Ιερώνυμος : Δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα»

Ιερώνυμος : Δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Την πρώτη του τοποθέτηση για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Μετά το τέλος των εργασιών της Διαρκούς Συνόδου ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως αν πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού για «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτος εννοείται το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία είναι αντίθετος.  

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».

Ο ίδιος πάντως έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να δεχτεί το γαλλικό μοντέλο. «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (...) δεν θ μ' άρεσε».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους δημοσιογράφους  πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για προχειρότητα.

«Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί...» είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για πλήρη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Εκκλησία και Πολιτεία.

«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» είπε και συμπλήρωσε « Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα, πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε».

Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει και την Τρίτη (6/11) για το ίδιο θέμα οπότε και αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα δεν είχε ο δράστης, λέει ο εισαγγελέας

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Κανένα ψυχιατρικό πρόβλημα δεν είχε ο δράστης, λέει ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με την πρόταση, ο δράστης πρέπει να δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ότι πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Βέφα Αλεξιάδου: Το «αντίο» των τηλεοπτικών σεφ - «Όταν κάλεσε τον μαγειρικό κόσμο της Αθήνας, δεν πήγε κανείς» λέει ο Μαμαλάκης

Ελλάδα / Οι σεφ αποχαιρετούν την Βέφα Αλεξιάδου και ο Μαμαλάκης σχολιάζει: «Πριν μήνες δεν πήγε κανένας στο βιβλίο της»

Δηκτικός ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδομεί τους μάγειρες και τηλεοπτικούς σεφ που αποχαιρέτησαν την Βέφα Αλεξιάδου σαν «εθνική μαγείρισσα», «καλύτερη από τον Τσελεμεντέ» αλλά πριν από λίγο καιρό της γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου της
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος"Η Γερμανία έχει όντως πολύ καλό σύστημα. Όποιος δηλώνει πιστός μιας θρησκειας/δογματος πληρώνει εκκλησιαστικό φόρο ο οποίος πηγαίνει για τη μισθοδοσία και τις λοιπές ανάγκες της εκκλησίας του. Εάν δε θέλει να πληρώνει εκκλησιαστικό φόρο πρέπει να κάνει επίσημα την αποστασία του. Έτσι, και το κράτος ξέρει ακριβώς πόσοι είναι οι πιστοί κάθε εκκλησίας (στη Γαλλία η συγκέντρωση τέτοιων στατιστικών απαγορεύεται δια νόμου), και κρατά τον έλεγχο επί των εκκλησιών χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες εκείνους οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν σχέση με καμία εκκλησία. Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Αρχιεπίσκοπο: αυτό είναι το άριστο μοντέλο.