Προς τη χαλάρωση ή ακόμα και τον τερματισμό της πολιτικής οικογενειακού προγραμματισμού που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες ορίζοντας ρητώς πόσα παιδιά μπορούν να αποκτούν τα ζευγάρια, ενδέχεται να οδεύει η Κίνα, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο,
Όλα τα άρθρα για ζητήματα οικογενειακού προγραμματισμού απαλείφθηκαν από τον νέο κώδικα αστικής δικονομίας υπό κατάρτιση, ανέφερε η εφημερίδα Procuratorate Daily σε ανάρτησή της στη ροή της στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, που χαρακτηρίζεται συχνά το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.
Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια χαλάρωσε την πολιτική του ως προς τον οικογενειακό προγραμματισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, τη μείωση της γεννητικότητας και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στην Κίνα.
Το 2016, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα ζευγάρια που ζουν στα αστικά κέντρα μπορούν στο εξής να αποκτούν δύο παιδιά, τερματίζοντας την πολιτική του ενός παιδιού, που εφάρμοζε από το 1979.
Ο νέος κώδικας προβλέπει εξάλλου το να δίνεται μια χρονική περίοδος για να «ηρεμήσουν» ζευγάρια που υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου και να το ξανασκεφτούν, διάρκειας ενός μήνα.
Ο αναθεωρημένος αστικός κώδικας αναμένεται να εξεταστεί στην ολομέλεια της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης τον Μάρτιο του 2020.
Τροφή στη φημολογία περί του ενδεχομένου νέας χαλάρωσης της πολιτικής οικογενειακού προγραμματισμού έδωσε εξάλλου ένα γραμματόσημο που θα κυκλοφορήσει από τα κινεζικά ταχυδρομεία του χρόνου, στο οποίο εικονίζεται μια οικογένεια που αποτελείται από δύο γουρούνια και τρία χαρωπά γουρουνάκια.
Εξάλλου, καταγράφηκαν αντιδράσεις όταν δύο γνωστοί ερευνητές πρότειναν τα ζευγάρια που έχουν λιγότερα από δύο παιδιά να καταβάλλουν ειδικό τέλος υπέρ ενός «ταμείου για την αναπαραγωγή», κάτι που επικρίθηκε από διάφορες πλευρές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
σχόλια