Νωρίτερα σήμερα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στους Αγίους Τόπους, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκε στον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης. Το πώς ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κατέληξε εκεί είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μέχρι σήμερα συγκινεί και εμπνέει για αντίστοιχες πράξεις.
Στην καρδιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η πριγκίπισσα είχε το σθένος και τη γενναιότητα να κρύβει μια οικογένεια Εβραίων στο σπίτι της στην Αθήνα. Το υπηρετικό προσωπικό της πριγκίπισσας αγνοούσε την πραγματική αιτία που η τριμελής οικογένεια διέμενε στην πριγκιπική κατοικία. Όλοι ήξεραν ότι η κυρία Κοέν ήταν στην υπηρεσία της πριγκίπισσας Αλίκης ως γκουβερνάντα των παιδιών της.
Σε μέρες που οι Ναζί όργωναν κάθε γωνιά της Αθήνας για να εντοπίσουν κρυμμένες εβραϊκές οικογένειες και να τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπέργκεν Μπέλσεν, σκοτώνοντας, βασανίζοντας ή φυλακίζοντας αυτούς που τους έκρυβαν, η προγιαγιά του Ουίλιαμ δοκίμαζε ένα μεγάλο ρίσκο. Τόσο για την ίδια όσο και για τη βασιλική οικογένεια.
Το γεγονός ότι ήταν κωφή τη διευκόλυνε στις φορές που χρειάστηκε να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις των αντρών της Γκεστάπο. Η ανεπαρκής ακοή της ήταν η τέλεια δικαιολογία για μια ανεπαρκή και ελλιπή από ζωτικά στοιχεία συνεννόηση με τους εκπροσώπους του εχθρού. Η οικογένεια Κοέν κατάφερε να επιζήσει και απόγονοι της υπάρχουν μέχρι σήμερα, χάρη στην γενναία παρέμβαση της Αλίκης.
Το 1993 της απονεμήθηκε ο τίτλος των «Δικαίων των Εθνών». Τάφηκε στον ναό της Μαρίας της Μαγδαληνής, καθώς το είχε ζητήσει η ίδια, λίγα χρόνια μετά την απόφασή της να γίνει μοναχή.
σχόλια