Το Kir-Yianni είναι το πρώτο wine Bar που άνοιξε στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Το Kir-Yianni είναι το πρώτο wine Bar που άνοιξε στο Ελευθέριος Βενιζέλος Facebook Twitter
Το Kir-Yianni Wine Bar μετρά λίγες μόνο ημέρες που άνοιξε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
0

«Ήταν ένα στοίχημα, μια προσπάθεια που κράτησε πολύ καιρό και χρειάστηκε αρκετή επιμονή για να την ολοκληρώσουμε». Είναι τα λόγια του Στέλιου Μπουτάρη, καθώς κάθεται στην μπάρα του Kir-Yianni Wine Bar έχοντας δίπλα του παραταγμένες όλες τις ετικέτες του Κτήματος και ενώ τα αρώματα του Ξινόμαυρου ποτίζουν την ατμόσφαιρα και σε ταξιδεύουν στα αμπελοτόπια της Νάουσας και του Αμύνταιου.


Το Kir-Yianni Wine Bar μετρά λίγες μόνο ημέρες που άνοιξε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά έχει βρει τόσο καλά τη θέση του και την αποστολή του που εύλογα αναρωτιέσαι γιατί δεν είχε γίνει τέτοιο έως τώρα. Ένας χώρος όπου τα ελληνικά κρασιά συνδυασμένα με επιλεγμένα πιάτα, θα προσφέρουν μια γεύση της ελληνικής οινικής σκηνής σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη τόλμησε μια κίνηση καινοτομική για τα δεδομένα της ελληνικής οινοποιίας. Να βάλει τα κρασιά του στη θέση του οινικού πρεσβευτή στο πλέον προβεβλημένο σημείο διέλευσης των ξένων επισκεπτών και με ένα τρόπο πολύ πιο ζωντανό και άμεσο από ένα απλό εκθετήριο. Εκεί που το κρασί μπορεί να λειτουργήσει μαζί με το φαγητό και να δέσει τη σαγήνη του με την έξαψη του ταξιδιού.

Στο Kir-Yianni Wine Bar θα έχουν τη δυνατότητα όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα να γνωρίσουν το ελληνικό κρασί, τις γηγενείς ποικιλίες και τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα μέσα από την παράδοση, το πάθος για καινοτομία και τη συνέπεια στην ποιότητα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.


Θυμάσαι εικόνες από ταξίδια, πόσο όμορφα γέμισε ο χρόνος ανάμεσα σε δύο πτήσεις στο αεροδρόμιο της Ρώμης με ένα ποτήρι ιταλικό κρασί στο χέρι και μια γουλιά στο στόμα σου να ξεπλένει την πλούσια γεύση της παρμεζάνας. Και πόσο καλά επιβεβαιωνόταν κάθε φορά στο νου σου ότι οι Ιταλοί ξέρουν να φτιάχνουν καλά προϊόντα.


Οι άνθρωποι του Κτήματος πιστεύουν ότι το ελληνικό κρασί που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά βήματα προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, είναι έτοιμο να συναντήσει τους οινόφιλους από όλο τον κόσμο που αναζητούν νέους οινικούς προορισμούς, λιγότερο γνωστές ποικιλίες με ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθούν.
«Το ελληνικό κρασί μπορεί να πάρει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια οινική σκηνή και οι ελληνικές ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο». Αυτό είναι το προσωπικό όραμα του Στέλιου Μπουτάρη και το Kir-Yianni Wine Bar δείχνει να είναι για τον ίδιο ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιείται.

Το Kir-Yianni είναι το πρώτο wine Bar που άνοιξε στο Ελευθέριος Βενιζέλος Facebook Twitter
To κτήμα Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι.


«Από εδώ θα ξεκινούν οι νέοι πρεσβευτές για να μεταφέρουν την εμπειρία του ελληνικού κρασιού σε όλο τον κόσμο. Στο Kir-Yianni Wine Bar θα έχουν τη δυνατότητα όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα να γνωρίσουν το ελληνικό κρασί, τις γηγενείς ποικιλίες και τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα μέσα από την παράδοση, το πάθος για καινοτομία και τη συνέπεια στην ποιότητα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη», λέει ο Στέλιος Μπουτάρης και προσθέτει: «Εκτός από τα κρασιά Κυρ Γιάννη θα παρουσιάζονται και θεματικές ετικέτες όπως για παράδειγμα πέντε προτάσεις κρασιών Αγιωργίτικων ή από την Σαντορίνη».


Καθώς παρελαύνουν στο ποτήρι σου τα κρασιά του Κτήματος αναλογίζεσαι ότι ο Στέλιος Μπουτάρης και η ομάδα του αντιπροσωπεύουν την πέμπτη γενιά οινοποιών μιας οικογένειας που έχει συμμετάσχει στην ιστορία του ελληνικού κρασιού. Στα αμπελοτόπια του Κτήματος στη Νάουσα και το Αμύνταιο οι γηγενείς ποικιλίες και κυρίως το ευγενές Ξινόμαυρο έχουν τον πρώτο λόγο μέσα από μια παράδοση που πάει πίσω πολλές δεκαετίες. Την προσπάθεια που γίνεται από το αμπέλι έως το τελικό προϊόν την αντιλαμβάνεσαι στο ποτήρι σου.


Πίνεις λίγες γουλιές Σαμαρόπετρα του 2013 όπου συνυπάρχουν σε ίσα μερίδια ο Ροδίτης με το Sauvignon Blanc και γεύεσαι ένα κομψό κρασί με τη γοητεία του κλασικού. Το συνοδεύουν ιδανικά οι μπρουσκέτες με φάβα, χταπόδι και σχοινόπρασσο, από την κουζίνα του Wine Bar που υποστηρίζεται από το γνωστό κολωνακιώτικο εστιατόριο Scala Vinoteca. Γεύεσαι μια πιρουνιά από το μοσχάρι μπουργκινιόν με κους κους και μετά παραδίνεσαι στο πλούσιο σε αλκοόλη και τανική δομή Γιαννακοχώρι του 2001, προϊόν μιας χρονιάς με ιδανικές συνθήκες τρύγου. Απολαμβάνεις το στιβαρό και φινετσάτο Διάπορο του 2011 από Ξινόμαυρο και λίγο Syrah, που εκφράζει ένα από τα καλύτερα αμπελοτόπια του Κτήματος, συνοδεύοντάς το με ποικιλία εξαιρετικών ελληνικών τυριών από ξερό ανθότυρο, μετσοβόνε, γραβιέρα, λαδοτύρι Μυτιλήνης. Τσιμπολογάς τα εκλεκτά αλλαντικά - από παστράμι έως Jamon και prosciutto- συντροφιά με ένα συγκλονιστικό ποτήρι από την Ράμνιστα του 2005 με στιβαρές τανίνες και αρωματική πολυπλοκότητα, ένα κρασί που είναι σημείο αναφοράς για το Ξινόμαυρο και μάλιστα προέρχεται από τον κορυφαίο τρυγητό της προηγούμενης δεκαετίας. Δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτό το κρασί ή στην Μπλε Αλεπού του 2011 όπου συνυπάρχουν ιδανικά οι ποικιλίες Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Malbec, Negro Amaro, Petit Verdot. Μια γουλιά αρκεί για να ξεκινήσει το... ταξίδι!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ