ΥΛΙΚΑ
- 1 γαλοπούλα 5 κιλά
- 2 λεμόνια
- 2 πορτοκάλια
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 100 γρ. χοιρινό κιμά
- 60 γρ. λαρδί σε κυβάκια
- Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
- 30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
- 1 κούπα ρύζι σπυρωτό
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 2 δαφνόφυλλα
- Λίγο λεμονοθύμαρο
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 3 κ.σ. κονιάκ
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τον κιμά και το λαρδί και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με κονιάκ και σβήνουμε με κρασί.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι.
- Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά.
- Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, αλατοπιπερώνουμε και της βάζουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει.
- Ράβουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
- Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου.
- Ανά διαστήματα την περιχύνουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει.
- Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο Wine Library του GB Corner.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα