Η 27χρονη Μαρία Κακαλή ορκίστηκε χθες Δήμαρχος στον ακριτικό Αη Στράτη στο Ανατολικό Αιγαίο και αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.
Είναι η νεώτερη δήμαρχος στην Ελλάδα και παίρνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Δήμαρχος Χαράλαμπο Μακρή, ο οποίος ήταν στη διοίκηση του Δήμου περισσότερα από είκοσι χρόνια. Εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο ως επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή», έλαβε ποσοστό 58,70% και 145 ψήφους. Μοναδικός της αντίπαλος ο Αγαπητός Ζέρβας που έλαβε ποσοστό 41,30% και 102 ψήφους. Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αγίου Ευστρατίου στις εκλογές του 2010 και αργότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2013.
Την συναντήσαμε στο σπίτι της στον Άη-Στράτη, λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της.
Εδώ γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;
Εδώ γεννήθηκα το 1987, εδώ μεγάλωσα και τελείωσα το σχολείο και μπήκα στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστήμιου Πατρών. Σπούδασα και επέστρεψα εδώ.
Γιατί επιστρέψετε σε ένα μέρος τόσο μικρό;
Ο αρχικός μου στόχος ήταν να έρθω και να διδάξω εδώ, στο νηπιαγωγείο. Γνώριζα τον τόπο, το περιβάλλον, τον κόσμο τους ανθρώπους και τα παιδιά, οπότε θα μπορούσα να δουλεύω πιο άνετα.
Πόσα παιδιά έχει το νηπιαγωγείο;
Κλείνοντας η σχολική χρονιά έχει δέκα παιδιά. Το δημοτικό έχει 8 παιδιά και γύρω στα δέκα είναι στο γυμνάσιο-λύκειο.
Εσείς έχετε παιδί;
Έχω ένα παιδί πέντε χρονών.
Πηγαίνοντας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο για σπουδές δε θέλατε να μείνετε εκεί Ή στην Αθήνα;
Η Αθήνα μου φαίνεται πολύ μεγάλη. Σε μια μικρότερη επαρχιακή πόλη θα μπορούσα να ζήσω πιο άνετα. Αλλά ήθελα να επιστρέψω εδώ και να φεύγω όταν μπορώ για να βλέπω και άλλα πράγματα. Ακόμα και ένα θέατρο, ένα σινεμά. Αυτά τα πράγματα λείπουν εδώ.
Το κάνετε; Φεύγετε;
Ναι όσο μπορώ. Ο γιός μου είδε πέρσι για πρώτη φορά θεατρική παράσταση στην Μυτιλήνη και ενθουσιάστηκε. Και τώρα ήρθε και ένας θίασος από τη Λήμνο. Όλα τα πιτσιρίκια ενθουσιάζονται και το έχουν ανάγκη.
Με τα κοινά πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε;
Το 2010 μου έγινε πρόταση από τον απερχόμενο δήμαρχο να συμμετέχω στο δικό του συνδυασμό και από το 2013 ήμουν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχια μου έγιναν προτάσεις από ανθρώπους εδώ, συντοπίτες μου. Μου είπαν «αν βγεις μπροστά θα σε στηρίξουμε».
Σου άρεσε η ενασχόλησή σου αυτή με τα κοινά;
Ναι, έκανα κάτι που με ευχαριστούσε πολύ και με γέμιζε.
Εδώ ποιά είναι τα πιο σοβαρά σας προβλήματα;
Εδώ μέχρι πρότινος υπήρχε το πρόβλημα του γιατρού.
Είδα μια φωτογραφία του 50 στο μουσείο εξορίστων, στην οποία ζητάτε γιατρό. Από τότε.
Αυτή η φωτογραφία είναι ακόμα πολύ επίκαιρη. Πολλές φορές νοιώθουμε παιδιά κατώτερου θεού. Και η πολιτεία και το κράτος έχουν υποχρέωση να μας στηρίξουν σε αυτό το κομμάτι. Πρόσφατα ήρθαν δυο γιατροί, και δε θέλω να τους αδικήσω, αλλά μόλις βγήκαν από τη σχολή τους. Εμείς ζητάμε έναν γιατρό γενικής ιατρικής, επειδή υπάρχουν σοβαρά περιστατικά. Οι αγροτικοί γιατροί δεν πρέπει να πιάσουν και να εξετάσουν παιδάκια. Πρέπει να φύγεις, να πας αλλού. Και τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δε βολεύουν. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Αρχικά είναι αυτό. Στη συνέχεια είναι το πως θα γεμίσουμε το χρόνο μας το χειμώνα. Με ποιό τρόπο θα βοηθήσουμε τα παιδιά να γεμίσουν γνώσεις πέρα από το σχολείο. Να έχουμε έναν πολιτιστικό σύλλογο, να έχουμε επαφή με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αν δεν έχεις διεξόδους δε μπορεί να γεμίσεις σαν άνθρωπος. Και δε μπορείς να προσφέρεις.
Έχετε βιβλιοθήκη εδώ;
Έχουμε μια μικρή.
Εσείς ποιό στόχο έχετε βάλει πρώτο;
Αυτό που σας είπα, να γεμίσουμε τον χρόνο μας στη διάρκεια του χειμώνα. Ο χειμώνας στον Άη-Στράτη είναι δύσκολος. Είναι σχεδόν εννιά μήνες απομόνωσης και είμαστε εμείς και εμείς. Ευτυχώς στο δημοτικό συμβούλιο είναι όλοι πολύ νέοι άνθρωποι. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 34-35. Οπότε μπορούμε να συνεννοηθούμε πολύ άνετα και γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι ότι ο αρχικός στόχος είναι να κάνουμε κάτι για εμάς και τα παιδιά μας. Αν δεν εμπλουτίσουμε τη μέρα μας τον χειμώνα δε μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Κι έτσι σιγά - σιγά με παιδεία και εκπαίδευση θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το καλοκαίρι και τους τουρίστες και όλα. Όλο αυτό θέλει δουλειά. Από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους. Όλους και τον καθένα ξεχωριστά.
Πόσοι κάτοικοι είσαστε εδώ, στο νησί;
Είμαστε γύρω στους 270 ανθρώπους.
Ως νέους πως σας αντιμετώπισαν όταν κατεβήκατε στις εκλογές;
Στην αρχή με καχυποψία. Ο νεώτερος είναι 22 ετών. Υπήρχε σκεπτικισμός στην αρχή. Σιγά- σιγά τους πείσαμε επειδή είμαστε παιδιά της πιάτσας. Εδώ ζούμε, εδώ μεγαλώσαμε, όλοι δουλεύουμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας.
Εδώ έχετε κομματικές διαφορές ή οι ανάγκες σας είναι πέρα από αυτό;
Στην ουσία δεν ασχολούμαστε γι'αυτό και δεν ταχθήκαμε με κανένα κόμμα. Νομίζω ότι με καλή διάθεση με όλα τα κόμματα μπορείς να συνεννοηθείς.
Θα μου πείτε μερικά πράγματα για τον Άη-Στράτη;
Ένα μικρό νησί στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ο Αη-Στράτης, δύσκολος τόπος, δύσκολο να ζήσεις εδώ αν έχεις μεγαλώσει σε μεγάλη πόλη. Εδώ οι περισσότεροι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Κάποιοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με τον τουρισμό. Ενδείκνυται για εναλλακτικό τρόπο τουρισμού. Να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις, να ησυχάσεις. Πάντως είναι μοναδικό μέρος να μεγαλώσεις παιδιά, τα παιδιά είναι χαρούμενα και κοινωνικά, έχουν άμεση επαφή με τη φύση και τον κόσμο. Δεν υπάρχουν άγνωστοι εδώ.
Το ότι υπήρξαν τόσοι εξόριστοι επηρέασε τη ζωή του νησιού;
Ο Αη- Στράτης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τίτλο «τόπος εξορίας».
Αυτό το αδικεί το νησί;
Υπήρξε τόπος εξορίας αλλά πρέπει να απαγκιστρωθούμε από αυτό τον τίτλο. Ανήκει στην ιστορία του. Είμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα, οι εποχές άλλαξαν, θυμόμαστε με σεβασμό την ιστορία, αλλά ζούμε στο παρόν και πρέπει να προχωρήσουμε. Γίνονται έργα όπως το λιμάνι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και αν δημιουργηθούν και οι υποδομές θα γίνει ένας τόπος και πιο φιλικός στον επισκέπτη.
Η προσωπική σας επιθυμία;
Η εκπαίδευση. Αυτό με καίει περισσότερο και με ενδιαφέρει. Μιλώ και για τον εαυτό μου και για το παιδί μου, όχι μόνο για τους άλλους. Να διαβάζουμε περισσότερο.
σχόλια