Η Ελλάδα γιόρτασε τη λήξη των μνημονίων μετά από οχτώ χρόνια, αλλά οι προσδοκίες ότι αυτό σηματοδοτεί τη νέα δημοσιονομική ανεξαρτησία της με μια αναμενόμενη πώληση ομολόγων τον επόμενο μήνα, μπορεί να διαρραγεί από τις μεγαλύτερες εντάσεις, σημειώνει το Reuters.
Έχοντας εγκαταλείψει το τρίτο πακέτο διάσωσης, το έθνος είναι ευρέως διατεθειμένο να επιστρέψει στην αγορά με ένα δεκαετές ομόλογο από τον Σεπτέμβριο, γράφει το πρακτορείο σημειώνοντας πως αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα καθώς τον Μάιο η έξοδος είχε αναβληθεί λόγω τς αναταραχής στην Ιταλία.
Τώρα, η νομισματική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα κινδύνου, καθιστώντας και πάλι την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου απαγορευτικά ακριβή.
Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, τις τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι τα ομόλογα θα πρέπει να προσφέρουν απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσουν επενδυτές.
«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει συμφωνία. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Τουρκία να ηρεμεί και την πολιτική σκηνή της Ιταλίας να σταθεροποιείται» , δήλωσε ένας από τους διαμεσολαβητές σε καθεστώς ανωνυμίας.
«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο νέο premium - και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει ενώ ακόμη δύο τραπεζίτες συμφώνησαν λέγοντας ότι οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.
Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται περίπου στο 4,33%.
«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.
σχόλια