Η Ρωσία αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων για την «υπόθεση Σκριπάλ»: Δεν είναι επίσημα

Η Ρωσία αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων για την «υπόθεση Σκριπάλ»: Δεν είναι επίσημα Facebook Twitter
0

Το Κρεμλίνο αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων για την «υπόθεση Σκριπάλ» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «γιατί δεν είναι επίσημα».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται με τους φερόμενους ως υπόπτους στην υπόθεση Σκριπάλ, άλλα και οι ομοιότητες που ενδέχεται να έχουν με κάποιους, δεν αποδεικνύουν ότι είναι και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέει το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι και τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι αποκαλυπτικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς δεν είναι επίσημα και συνεπώς δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι αξιόπιστα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε σήμερα στους ισχυρισμούς της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, σύμφωνα με τους οποίους ο ένας εκ των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τον οποίο αναφέρει ως Ανατόλι Τσεπιγκά (και όχι Ρουσλάν Μποσίροφ, όπως είχε παρουσιασθεί ο ίδιος σε συνέντευξη του στην RT), έχει βραβευθεί από τον πρόεδρο Πούτιν.

«Δεν έχω καμία πληροφορία που να λέει ότι άτομο με τέτοιο όνομα έχει βραβευθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους δημοσιογράφους χθες, ότι θα ελέγξει αν ο Πούτιν έχει βραβεύσει κάποιον ονόματι Τσεπιγκά.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να συζητάει με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για άτομα που φέρονται ως ύποπτα για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ, επισημαίνοντας ότι με την ταυτοποίηση των ατόμων μπορούν να ασχοληθούν μόνο οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε όπως είπε επίσημα στοιχεία.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, στα ΜΜΕ τα βρετανικά και άλλων χωρών παρουσιάζονται ειδήσεις και έρευνες για την υπόθεση των Σκριπάλ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιες είναι αξιόπιστες και ποιες δεν είναι, αλλά και πού βασίζονται. Γενικά είπε όλη συζήτηση γίνεται γύρω από ειδήσεις και αναφορές των ΜΜΕ για κάποια αποτελέσματα, κάποιων ερευνών από κάποιες οργανώσεις.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι «ευθύς εξαρχής (μετά την δηλητηρίαση των Σκριπάλ) η Ρωσία πρότεινε να συνεργαστούν από κοινού στην έρευνα (με τη Μεγάλη Βρετανία) και ευθύς εξαρχής είχαμε την άρνηση των Βρετανών».

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες, και όχι το Κρεμλίνο, για να μπορέσουν να συνδράμουν στις έρευνες χρειάζονται στοιχεία για το τι συνέβη στο Σάλσμπερι.

«Για αυτόν τον λόγο το Κρεμλίνο δεν θέλει να συμμετέχει στην ανακύκλωση αυτού του ζητήματος και πολύ περισσότερο ανακυκλώνοντας το με εταίρο τα ΜΜΕ. Όλοι αυτοί οι συλλογισμοί για το ποιος μοιάζει με ποιον ... Στην Κόκκινη Πλατεία, σε τελική ανάλυση μέχρι σήμερα πηγαινοέρχονται δέκα "Στάλιν" και δεκαπέντε "Λένιν" και όλοι αυτοί μοιάζουν πολύ με τα πρόσωπα αυτά» κατέληξε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις φωτογραφίες των φερόμενων ως υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση Σκριπάλ.

Ο Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας The Insider Ρομάν Ντομπροχότοφ, ο οποίος δημοσίευσε το άρθρο για την δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι και για τον Ανατολί Τσεπιγκά, φοβάται για την ζωή του και την ελευθερία του, απάντησε ως εξής: «Δεν ξέρω τον πρώτο ούτε τον δεύτερο ούτε τον τρίτο. Δεν ξέρω για ποιούς λόγους φοβάται. Αλλά, αν κάποιος Ρώσος πολίτης φοβάται, είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στις αστυνομικές αρχές»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM