείως ελεύθερα. Όπως την παλιά εποχή που πήγαινε ο καθένας στην ταβέρνα, έπαιρνε ό,τι όργανο είχε μαζί με την παρέα του και όλοι μαζί κάνανε κέφι. Όλο αυτό το πράγμα είναι μπλεγμένο με το μεράκι του πατέρα, με την Ικαρία που έχουμε μέσα μας.

 

Λίγο μποέμ, καθόλου καθωσπρεπισμός και ανάλογα τα κέφια δηλαδή;

Ναι, ναι. Όλη η παρέα είναι γύρω στους 25 διαφορετικούς μουσικούς, που περνάνε από δω κάθε εβδομάδα, πάνε τα καλοκαίρια Ικαρία. Αυτό δεν είναι οργανωμένο. Οι 25 μπορεί μια βδομάδα να γίνουν 50 γιατί, ήρθε π.χ. ο ταχυδρόμος της παρέας που έφερε το κόντρα μπάσο. Θα δεις από κλαρίνο μέχρι τσαμπούνα. 19 Ιουνίου με πήρε ένας φίλος από Ικαρία και μου είπε πως είχε έρθει με το βιολί του Αθήνα. Ήρθε να παίξει. Στήθηκε κανονικά ικαριώτικο γλέντι και είχαμε μέχρι και ικαριώτικους χορούς. Μέχρι την Ερμού χόρευε ο κόσμος. Κάπως έτσι ξεκινάμε κάθε μέρα, άλλοτε από το μεσημέρι ή το απόγευμα και όπως καταλήξει.

 

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Άγγελος Καλοριζικάκης στην κιθάρα και ο Σταύρος Μαραγκός στο μπουζούκι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Έχουν γίνει θρυλικά γλέντια. Κάτι βραδιές την Ολυμπιάδα του 2004. Τρεις- τέσσερις στην ίδια καρέκλα. Τότε είχε και πάρα πολλούς τουρίστες, οι οποίοι είχα κινηθεί από την Ομόνοια μέχρι το Θησείο. Θυμάμαι έναν αγώνα Γιουβέντους-Λίβερπουλ που είχε γεμίσει το μαγαζί με Άγγλους τουρίστες, που είχαν πιει όλη την Αθήνα. Εκείνη τη μέρα έβρεχε, κάθονταν έξω και έπιναν μπύρες μέχρι που παρατήρησα ότι δεν καταλάβαιναν τι πίνουν, γιατί γέμιζε το ποτήρι με νερό βρόχινο. Άνοιξα δυο ομπρέλες και αύξησα την κίνηση της μπύρας εκείνη την ημέρα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
"Στους πελάτες αρέσει αυτή η χαλαρότητα στο μαγαζί. Είναι φιλική η ατμόσφαιρα. Κοιτάς τον απέναντι δύο ώρες, σου κάνει ένα γεια, παίρνεις την καρέκλα σου και πας απέναντι ή έρχεται αυτός ή αυτή εδώ. Είναι όλο το μαγαζί ψιλοπαρέα, γίνεται αυτό το παιχνίδι. Έχει πολλούς μόνους που κινούνται και καταλήγουν στην παρέα. Σε πάει το μαγαζί. Μια φορά υπήρξαν παράπονα από τουρίστες σε κοντινό ξενοδοχείο. Τους ενοχλούσε η μουσική. Πήγαμε να τους πούμε να έρθουν για μια μπύρα γιατί είχαμε γιορτή εκείνο το βράδυ. Έμειναν μέχρι το πρωί." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το 'Καπνικαρέα' ανοίγει από νωρίς το πρωί. Δεν απογειώνεται με τη μία. Ξεκινά με καφέ και τα κλασικά σάντουιτς και προς το απόγευμα αρχίζει το κέφι. Τι θα φας; Έχει πιάτα και μεζέδες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Όσους πεινάνε πολύ και θέλουν μια χορταστική μερίδα και όσους θέλουν πολλά μικρά πιατάκι να πηγαινοέρχονται μαζί με μπύρες και ούζο Δολύχι από την Ικαρία.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ζήτα οπωσδήποτε κεφτέδες ή μπιφτέκι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, που είναι και τα δυο από την ίδια συνταγή της κυρίας Ευαγγελίας. Εξαιρετική είναι η τηγανιά κοτόπουλο, η πιατέλα με τα αλλαντικά και τα λουκάνικα για τη μέση και το "πειραγμένο" αιγυπτιακό πικάντικο σαγανάκι. Τέλος ρώτα τι άλλο παίζει κάθε μέρα γιατί καμιά φορά που η κυρία Ευαγγελία έχει κέφια όλο και κάτι αφήνει στην κουζίνα. όπως τα γλυκά του κουταλιού που ακόμη επιμελείται η ίδια. Βέβαια το σάντουιτς, είναι αυτό που έχει στηρίξει όλο το μαγαζί και από εκεί ξεκίνησε. "Ο κόσμος έχει, δυστυχώς, συνηθίσει από γεύσεις ετοιματζίδικες και πλαστικές" λέει ο κύριος Σωτήρης.

 

Φεύγοντας τον ρωτάμε να μας πει το μυστικό του. "Μια γυναίκα από την Ικαρία, σαν το δικό μου το διαμάντι!"

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ