Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα και κατεδαφιστέα
Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.
Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση) και ρυθμίζει μια συνοπτική διαδικασία από επιθεωρητές δόμησης και δυνατότητα ένστασης σε 15 ήμερες απευθείας στο ΣτΕ.
«Δεν υπαρχουν διοικητικές ενστάσεις» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε τη νομοθεσία μεταβατική ωσότου φτιαχτούν περιφερειακά κι τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.
Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.
Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.
Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε και τη δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.
«Την επομένη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί» ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
Όπως είπε, η σημερινή συνέντευξη «είναι ένα δεύτερο μήνυμα», το πρώτο ήταν η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων.
«Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται σήμερα τροπολογία που θα απλουστεύει διαδικασίες, οι κάτοικοι με λιγότερα έγγραφα και πιο σύντομα θα μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία παίρνουν αποζημιώσεις μόνο για κυρία κατοικία. Με την τροπολογία που φέρνουμε, θα πάρει και η δευτερεύουσα κατοικία», επεσήμανε.
«Εξομοιώνουμε τον συντελεστή δόμησης και για περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα με τα κόκκινα. Όχι συμψηφισμός επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλες υποχρεώσεις πληγέντων στην εφορία», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δεν είναι αντιπερισπασμός της κυβέρνησης να στρέφει την προσοχή της στην αυθαίρετη δόμηση και πρόσθεσε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.
σχόλια