Τι φοβούνται οι Αθηναίοι και ποιες είναι οι περιοχές που τους ανησυχούν

Τι φοβούνται οι Αθηναίοι και ποιες είναι οι περιοχές που τους ανησυχούν Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
13

Έρευνα του πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ χαρτογραφεί το αίσθημα του φόβου και της ανησυχίας για την εγκληματικότητα στην Αθήνα.

Η γενική εικόνα δείχνει πως ασχέτως των στοιχείων για το έγκλημα στην πρωτεύουσα, η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και η Αθήνα δεν θεωρείται από αρκετούς ασφαλής.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 69% των πολιτών ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, επίθεσης στον δρόμο κ.ά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχίας (41,8%) αφορά διάρρηξη στο σπίτι, ακολουθούν η ληστεία ή επίθεση στον δρόμο (31,3%) και με 30,7% η ασφάλεια των παιδιών σε δημόσια μέρη όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο.

Το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο για τη «χρήση ή/και διακίνηση ναρκωτικών».

Το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους».

Το 26% μήπως πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες μήπως πέσουν θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Η πλειοψηφία (53,7%) θεωρεί πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, όταν καλείται να απαντήσει αν «θεωρείτε ότι το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή σας, έχει μεγάλη, μικρή ή καθόλου αύξηση». Όμως το 38,6% θεωρεί πως έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι Δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φόβου πολιτών για ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο.

Οι παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, η Φιλοθέη καθώς και κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων, ήταν οι μόνες στις οποίες πολίτες απάντησαν πως δεν ανησυχούν καθόλου.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, ένα ποσοστό 35% ανησυχεί πολύ έως πάρα πολύ (30% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες).

Το ποσοστό αυτό για τις ηλικίες άνω των 55 ετών γίνεται 60%.

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε σχέση με τα χρόνια που μένει κάποιος στην περιοχή του, καθώς όσο περισσότερα χρόνια ζει εκεί τόσο περισσότερο φοβάται. Ετσι, όσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια ανησυχούν σε ποσοστό 45%. Καθοριστικής σημασίας είναι και το αν ο ερωτώμενος έχει ήδη πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν.

Για όσους έχουν υπάρξει θύματα στο παρελθόν, το ποσοστό πού ανησυχεί ανεβαίνει στο 64%.

Το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

- Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή

- Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, από τον καθηγητή Γεώργιο Ν. Φώτη, και τους κ. Παύλο Τσάγκη, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Δημήτρη Σβορώνο, αγρονόμο, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ.

Ελλάδα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM