ΓΣΕΒΕΕ: Η υπέρμετρη φορολόγηση πλήττει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Η υπέρμετρη φορολόγηση πλήττει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στα προβλήματα που δημιουργεί η υπέρμετρη φορολόγηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστιάζει η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκει την οικονομία της Ελλάδας συρρικνωμένη κατά 25% σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, με διπλάσια ανεργία σε σχέση με το 2010 και με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, τονίζει η Συνομοσπονδία.

Αυτά τα προβλήματα είναι περισσότερο εμφανή στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους δεν υπάρχει κάποιο συνεκτικό πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας και διασφάλισης της βιωσιμότητας τους, «είτε μέσα από τη διεύρυνση της συμμετοχής τους σε ευρύτερα επιχειρηματικά σχήματα είτε μέσα από την υπαγωγή τους σε αλυσίδες αξίας και άνοιγμα σε νέες υπερτοπικές αγορές».

Έτσι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τέτοιες δυνατότητες υπέρβασης του στενού επιχειρηματικού ορίζοντα, αδυνατούν να ανταγωνιστούν στο υφιστάμενο περιβάλλον υπερφορολόγησης.

Η ΓΣΕΒΒΕ ζητά σταδιακή μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης, με πολιτικές και δράσεις που θα εστιάζουν στις ανάγκες της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης κάνοντας λόγο για «οικονομικό δυϊσμό» στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, προσάρμοσαν τα οικονομικά τους στοιχεία σε μια δύσκολη συγκυρία «διατηρώντας χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον», ενώ αρκετές που είχαν ιδρυθεί πριν την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Στην έρευνα οικονομικού κλίματος Ιουλίου 2018, η βελτίωση των θετικών προβλέψεων αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από υφιστάμενες διαρθρωτικές αδυναμίες, εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Για τις επιχειρήσεις που φαίνονται να είναι αδύναμες και κινδυνεύουν να κλείσουν, «με σοβαρές συνέπειες για την απασχόληση και την επιβίωση των μελών», η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την θεσμοθέτηση ενός πάγιου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας, που θα προστατεύσει τους επαγγελματίες από τον κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Με πληροφορίες από ΓΣΕΒΕΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ