ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις
0

Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Μινωίτες καλλιεργούσαν κλήματα, κατανάλωναν και εμπορεύονταν κρασί. Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Καλλιεργούνται δεκάδες τοπικές ποικιλίες και κάποιες κοσμοπολίτικες, με έμφαση σ' αυτές της νότιας Γαλλίας. Όπως είναι φυσικό, το θερμό κλίμα και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια δίνουν κρασιά υψηλόβαθμα και πληθωρικά.

Όμως, παρά τη μεγάλη παράδοση, η φήμη των κρητικών κρασιών δεν ήταν και η καλύτερη, έως την τελευταία δεκαετία. Ο λόγος απλός: η τουριστική βιομηχανία (μονάδες ύπνου και εστίασης) ζητούσε όγκο παραγωγής και όχι ποιότητα. Κατά συνέπεια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έφτιαχναν κρασιά για να τροφοδοτήσουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της λεβεντογέννας.

Tα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και οι τουρίστες σταμάτησαν να είναι «κουτόφραγκοι» και να έρχονται στην Ελλάδα μόνο για ήλιο και θάλασσα. Οι Κρητικοί επιχειρηματίες το αντιλήφθηκαν γρήγορα και δημιούργησαν κορυφαίες τουριστικές υπηρεσίες στο νησί.

Έτσι και οι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, αναβιώνοντας τοπικές ποικιλίες που κινδύνεψαν με εξαφάνιση. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν έχεις τόσο όμορφο και φημισμένο τόπο, εύκολα πουλάς τα προϊόντα που παράγονται, με προεξάρχοντα το κρασί και το λάδι.

Επιπλέον, οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης εμφανίζονται ενωμένοι εντός και εκτός συνόρων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν, σε μια έκθεση πριν από 6 χρόνια, δοκίμαζα Βιδιανό του Χ παραγωγού και συζητούσαμε για το κρασί του. Κάποια στιγμή με πιάνει από το χέρι και με πάει στο τραπέζι του Ψ παραγωγού (ανταγωνιστή του με τους όρους της αγοράς) για να δοκιμάσω το Βιδιανό που θεωρούσε ανώτερο από το δικό του.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Έμεινα άφωνος με αυτή την κίνηση, όμως τότε κατάλαβα γιατί οι Κρητικοί πάνε μπροστά και μάλιστα τόσο γρήγορα. Όσοι γνωρίζετε τα τεκταινόμενα στο ελληνικό κρασί, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη διάσημη Σαντορίνη; Ασφαλώς όχι.

Έτσι, τα 33 οινοποιεία της Κρήτης δημιούργησαν ένα ισχυρό δίκτυο με ενιαίο brand name που ονομάζουν Wines of Crete. Σκοπός τους, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών και η διάδοση των κρασιών τους, παράλληλα με την αναγέννηση και εξέλιξη της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού. Κάθε χρόνο διοργανώνουν στην Αθήνα τα ΟιΝοτικά, ένα σαλόνι κρητικών κρασιών, μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε συγκεντρωμένες εκατοντάδες ετικέτες. Φέτος, τα ΟιΝοτικά φιλοξενούνται στον Πολυχώρο Αθηναΐς, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Εμείς σας προτείνουμε κάποιες ετικέτες που ξεχωρίζουμε, με την προτροπή να ανακαλύψετε, δοκιμάζοντας, τους δικούς σας οινικούς «θησαυρούς» στα φετινά ΟιΝοτικά.

ΟιΝοτικά: Τα κρασιά της Κρήτης έρχονται στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι αμπελώνες στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί βρίσκονται κυρίως σε πεδιάδες και οροπέδια στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Λευκά:

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη / Βιδιανό

SKIPPER

Οινοποιείο Ρους / Βιδιανό - Πλυτό

ΔΑΦΝΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί

ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ Πατεριανάκη

Κτήμα Πατεριανάκη / Μοσχάτο Σπίνας

OCEAN ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ

Ιδαία Οινοποιητική / Θραψαθήρι

NOSTOS ROUSSANNE

Οινοποιείο Μανουσάκη / Roussanne

ΜΑΡΙΣΥΝΗ

Κρασιά Διγενάκης / Chardonnay, Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό

MUSCAT AMPHORA

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Μοσχάτο Σπίνας

Ερυθρά:

Oι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και φτάσαμε σήμερα να πίνουμε ωραιότατα κρητικά κρασιά από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ ΠΛΑΚΟΥΡΑ

Κρασιά Λυραράκη / Μαντηλάρι

ΒΟΡΟΙΝΟΣ

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Κοτσιφάλι - Λιάτικο

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ

Οινοποιείο Διαμαντάκη / Syrah - Μαντηλάρι

NOSTOS ALEXANDRA'S

Οινοποιείο Μανουσάκη / Syrah - Mourvedre - Grenache Rouge

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Cabernet Sauvignon

Επιδόρπιο:

ΙΟΥΛΙΑΤΙΚΟ
Μπουτάρης Οινοποιητική / Λιάτικο

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ