Δολοφονήθηκε στο σπίτι του ο «πατέρας των Ταλιμπάν» Σάμι ουλ Χακ

Δολοφονήθηκε στο σπίτι του ο «πατέρας των Ταλιμπάν» Σάμι ουλ Χακ Facebook Twitter
0

Δολοφονήθηκε από αγνώστους ο Πακιστανός μουλάς Σάμι ουλ Χακ, γνωστός για τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε με τους Αφγανούς Ταλιμπάν. Ο 80χρονος «πατέρας των Ταλιμπάν», όπως τον αποκαλούσαν, ζούσε στην πόλη Ραβαλπίντι του Πακιστάν.

Εδώ και πολλά χρόνια ήταν διευθυντής μιας κορανικής σχολής στο Νταρ-ουλ-ουλούμ Χακάνια, στο δυτικό Πακιστάν, στην οποία είχαν φοιτήσει ο πρώην ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Όμαρ και ο πρώην ηγέτης του εξτρεμιστικού δικτύου Χακανί, Τζαλαλουντίν Χακανί.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μουλά Όμαρ έφυγε μαζί με άλλους συμμαθητές του για το γειτονικό Αφγανιστάν και ενώθηκε με τις ομάδες των μουτζαχεντίν που πολεμούσαν εναντίον της σοβιετικής κατοχής. Στη συνέχεια ίδρυσε τους Ταλιμπάν, την οργάνωση που κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν, το 1996, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, και επέβαλε μια ακραία εκδοχή της ισλαμικής σαρία στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνηση, ο Σάμι ουλ Χακ σκοτώθηκε από αγνώστους μέσα στο σπίτι του. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί ο σωματοφύλακάς του δεν βρισκόταν εκεί για να τον προστατεύσει.

Ο γιος του, Χαμίντ ουλ Χακ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι GEO TV. Όπως είπε, οι δράστες αρχικά τον μαχαίρωσαν και κατόπιν άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Ο Σάμι ουλ Χακ μετείχε στην ομάδα των διαπραγματευτών, στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Πακιστάν και του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) το 2014, που οδήγησαν αρχικά σε εκεχειρία, που όμως αργότερα κατέρρευσε. Η υγεία του τα τελευταία χρόνια ήταν κακή και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Είχε εκλεγεί γερουσιαστής δύο φορές. Το κόμμα του, το JUI-S, συνεργάζεται με το Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του Ιμράν Χαν, που σήμερα κυβερνά τη χώρα.

Ο φόνος αυτός σημειώθηκε σε μια περίοδο που το Πακιστάν συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των ακραίων ισλαμιστών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απαλλαγή, από το Ανώτατο Δικαστήριο, της Άσια Μπίμπι, μιας 50χρονης χριστιανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της βλασφημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM