Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε μια σπάνια διαμαρτυρία εναντίον της αμπάγια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media που τις δείχνουν να φορούν το ρούχο ανάποδα.
Το συντηρητικό βασίλειο έχει θεσπίσει και εφαρμόζει αυστηρά ορισμένους υποχρεωτικούς περιορισμούς στις γυναίκες. Ένας από αυτούς είναι πως υποχρεούνται να φορούν το μαύρο ρούχο σε δημόσιες εμφανίσεις τους.
Αν και ο ισχυρός πρίγκιπας μπιν Σαλμαν, τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η αμπάγια δεν ήταν υποχρεωτική στο Ισλάμ, στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα και δεν εκδόθηκε επίσημο διάταγμα για το σκοπό αυτό.
Κληρικοί είχαν μάλιστα τότε σπεύσει να προλάβουν οποιαδήποτε λήψη πρωτοβουλίας από γυναίκες τονίζοντας πως το μαύρο είναι το μόνο ενδεδειγμένο χρώμα για τα ρούχα αυτά και πως η θρησκεία τους προστάζει να είναι σεμνές και καλυμμένες.
Φυσικά καμία γυναίκα δεν τόλμησε να μην υπακούσει.
Χρησιμοποιώντας το hashtag "inside-out abaya", δεκάδες γυναίκες έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες σε μια σπάνια διαμαρτυρία ενάντια στον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας.
#ForcedToWearIt pic.twitter.com/z4zllaAY4p
— Zainab Alshaikh (@Zainab_sh92) November 11, 2018
نسيت أوريكم عبايتي اليوم، طلعت السوق بس ماتحملت وعدلتها وأنا اتسوق. الفكرة غير عملية ومتعبة مرة خصوصًا للموسوسين زيي. خل ندور فكرة ثانية لون نضيفه للعبايه مثلًا شي نحطه على الكم ..الخ. #العباية_المقلوبة pic.twitter.com/Wyuvk4ZGUr
— Lemon (@mariaallemon) November 17, 2018
#العباية_المقلوبة I'M IN pic.twitter.com/em5Xb10nIh
— Nn (@_Nn88_8) November 13, 2018
«Επειδή οι φεμινίστριες της Σαουδικής Αραβίας είναι ανεξάντλητα δημιουργικές, έχουν καταλήξει σε νέα μορφή διαμαρτυρίας», δήλωσε η ακτιβίστρια Nora Abdulkarim αυτή την εβδομάδα και πρόσθεσε πως αυτή είναι μια σιωπηρή αντίσταση στην πίεση για την ενδυμασία.
Μια άλλη γυναίκα στο Twitter δήλωσε ότι η online εκστρατεία ήταν μια πράξη «πολιτικής διαμαρτυρίας».
Τον Ιούνιο, οι γυναίκες μπόρεσαν για πρώτη φορά να οδηγήσουν αυτοκίνητα καθώς το βασίλειο ήρε τη μοναδική τέτοια απαγόρευση απαγόρευση στον κόσμο.
Το βασίλειο έχει επίσης επιτρέψει στις γυναίκες να εισέλθουν σε αθλητικά γήπεδα και πιέζει για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Αλλά παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, ένα κύμα συλλήψεων ακτιβιστριών τους τελευταίους μήνες έρχεται απλά να δείξει πως η ουσία παραμένει η ίδια.
Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης κριτική για το σύστημα αντρικής κηδεμονίας το οποίο επιτρέπει στους άνδρες να ασκούν αυθαίρετη εξουσία και να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό των γυναικών συγγενών τους.
σχόλια