Παραιτήσεις, ανακοινώσεις, ατάκες, δηλώσεις, εξαγγελίες, προεκλογικές υποσχέσεις, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τις 3 Οκτωβρίου του 1926, οπότε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, κάθε χρόνο την ίδια περίοδο η πόλη της Θεσσαλονίκης προσελκύει τα βλέμματα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και μετατρέπεται σε σημαντικό εμπορικό πόλο έλξης.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και τον πολιτισμό. Μεταπολιτευτικά, όμως, η ΔΕΘ εδραιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως η ευκαιρία των πολιτικών αρχηγών να βρεθούν στο προσκήνιο και να επιδοθούν σε προεκλογικές δεσμεύσεις.
Φέτος διενεργείται η 83η ΔΕΘ και τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας θα βρεθούν η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η τεχνολογία. Ας ανατρέξουμε, λοιπόν, στα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της διοργάνωσης που έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και τον πολιτισμό. Μεταπολιτευτικά, όμως, η ΔΕΘ εδραιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως η ευκαιρία των πολιτικών αρχηγών να βρεθούν στο προσκήνιο και να επιδοθούν σε προεκλογικές δεσμεύσεις.
1975 - 40ή ΔΕΘ
Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη ΔΕΘ της Μεταπολίτευσης και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει το Α' Πενταετές Πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι «η προοδευτική διόρθωση της ανισοκατανομής του εθνικού εισοδήματος και του πλούτου, πρώτον μεταξύ των διαφόρων περιφερειών και δεύτερον μεταξύ των διαφόρων τάξεων των εργαζομένων». Λίγα χρόνια αργότερα, στα εγκαίνια της 43ης ΔΕΘ, μένει ιστορική η προτροπή του «να παράγουμε περισσότερα και να δαπανούμε ολιγότερα».
1984 - 49η ΔΕΘ
Τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ. Όταν ερωτάται για την εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντησή του θα πυροδοτήσει έντονες πολιτικές συζητήσεις: «Είναι απόδειξη εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ότι μπόρεσε να επιλέξει έναν "Εφιάλτη" για αρχηγό της. Ο λαός επαγρυπνά, οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης. Δεν περνούν άλλοι Εφιάλτες».
1994 - 59η ΔΕΘ
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην προτελευταία του ΔΕΘ, δεν διστάζει να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στους επικριτές του. «Εδώ, είμαι, χτυπήστε εμένα» είπε, υπονοώντας ότι στρέφονταν εναντίον της συζύγου του Δήμητρας Λιάνη και όχι εναντίον του ίδιου. Έντονα εκνευρισμένος, υποστήριξε: «Είναι απαράδεκτο να χτυπούν τη Δήμητρα για να με ρίξουν και πρέπει να ντρέπονται όλοι του Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης που ακολουθούν τέτοια τακτική».
1995 - 60η ΔEΘ
Έναν χρόνο μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου πηγαίνει στη ΔΕΘ για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός και όταν του θέτουν το ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Βιομηχανίας Κώστα Σημίτη σχετικά με το θέμα της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επισημαίνει: «Όχι, δεν είμαι». Τότε ο Κώστας Σημίτης, ενοχλημένος, αποχωρεί από τη συνέντευξη και υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του.
2003 - 68η ΔΕΘ
Πρόκειται για την τελευταία παρουσία του Κώστα Σημίτη εκεί ως πρωθυπουργού. Παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα κοινωνικών παροχών, που αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Σημείωνε χαρακτηριστικά: «Πετυχαίνουμε τη σύγκλιση. Το κλείσιμο της ψαλίδας, το οποίο πετύχαμε με τη δουλειά μας, με την πολιτική μας, δεν έγινε σε βάρος της οικονομίας, όπως προσπαθούν να ισχυριστούν μερικοί».
2008 - 73η ΔEΘ
Η συγκεκριμένη ΔΕΘ ίσως είναι από τις πιο ιστορικές, αφού η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα της εποχής. Το επίμαχο θέμα της αγοραπωλησίας της Μονής Βατοπεδίου αλλά και οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της συζύγου του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη επισκιάζουν τη συνέντευξη. Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί, δε, η πολιτική κάλυψη του Κώστα Καραμανλή σε όσα είχαν ειπωθεί ήδη από τον υπουργό: «Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική». Ο Κώστας Καραμανλής, εμφανώς αμήχανα, υπογραμμίζει: «Είναι ένα πράγμα οι παράνομες δραστηριότητες, η κατακριτέα, η κοινωνικά απαράδεκτη προσπάθεια φοροδιαφυγής. Και τελείως διαφορετικό οι δραστηριότητες κάθε πολίτη στο πλαίσιο της νομιμότητας». Να θυμίσουμε ότι στη συνέχεια ο Γιώργος Βουλγαράκης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.
2009 - 74η ΔEΘ
Επιχειρώντας να αναστρέψει το κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής προχωρά σε διορθωτικές δηλώσεις, υπογραμμίζοντας «δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι». Παράλληλα, δηλώνει την ιστορική πια φράση «η οικονομία είναι θωρακισμένη» και ανακοινώνει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να μην υποστεί η χώρα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Όμως, τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα πει: «Ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς το πού θα βρούμε τα λεφτά αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης». Μια φράση που έμελλε να τον ακολουθεί έως και σήμερα αλλά και να εξελιχθεί σε πολιτικό σύνθημα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ, δήλωσε το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν». Μια φράση που έμελλε να τον ακολουθεί έως και σήμερα αλλά και να εξελιχθεί σε πολιτικό σύνθημα.
2011 - 76η ΔEΘ
«Πρέπει να βρούμε κάτι που να είναι δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον μεσαίο και τον φτωχό, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, να αποδώσει γρήγορα, να μην εξαρτάται από τον μηχανισμό της φορολογικής διοίκησης» δήλωνε από τη ΔΕΘ ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας επίσημα τον έκτακτο ειδικό φόρο σε όλα τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, που ακόμη είμαι μέρος της ζωής μας με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ.
2014 - 79η ΔΕΘ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στις 13 Σεπτέμβρη παρουσιάζει στους παραγωγικούς φορείς το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Μάλιστα, θα πει συγκεκριμένα ότι «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης» και πως στο προγραμματικό του συμβόλαιο συμπεριλαμβάνονται «η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως ηλικίας, η νομοθετική ρύθμιση για επ' αόριστον παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως €300.000, καθώς και η καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ».